Μετά την φωτιά της Σταμάτας και την τελευταία φωτιά που σάρωσε τον Δήμο μας, επισκεφτήκαμε την Δ.Ε Διονύσου και ιδιαίτερα την περιοχή της Ραπεντώσας για να έχουμε άμεση εικόνα της κατάστασης. Είναι απολύτως ξεκάθαρο και δεδομένο ότι οι κάτοικοι είναι γεμάτοι οργή, αγανάκτηση και πόνο για τον τόπο που ζούνε, που έχουν τις περιουσίες τους, που μεγαλώνουν τα παιδιά τους, που θέλουν να κλείσουν τον κύκλο της ζωής τους σε ένα περιβάλλον που ήταν πράσινο και τώρα είναι μαύρο.
Είναι τραγικά συμβολικό ότι το μόνο που παραμένει πράσινο είναι το Κοιμητήριο. Σημειολογικά φαίνεται η φωτιά να σεβάστηκε τους νεκρούς περισσότερο από τους ζωντανούς. Περπατώντας είναι συγκλονιστικό να νιώθεις την «οσμή» του θανάτου περισσότερο ευχάριστη από την οσμή της στάχτης που αναδύεται από τα αποκαΐδια.
Σχετικά με την κατάσταση του κοιμητηρίου της Δ.Ε. Διονύσου, είναι επιτακτική η ανάγκη της αποκατάστασης των λίγων, ευτυχώς, ζημιών. Κυρίως όμως πρέπει να προχωρήσει άμεσα η κατασκευή στιβαρής περίφραξης. Είναι επίσης σημαντικό και αναγκαίο να ληφθούν μέτρα προστασίας των πρανών από την διάβρωση για την διασφάλιση της ευστάθειας τους και την ασφαλή λειτουργία του κοιμητηρίου και την προστασία των επισκεπτών.
Για όσους έχουν περπατήσει και νιώσει την ομορφιά που χάθηκε στις φλόγες είναι οδυνηρό και δεν αντέχεται. Άμεσα πρέπει να κινητοποιηθούν όλοι οι αρμόδιοι και υπεύθυνοι προκειμένου να διασφαλιστεί η αποκατάσταση των πληγέντων και κυρίως του φυσικού περιβάλλοντος με τον ταχύτερο και καλύτερο τρόπο.
Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι έχει δώσει εντολές στις αρμόδιες υπηρεσίες για την εκπόνηση των απαραίτητων μελετών και ειδικού σχεδίου για την αντιπυρική προστασία και την αποκατάσταση των πληγέντων περιοχών της Αττικής. Εκτός των γενικών μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, ο Δήμος μας πρέπει λόγω των ιδιαιτεροτήτων του, αλλά και της ιδιαίτερης περιβαλλοντικής αλλά και οικονομικής αξίας που έχει, να υλοποιήσει και εφαρμόσει ειδικό σχέδιο αποκατάστασης στα πλαίσια των διατάξεων και περιορισμών των διαταγμάτων προστασίας. Επίσης οφείλει να συνεργαστεί με τους μελετητές προκειμένου ταχύτατα να προχωρήσει στην υλοποίηση των προτάσεων αποκατάστασης. Είναι πολύ σημαντικό να υπάρξει μέριμνα για την μελέτη της αντιπλημμυρικής θωράκισης από τον αυξημένο κίνδυνο λόγω των βροχοπτώσεων, που αναμένουμε με αγωνία λόγω ανομβρίας, του επερχόμενου φθινοπώρου και χειμώνα.