logo


Γράφει ο Μάριος Λουκάτος, Πρόεδρος ΑΣΑ Διονύσου, Α΄ Αντιπρόεδρος ΕΣΧΑ, Πτυχιούχος Οργάνωσης & Διαχείρισης Αθλητισμού, Παν. Πελοποννήσου

Η θεσμοθέτηση και η λειτουργία μιας Επιτροπής Ισότητας των Φύλων σε αθλητικές ομοσπονδίες, όπως η Ομοσπονδία Χειροσφαίρισης Ελλάδος (ΟΧΕ), είναι μια πρωτοβουλία που μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στην προώθηση της ισότητας και στην εξασφάλιση ίσων ευκαιριών για όλους, ανεξαρτήτως φύλου. Ενισχύει τη δέσμευση για τη διαφάνεια και τη δικαιοσύνη στην αθλητική κοινότητα, είτε πρόκειται για αθλητές/τριες, είτε για στελέχη και παράγοντες του χώρου. Αξίζει να σημειωθεί πως μια παρόμοια επιτροπή λειτουργεί ήδη στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή (ΕΟΕ), γεγονός που υπογραμμίζει τη σημασία και την ανάγκη να υιοθετηθεί αυτός ο θεσμός και από άλλες ομοσπονδίες, όπως η ΟΧΕ.

Η Σημασία της Ισότητας των Φύλων στον Αθλητισμό

Ο αθλητισμός αποτελεί ένα κοινωνικό αγαθό,  που προάγει την υγεία, τις ηθικές αξίες, τη συνεργασία και την ανάπτυξη δεξιοτήτων και οφείλει να λειτουργεί με όρους ισότητας και δικαιοσύνης. Η ισότητα των φύλων στο χώρο αυτό, σημαίνει την εξάλειψη διακρίσεων και την εξασφάλιση ίσων ευκαιριών για άνδρες και γυναίκες, τόσο σε επίπεδο αθλητικής συμμετοχής όσο και σε ηγετικές θέσεις διοίκησης.

Η πολιτεία έχει ήδη αναγνωρίσει τη σημασία της ισότητας στην αθλητική διακυβέρνηση, θεσπίζοντας πρόσφατα νόμο, μετά από πρωτοβουλία του αρμόδιου Υπουργού Αθλητισμού κ. Γ. Βρούτση, που προβλέπει ότι τουλάχιστον το 1/3 των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων στις Ομοσπονδίες πρέπει να είναι γυναίκες. Αυτή η νομοθετική πρωτοβουλία, στοχεύει στην ενίσχυση της γυναικείας παρουσίας σε θέσεις ευθύνης και υπογραμμίζει τη σημασία της συμπερίληψης και της ισότητας στην αθλητική ηγεσία.

Ο Ρόλος και οι Στόχοι μιας Επιτροπής Ισότητας των Φύλων

Μια Επιτροπή Ισότητας των Φύλων στην ΟΧΕ,  θα μπορούσε να έχει καθοριστικό ρόλο στην προώθηση δράσεων,  που θα διασφαλίζουν ότι οι αξίες της ισότητας και της συμπερίληψης είναι κεντρικές σε όλες τις δραστηριότητες της ομοσπονδίας. Μερικοί από τους βασικούς στόχους αυτής της επιτροπής θα μπορούσαν να είναι οι εξής:

1. Προώθηση της Ισότητας και Καταπολέμηση των Διακρίσεων

Η επιτροπή μπορεί να αναλάβει το έργο της παρακολούθησης και αξιολόγησης των υφιστάμενων πρακτικών της ομοσπονδίας, εντοπίζοντας τυχόν ανισότητες. Παράλληλα, θα μπορούσε να σχεδιάζει και να εφαρμόζει δράσεις που θα ενθαρρύνουν τη συμμετοχή περισσότερων γυναικών, ιδιαίτερα σε ηγετικούς ρόλους, ενώ θα καταπολεμά οποιαδήποτε μορφή διάκρισης ή προκατάληψης.

2. Παρακολούθηση της Κατανομής Πόρων

Η εποπτεία της δίκαιης κατανομής οικονομικών πόρων μεταξύ αθλητών και αθλητριών είναι ένα κρίσιμο καθήκον. Η επιτροπή θα μπορούσε να διασφαλίσει ότι οι οικονομικές και αναπτυξιακές ευκαιρίες διανέμονται ισότιμα, αποφεύγοντας οποιεσδήποτε διακρίσεις μεταξύ αθλητών και αθλητριών σε όλες τις κατηγορίες.

3. Προώθηση της Γυναικείας Εκπροσώπησης σε Ηγετικές Θέσεις

Ένας άλλος σημαντικός ρόλος της επιτροπής θα ήταν η ενθάρρυνση και η υποστήριξη των γυναικών σε διοικητικές, διαιτητικές και προπονητικές θέσεις, προωθώντας την εκπροσώπηση τους σε όλα τα επίπεδα, τόσο εντός, όσο και εκτός αγωνιστικών χώρων.

4. Καταπολέμηση Στερεοτύπων & Ενίσχυση της Προβολής Γυναικείων Αθλημάτων

Η ευαισθητοποίηση σχετικά με τα κοινωνικά στερεότυπα που περιορίζουν τη συμμετοχή των γυναικών στον αθλητισμό είναι καθοριστικής σημασίας. Σήμερα, οι γυναικείες αθλητικές διοργανώσεις χάντμπολ και οι αθλήτριες,  συχνά δεν λαμβάνουν την προσοχή που αξίζουν. Η επιτροπή μπορεί να προτείνει δράσεις και στρατηγικές για την ενίσχυση της ορατότητας των γυναικών στα μέσα ενημέρωσης και στις κοινωνικές πλατφόρμες, αναδεικνύοντας τις επιτυχίες και τη συμβολή τους στον αθλητισμό, προσελκύοντας νέα κορίτσια να ασχοληθούν με το άθλημα του χάντμπολ.

5. Προστασία των Δικαιωμάτων των Αθλητριών

Η επιτροπή θα μπορούσε να θεσπίσει ένα πλαίσιο προστασίας των αθλητριών, διασφαλίζοντας την αξιοπρέπεια και την ασφάλεια τους στον αθλητικό χώρο. Αυτό περιλαμβάνει,  την αντιμετώπιση φαινομένων παρενόχλησης και κακοποίησης, ψυχολογικής, σωματικής ή σεξουαλικής φύσης και την προώθηση ενός περιβάλλοντος.  όπου κάθε αθλήτρια μπορεί να εξελίσσεται με ασφάλεια.

Τα Οφέλη για την Ομοσπονδία Χάντμπολ

Η δημιουργία μιας Επιτροπής Ισότητας των Φύλων στην ΟΧΕ,  θα ενισχύσει σημαντικά την εικόνα της Ομοσπονδίας, καθιστώντας τη , με μία ακόμα πρωτοβουλία, πρωτοπόρο σε ζητήματα ισότητας στον ελληνικό αθλητισμό. Μια τέτοια απόφαση,  θα προσελκύσει περισσότερους νέους και νέες αθλητές/τριες στο άθλημα, καθώς θα διασφαλίσει ότι όλοι, έχουν ίσες ευκαιρίες εξέλιξης και συμμετοχής.

Επιπλέον, η συγκρότηση μίας τέτοιας επιτροπής,  θα στείλει ένα ισχυρό μήνυμα σε όλους τους αθλητικούς φορείς διακυβέρνησης,  ότι η ΟΧΕ εναρμονίζεται με τις σύγχρονες κοινωνικές αξίες, προωθώντας τη δικαιοσύνη, τη συμπερίληψη και την προοπτική ενός αθλητικού χώρου, που αντανακλά την ισότητα σε όλα τα επίπεδα.