Ολοκληρώθηκε χθες Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου στις 5 το απόγευμα η δημόσια διαβούλευση για το νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ που αφορά στον εκσυγχρονισμό της διαχείρισης αποβλήτων και περιέχει διατάξεις για τον αποχαρακτηρισμό των λατομικών περιοχών.
Κεντρικό σημείο στις διατάξεις του νομοσχεδίου αποτελεί η τουλάχιστον δεκαετής αδράνεια λατομείου, που υπό τις προϋποθέσεις που τίθενται οδηγεί σε αποχαρακτηρισμό των λατομικών περιοχών:
«… β) Λατομικές περιοχές εξόρυξης λατομικών ορυκτών, εντός των οποίων έχουν λειτουργήσει λατομεία τα οποία έχουν περιέλθει σε δεκαετή τουλάχιστον αδράνεια, σύμφωνα με διαπιστωτική πράξη της αρμόδιας υπηρεσίας, που ενέκρινε την τελευταία σύμβαση μίσθωσης, αποχαρακτηρίζονται, με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η οποία εκδίδεται ύστερα από εισήγηση της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος, αν:
βα) έχει εκδοθεί σχετικό προεδρικό διάταγμα ή άλλη προστατευτική διάταξη για τη συγκεκριμένη περιοχή, ή
ββ) έχει θεσμοθετηθεί Ρυθμιστικό Σχέδιο, ή Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο ή Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο ή βάσει γενικότερα του χωροταξικού σχεδιασμού, οι διατάξεις του οποίου είναι αντίθετες προς τη λειτουργία λατομείων στη συγκεκριμένη λατομική περιοχή.
Η ως άνω διαδικασία προηγείται σε κάθε περίπτωση, της κατάθεσης αιτημάτων αδειών έρευνας ή έγκρισης σύμβασης εκμετάλλευσης.»
Στη διαβούλευση, υπενθυμίζεται, έχει συμμετάσχει και ο Δήμος Διονύσου με παρέμβασή του, όπως διαμορφώθηκε μετά από τη συνάντηση της διαπαραταξιακής επιτροπής την περασμένη Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου. Στη διαμόρφωση αυτή, παράλληλα με στελέχη της Διοίκησης, συνέβαλε ομάδα ενεργών πολιτών, που είχαν ήδη προχωρήσει σε επεξεργασία και προτεινόμενες τροποποιήσεις των σχετικών διατάξεων του νομοσχεδίου. Έτσι η θέση του Δήμου Διονύσου, όπως αποτυπώθηκε στη δημόσια διαβούλευση του νομοσχεδίου, αποτέλεσε την παραγωγική σύνθεση των απόψεων που ακούστηκαν στη συνάντηση της διαπαραταξιακής επιτροπής.
Το άρθρο 62 του νομοσχεδίου, για τον αποχαρακτηρισμό των λατομικών περιοχών, συγκέντρωσε μόλις 15 σχόλια από ιδιώτες και φορείς. Ανάμεσά τους οι γειτονικοί Δήμοι του βουνού, Πεντέλης και Κηφισιάς, αλλά όχι και ο Σύνδεσμος Προστασίας και Ανάπλασης του Πεντελικού (ΣΠΑΠ) του οποίου πρόεδρος είναι ο Δήμαρχος Κηφισιάς Β. Ξυπολυτάς, ένωσαν τη φωνή τους και υιοθέτησαν πλήρως την παρέμβαση του Δήμου Διονύσου.
Απέναντι, όμως, στη φωνή που ζητεί τον αποχαρακτηρισμό των λατομικών περιοχών, εμφανίστηκε άμεσα και η φωνή του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας, που θεωρεί τη διάταξη αυτή, όπως προβλέπεται από το νομοσχέδιο, απαράδεκτη, υπογραμμίζοντας πως και να είναι ανενεργό ένα λατομείο για δέκα χρόνια, διατηρείται εντούτοις ο χαρακτήρας μιας λατομικής περιοχής. Προτείνουν μάλιστα την αντικατάσταση της παραπάνω διάταξης:
Πρόταση-Τροποποίηση
Διαγραφή όλης της παραγράφου 7 (β) και αντικατάσταση της ως ακολούθως:
Στις λατομικές περιοχές εξόρυξης λατομικών ορυκτών, εντός των οποίων έχουν λειτουργήσει λατομεία τα οποία έχουν περιέλθει σε δεκαετή τουλάχιστον αδράνεια, σύμφωνα με διαπιστωτική πράξη αρμόδιας υπηρεσίας, που ενέκρινε την τελευταία σύμβαση μίσθωσης, τότε η αρμόδια υπηρεσία εκδίδει πράξη αποβολής του μισθωτή -εκμεταλλευτή από την έκταση και προβαίνει σε νέα δημοπράτηση της έκτασης εντός εύλογου χρονικού διαστήματος εντός του οποίου πρέπει να υπάρξει αίτηση ενδιαφερόμενου.
Το ίδιο ισχύει και για τις λατομικές εκτάσεις που ενώ έχουν εκμισθωθεί κατόπιν δημοπρασίας, δεν έχει λάβει χώρα εκμετάλλευση.
Δεν θεωρείται αδρανές λατομείο όταν:
α. Υποβάλλει κανονικά το πάγιο και ελάχιστο προβλεπόμενο αναλογικό μίσθωμα
β. Εάν, παρά τη μη επίτευξη των min στόχων παραγωγής, όπως προβλεπόταν από τη σύμβαση, υποβάλλει κάθε χρόνο Δελτίο Δραστηριότητας στο ΥΠΕΝ
Δεν αποχαρακτηρίζεται λατομική περιοχή όταν δεν υφίσταται άλλη νομίμως λειτουργία σε ακτίνα 25 km
Η παραπάνω παρέμβαση του ΣΜΕ μπορεί και να μην αφορά αποκλειστικά ή κυρίως στο Πεντελικό- μέλη του Συνδέσμου, εξάλλου, είναι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε όλη τη χώρα, και πολλές από αυτές στη Βόρεια Ελλάδα. Εντούτοις η θέση τους για τις διατάξεις του νομοσχεδίου, που αφορούν σε όλα τα ανενεργά εδώ και χρόνια λατομεία σε όλες τις λατομικές περιοχές της χώρας, άρα και στης Πεντέλης, είναι ξεκάθαρη. Έτσι εναπόκειται στους Δήμους του βουνού, στον Σύλλογο Προστασίας και Ανάπλασης του Πεντελικού και στις τοπικές κοινωνίες να πιέσουν προς κάθε κατεύθυνση ώστε αυτές οι λατομικές περιοχές, “ζώνες» σύμφωνα με το Διάταγμα Προστασίας του Πεντελικού, επιτέλους να καταργηθούν και το βουνό να προστατευθεί και να αναπλασθεί με χρήσεις προς όφελος του περιβάλλοντος και της ανθρώπινης ζωής. Και ας μην εφησυχάζουμε θεωρώντας πως η φωτιά που το κατέκαψε τον Αύγουστο θα αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα για την πιθανή εκμετάλλευσή του: Οι περιοχές οι χαρακτηρισμένες ως λατομικές στο Διάταγμα Προστασίας της Πεντέλης εξαιρούνται από τις πράξεις αναδάσωσης, που υποχρεωτικά ακολουθούν κάθε δασική πυρκαγιά.