Το πρόβλημα της υδροδότησης της Σταμάτας, και ειδικά του Εύξεινου Πόντου, που μετά από τη φωτιά την Κυριακή 30 Ιουνίου έμεινε χωρίς νερό επί 15 ημέρες, έφερε στη Δημοτική Επιτροπή Διονύσου ο τέως Δήμαρχος Γ. Καλαφατέλης κατά την προ Ημερησίας Διατάξεως διαδικασία, την Τρίτη 16 Ιουλίου. Σύμφωνα με τον ίδιο, το πρόβλημα- γνωστό εδώ και χρόνια- αντιμετωπιζόταν επί θητείας του σε διάστημα 2-3 ημερών, και πάντως όχι δυο εβδομάδων, όπως συνέβη εν προκειμένω, χωρίς καμιά ουσιαστική αντίδραση από τη Δημοτική Αρχή που άφησε μια ολόκληρη περιοχή χωρίς σταθερή υδροδότηση, και μάλιστα εν μέσω καύσωνα.
Επιπλέον, τόσο ο ίδιος όσο και ο τέως Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Στ. Κριεμάδης επεσήμαναν πως στη διάρκεια της φωτιάς η εντολή από τον Αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας ήταν να γίνεται πλήρωση των πυροσβεστικών οχημάτων από το δίκτυο της Σταμάτας, κάτι που επιβάρυνε την υδροδοτική ικανότητά του. Τις αιτιάσεις αυτές απέκρουσε η Δήμαρχος Κ. Μαϊχόσογλου, που υπογράμμισε πως ήδη η Διοίκησή της εργάζεται για την οριστική επίλυση του χρόνιου αυτού προβλήματος, ακόμη και με αντικατάσταση του δικτύου.
Τι συμβαίνει όμως στον Εύξεινο Πόντο και μια διακοπή νερού, για οποιονδήποτε λόγο, μπορεί να οδηγήσει σε πολυήμερη διακοπή υδροδότησης; Σε περίπτωση λοιπόν διακοπής και εφόσον πέσει η στάθμη της δεξαμενής που τροφοδοτεί την περιοχή, τότε παρατηρείται καθυστέρηση στην εκ νέου πλήρωσή της, επειδή βρίσκεται σε ψηλό σημείο. Σημειώνεται πως το πρόβλημα την ημέρα της φωτιάς οξύνθηκε ακόμη περισσότερο, επειδή δεν ελήφθη καμιά πρόνοια ώστε τα πυροσβεστικά οχήματα να μην γεμίζουν από το δίκτυο της Σταμάτας, αλλά από δίκτυα γειτονικών Κοινοτήτων, με αποτέλεσμα να αδειάσει γρηγορότερα. Την ίδια ώρα, παρά τις εκκλήσεις Καλαφατέλη και Κριεμάδη προς τη νυν Διοίκηση, όπως οι ίδιοι ανέφεραν στη Δημοτική Επιτροπή, καμιά μέριμνα δεν ελήφθη για τη συστηματική πλήρωση της δεξαμενής με βυτιοφόρα, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος διακοπής της υδροδότησης.
Ο προγραμματισμός από την απελθούσα Δημοτική Αρχή για την αντιμετώπιση του προβλήματος υδροδότησης στον Εύξεινο Πόντο περιελάμβανε, μεταξύ άλλων, αφενός τη σύνδεση με την ΕΥΔΑΠ, έργο που ολοκληρώθηκε και παραδόθηκε τον περασμένο Ιανουάριο αλλά παραδόξως δεν έχει ακόμη τεθεί σε λειτουργία, καθώς και τη σύνδεση του δικτύου της Σταμάτας με αυτό της Άνοιξης, ιδιαιτέρως αφότου δόθηκε σε λειτουργία η δεξαμενή της οδού Μαραθωνομάχων, στην Άνοιξη, με προγραμματισμό για τη σύνδεσή της με τη δεξαμενή στον Προφήτη Ηλία.
Έτσι θα εξασφαλιζόταν η ενίσχυση της υδροδότησης και στη Σταμάτα, αλλά και στα ψηλά της Άνοιξης και του Αγ. Στεφάνου, με τη ρύθμιση βέβαια των πιέσεων του νερού.
Τον ίδιο προγραμματισμό φαίνεται να υιοθετεί και η νυν Διοίκηση, που σε σχετικό Δελτίο Τύπου, δυο σχεδόν εβδομάδες μετά την (επαν)εμφάνιση του προβλήματος, μιλάει για τη σύνδεση των δυο δικτύων, μην παραλείποντας βέβαια, όπως άλλωστε είθισται, να κατηγορήσει τους προκατόχους της για “λάθη, αστοχίες και παραλείψεις του παρελθόντος” και να αποποιηθεί κάθε ευθύνη:
Η Δημοτική Αρχή του Δήμου Διονύσου, κατανοώντας πλήρως τις ανάγκες και τα προβλήματα των πολιτών εξαιτίας της μειωμένης πίεσης του νερού ή της ολιγόωρης διακοπής, αποφάσισε να λάβει δραστικά μέτρα προκειμένου να διορθώσει σφάλματα του παρελθόντος και να βελτιώσει την υδροδότηση στην περιοχή του Εύξεινου Πόντου.
Λάθη και αστοχίες για τις οποίες ουδείς είχε κατά το παρελθόν μεριμνήσει να διορθωθούν.
Ως εκ τούτου, ξεκινούν από την προσεχή Δευτέρα τα έργα αποσυμφόρησης του επιβαρυμένου δικτύου στον Εύξεινο Πόντο, γεγονός που σημαίνει ότι οι περιοχές της 28ης Οκτωβρίου και των ετέρων κομματιών Προφήτη Ηλία και Καραϊσκάκη (προς την Άνοιξη) θα συνδεθούν εντός της προσεχούς εβδομάδας με τον αγωγό της Άνοιξης.
Η εν λόγω απόφαση αποσκοπεί στη σταδιακή υδροδότηση των περιοχών που έχουν υποφέρει για περίπου 13 ημέρες, είτε από τη χαμηλή πίεση του νερού, είτε από την ολιγόωρη διακοπή.
Η διαδικασία αυτή απαιτεί προσεκτικό σχεδιασμό και συντονισμό, καθώς η σύνδεση των αγωγών πρέπει να πραγματοποιηθεί με ασφάλεια και δίχως να δημιουργήσει πρόσθετα προβλήματα στην υδροδότηση. Οι τεχνικές εργασίες αναμένεται να έχουν διάρκεια, το αργότερο, δέκα ημέρες και θα διεξαχθούν σε φάσεις. Πρακτικά η υδροδότηση των συγκεκριμένων περιοχών θα γίνεται με την υπάρχουσα κατάσταση. Κατά τη διάρκεια των εργασιών οι κάτοικοι θα ενημερώνονται πλήρως για την πρόοδο.