Εν όψει και της παρουσίασης, αύριο Παρασκευή 18 Οκτωβρίου, των εναλλακτικών σεναρίων για το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο Διονύσου, ο Σύλλογος “Η Πρόοδος”, των οικισμών Φασίδερι-Άγιοι Άγγελοι της Άνοιξης καταθέτει ένα τελευταίο σχόλιο:
ΠΟΙΟΙ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΤΗΣ ΣΩΣΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗ ΟΙΚΙΣΜΩΝ;
Κατ’ αρχήν η Πολιτεία για την ορθή νομοθετική μεταρρύθμιση οργάνωσης του χώρου σε όλη την επικράτεια. Πιο συγκεκριμένα κατά τον αρμόδιο Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Ν. Ταγαρά αποτελεί «εθνικό στοίχημα» να κερδίσουμε όλοι μαζί στην ανάγκη 10ετιών θεσμοθέτησης χρήσεων γης με βάση το «Πρόγραμμα Πολεοδομικών Μεταρρυθμίσεων Κ. Δοξιάδης». Το ερώτημα είναι αν είναι σωστά και δίκαια σχεδιασμένο ούτως ώστε, όπως τονίζει ο ίδιος, να βάζει τάξη στον χώρο και να προστατεύει το περιβάλλον δημιουργώντας ευκαιρίες ανάπτυξης με ασφάλεια δικαίου.
Ο στόχος πιστής εφαρμογής της ασφάλειας δικαίου δεν χωράει προβληματισμούς, αμφιβολίες και ερωτηματικά.
Εξ αυτού του λόγου, αντικειμενικά αποδεκτού, πώς ερμηνεύεται το γεγονός ότι για τα ΤΠΣ προβλέπεται η εκπόνηση 227 διακριτών μελετών ΤΠΣ οι οποίες καλύπτουν την έκταση σε 730 Δημοτικές Ενότητες σε όλη την επικράτεια; Ενώ για τις Αυτοτελείς Μελέτες Οριοθέτησης Οικισμών (ΑΜΟΟ) που καθορίζουν τα όρια σε οικισμούς προϋφιστάμενους του 1923, καθώς και σε νομίμους υφιστάμενους οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων και είναι αναγκαίες γιατί μεγάλο ποσοστό των οικισμών της χώρας είναι είτε οικισμοί χωρίς όρια είτε έχουν όρια αναρμοδίως εγκεκριμένα και για τον λόγο αυτό έχουν ακυρωθεί από το ΣτΕ προβλέπονται μόνο 12 ειδικές πολεοδομικές μελέτες από τις εκατοντάδες ή και χιλιάδες τέτοιους οικισμούς που υπάρχουν και ζουν το πρόβλημα σε όλη την επικράτεια;
Είναι δημιουργία ευκαιριών ανάπτυξης με ασφάλεια δικαίου αυτό; Κάντε κάτι! Αλλάξτε το. Δεν μπορεί να περιμένουμε χρόνια με αναθέσεις ΤΠΣ, μελέτες, ειδικές μελέτες και πάει λέγοντας για να καταλήξουμε, αν καταλήξουμε, μετά από 10 χρόνια στη θεσμοθέτηση χρήσεων γης!
Πού είναι οι Δήμοι, πού είναι η ευθύνη τους να επέμβουν και να υπερασπιστούν το δίκαιο για τους αντίστοιχους οικισμούς τους και ειδικά για τους κάτω των 2.000 κατοίκων και τους προ του 1923, που έπρεπε και πρέπει να απογράφονται αυτοτελώς πληθυσμιακά σωστά για να μη χάνουν άδικα τα δικαιώματα και τις προοπτικές που προβλέπονται από τους εκάστοτε νόμους, διαφορετικά δεν υπάρχει ασφάλεια δικαίου. Είναι άδικο οι οικισμοί αυτοί να χρεώνονται εισφορές, φόρους, ΤΑΠ, τέλη, ΕΝΦΙΑ, κ.λπ. με τιμές ως Εντός Σχεδίου και να μεταχειρίζονται ως Εκτός Σχεδίου. Είναι άδικο και αντιδημοκρατικό να μην μπορείς να χειριστείς την περιουσία σου!
Περιμέναμε τόσα χρόνια! Ας περιμένουμε άλλο λίγο, αρκεί να δικαιωθούμε. Ο άλλος δρόμος είναι σύντομος και απλός (ΑΜΟΟ). Οι οικισμοί που το δικαιούνται και το αξίζουν είναι πολλοί, με πολλούς από αυτούς να είναι πρότυπα και ασφαλώς όχι μόνο 12 σε όλη τη χώρα!
ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ: Ευκαιρίες ανάπτυξης με Ασφάλεια Δικαίου.