Μια συμπολίτισσα έγραψε κι ένας άλλος συμπολίτης εμπνεύστηκε και το προχώρησε λίγο παραπέρα. Ο λόγος για τη Λ. Χριστοφίδου, της οποίας η ανάρτηση στο facebook περί μη συμμετοχής νέων ανθρώπων στα κοινά του Δήμου Διονύσου, έδωσε την ιδέα στον Κ. Μπομπή να προτείνει τη σύσταση- με μέριμνα της Δημοτικής Αρχής- μιας δεξαμενής σκέψης, για την ανάλυση και επεξεργασία των μεγάλων προβλημάτων του τόπου μας:
Με αφορμή την εύστοχη και εποικοδομητική ανάρτηση της κας Λένας Χριστοφίδου (σ.σ. δημοσιεύεται παρακάτω), μου δίνεται η αφορμή και η ευκαιρία να εκφράσω και ένα δικό μου προβληματισμό που με απασχολεί αρκετό καιρό τώρα, παρακολουθώντας με αγωνία ως Ενεργός Πολίτης τα τεκταινόμενα στον τόπο μας, ο οποίος μοιάζει να μην έχει πλέον ΕΛΠΙΔΑ και ΜΕΛΛΟΝ, κυρίως για τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας.
>Η ΠΡΟΤΑΣΗ μου προς την Δημοτική Αρχή και κυρίως την κα Δήμαρχο, η οποία πιστεύω έχει αγαθές προθέσεις, είναι να συσταθεί μερίμνη της ένα ΣΩΜΑ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ από ΔΗΜΟΤΕΣ διαφόρων ειδικοτήτων, γνώσεων και εμπειριών, ανεξαρτήτως ηλικίας, οι οποίοι είναι πρόθυμοι να προσφέρουν στον τόπο που επέλεξαν να ζήσουν αυτοί και οι οικογένειές τους, για την ανάπτυξη και την πρόοδό του.
>Σημειώνεται ότι το εν λόγω ΣΩΜΑ θα πρέπει οπωσδήποτε να είναι ΑΤΥΠΟ, ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ και ΑΚΟΜΜΑΤΙΣΤΟ, με μόνο ΣΤΟΧΟ την ανάλυση και την επεξεργασία των μεγάλων ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ και ΠΡΟΚΛΗΣΕΩΝ του τόπου μας και την υποβολή ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ και ΛΥΣΕΩΝ προς την εκάστοτε Δημοτική Αρχή, που έχει τον θεσμικό ρόλο για την προώθησή τους προς όλα τα επίπεδα Διοίκησης (Περιφέρεια, Κυβέρνηση, Ευρωπαϊκή Ένωση κ.τ.λ.)
>Το Σώμα αυτό προτείνω να έχει τον ρόλο μιάς ΔΕΞΑΜΕΝΗΣ ΣΚΕΨΗΣ (THINK TANK), και επαναλαμβάνω ότι θα πρέπει να είναι ΑΤΥΠΟ και ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ.
>Πιστεύω ότι υπάρχουν εκατοντάδες Συμπολίτες μας, οι οποίοι θα ήθελαν να συμμετάσχουν σε μια τέτοια ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ για το καλό του τόπου μας.
Ιδού λοιπόν ένα ΠΕΔΙΟ ΔΟΞΗΣ ΛΑΜΠΡΟ για την Δημοτική Αρχή.
Ως εκ τούτου αναμένουμε τις ανάλογες ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ και ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ της κας Δημάρχου για την ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ της εν λόγω ΠΡΟΤΑΣΗΣ.
Και η ανάρτηση της κ. Χριστοφίδου:
Εεε … Ψιτ !
Πριν από τις τελευταίες Δημοτικές εκλογές στον Δήμο Διονύσου, συζητούσα με μια ομάδα νέων ανθρώπων οι οποίοι ήθελαν να προσφέρουν στα κοινά, μακριά από Κόμματα και μικροπολιτικά τερτίπια που συνηθίζονται στους κόλπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Προσπαθούσαν να αναλύσουν και να εμβαθύνουν στα τοπικά δρώμενα, με πολλές απορίες για την βαθύτερη επιδίωξη όσων ασχολούνται με τα κοινά στο Δήμο Διονύσου.
Εδειχναν πολύ απογοητευμένοι, γιατί πολλοί και διαχρονικά, ενώ ξεκίνησαν με τις καλύτερες προδιαγραφές και ένα προφίλ πολλά υποσχόμενο, στην πορεία άλλαξαν. Σαν να μεταλάχθηκαν.
Και έτσι, μέσω internet και των σχετικών με τον Δήμο μας Ιστοσελίδων, έμεναν άναυδοι στις περισσότερες των περιπτώσεων.
Το 2022 στον Δήμο Τρικκαίων, δύο παιδιά 18 ετών πήγαν στο Δημαρχείο και παρουσίασαν μία πρόταση για ενεργειακό σχεδιασμό κτιρίου στα Τρίκαλα.
Ο τότε Δήμαρχος υιοθέτησε την πρόταση και ενέταξε την μελέτη των παιδιών στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».
Στον Δήμο Διονύσου «Δημοτικό Συμβούλιο Νέων» ΔΕΝ υπάρχει.
Νέα παιδιά που να παρουσιάζουν projects στην Δήμαρχο και να λαμβάνονται σοβαρά υπ΄όψιν οι προτάσεις τους ΔΕΝ υπάρχουν.
Τοπικές έντυπες και ηλεκτρονικές εφημερίδες που να αναδεικνύουν τις παθογένειες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, να αναδεικνύουν νέα ταλέντα και να ωθούν τους νέους να ασχοληθούν με τα κοινά ΔΕΝ υπάρχουν.
«Γραφείο Ευρέσεως Εργασίας» στον Δήμο Διονύσου ΔΕΝ υπάρχει.
Ποια είναι λοιπόν τα κίνητρα που θα ωθήσουν την νέα γενιά, παράλληλα με την εργασία της, να ασχοληθεί και με τα κοινά του Τόπου της;
Σ΄ένα Τόπο που έχει φτάσει στον πάτο, όπου τα Αυτοδιοικητικά πρόσωπα ανακυκλώνονται με τους ίδιους και τους ίδιους, σε ένα φαύλο κύκλο;
Σ΄ένα Τόπο όπου τα πράγματα πάνε από το κακό στο χειρότερο, όπως δείχνουν και οι τελευταίες εξελίξεις;
Σε μια Πόλη όπου η μία επιχείρηση κλείνει μετά την άλλη;
Οπου οι περισσότεροι είναι άνεργοι ή ζουν δύσκολα παίρνοντας τον κατώτερο μισθό;
Οπου ο θεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εδώ και πολλά χρόνια, δεν έχει και το καλύτερο όνομα;
Εδώ, λοιπόν. Σ΄αυτήν την Πόλη.
Ποιες είναι αυτές οι προδιαγραφές που θα προτρέψουν τους νέους ανθρώπους, επιστήμονες και τεχνοκράτες, να εμπιστευτούν την Διοίκηση του Δήμου για να ασχοληθούν και να ξεδιπλώσουν τα ταλέντα τους σε όλους τους Τομείς, προς όφελος της Πόλης;
Τι έχει κάνει προς αυτή την κατεύθυνση η Δήμαρχος και οι αρμόδιες Αντιδημαρχίες;
Είναι καιρός να καταλάβουμε ότι η Ανακύκλωση αφορά μόνον σε συσκευές, χαρτί, γυαλί και μπαταρίες.
ΟΧΙ σε πρόσωπα.
Είναι καιρός να αντιληφθούν όλες οι Δημοτικές Παρατάξεις ότι, μαζί με τους ήδη υπάρχοντες επιστήμονες και ειδικούς ανά Τομέα, πρέπει να επενδύσουν και σε νέους ανθρώπους, καινοτόμους και ανοιχτόμυαλους.
Σε όλους αυτούς που θα είναι η μόνη μας Ελπίδα για ένα καλύτερο Αύριο στη Πόλη μας.
Με Ουίλιαμ Σαίξπηρ ο επίλογος:
«Ευτυχισμένοι είναι αυτοί που μπορούν να ακούν τους επικριτές τους και μετά να κάθονται να διαλογίζονται».