logo


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η διάκριση του Μουσείου Άλατος στο Μεσολόγγι (βλ. σχετικό άρθρο στο τέλος) ήταν η αφορμή να οργανώσουμε αυτή την ημερήσια εκδρομή προκειμένου να εξερευνήσουμε την περιοχή. Αυτή τη φορά σε συνεργασία με το πρακτορείο Anassa travel.

Θα επισκεφτούμε τη λιμνοθάλασσα και την πόλη του Μεσολογγίου, μουσεία και αρχοντικά όπως πάντα με ξεναγό.

Φεύγουμε και επιστρέφουμε στην Άνοιξη, στη στάση Αγαμέμνονος.

Ακολουθεί αναλυτικό πρόγραμμα.

Πληροφορίες – δηλώσεις συμμετοχής: 693 2410725 κ. Βαλσαμίδου

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΚΔΡΟΜΗ 10 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2024

ΑΘΗΝΑ – ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ – ΤΟΥΡΛΙΔΑ – ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΛΑΤΙΟΥ – ΑΘΗΝΑ

Αναχώρηση νωρίς το πρωί από την Αθήνα, με ενδιάμεση στάση στην Ακράτα, για να απολαύσουμε τον πρωινό μας καφέ. Στη συνέχεια, μέσω της γέφυρας του Ρίου, προαιρετικά, εφόσον το επιτρέπει & ο χρόνος μας, θα κάνουμε επίσκεψη στο Κέντρο Ενημέρωσης Πολιτών Γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου.

Με θέα τον Πατραϊκό κόλπο, ακολουθούμε μια όμορφη διαδρομή για να φτάσουμε στην Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου. Μια πόλη «μνημείο ιστορίας και πολιτισμού». Το Μεσολόγγι έγινε γνωστό για την πολιορκία του από τους Οθωμανούς το 1822 και το 1825-1826 κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης. Η δεύτερη πολιορκία κατέληξε στην περίφημη «Έξοδο του Μεσολογγίου» στις 10 Απριλίου 1826, όπου οι πολιορκημένοι κάτοικοι της πόλης, χωρίς ελπίδα σωτηρίας, αποφάσισαν να κάνουν ηρωική έξοδο από τα τείχη, επιλέγοντας την ελευθερία ή τον θάνατο. Η θυσία των Μεσολογγιτών έγινε σύμβολο ελευθερίας και αγώνα για την ανεξαρτησία, συγκινώντας όλη την Ευρώπη. Η πόλη έλαβε τον τίτλο «Ιερά Πόλις» μετά την Επανάσταση ως αναγνώριση της ηρωικής θυσίας των κατοίκων της.

Αρχίζουμε την περιήγησή μας με ξενάγησή από τον Κήπο των Ηρώων, που φτιάχτηκε ως φόρος τιμής για εκείνους που έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία μας. Ακολουθεί το Μουσείο Ιστορίας και Τέχνης, που συστεγάζεται με το Μουσείο Δημοτικής Πινακοθήκης. Ένας χώρος γεμάτος από την ιστορία της πόλης. Σπουδαία εκθέματα που αφορούν κυρίως τον Λόρδο Βύρωνα, αλλά και τον αυθεντικό πίνακα του Ντελανσόν με τη θυσία της Μεσολογγίτισσας μάνας. Το αντίγραφο του Ντελακρουά με την Ελλάδα στα ερείπια, κόβει την ανάσα. Συνεχίζουμε για Ξενοκράτειο Αρχαιολογικό Μουσείο, που στεγάζεται στο αναπαλαιωμένο Παρθεναγωγείο της πόλης που κτίστηκε το 1885. Κατόπιν θα επισκεφτούμε το Σπίτι των Τρικούπηδων, που λειτουργεί επίσης ως μουσείο, με ενθυμήματα του Χαρίλαου Τρικούπη, έγγραφα και πορτραίτα της οικογένειας. Στη συνέχεια θα μεταβούμε στο Μουσείο Παλαμά, που στεγάζεται στο σπίτι του ποιητή και στις αίθουσές του υπάρχει έντυπο και φωτογραφικό υλικό, προσωπικά αντικείμενα, σκεύη κ.λπ.. από τη ζωή και το έργο του.

Επόμενός μας σταθμός η λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου. Xιλιοτραγουδισμένη στη δημοτική ποίηση, ονομαστή για την ομορφιά της και τους φυσικούς της πόρους, η μεγάλη λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου – Αιτωλικού, αποτελεί μαζί με το Δέλτα των ποταμών Αχελώου και Εύηνου έναν από τους μεγαλύτερους και σημαντικότερους υδροβιότοπους της Μεσογείου. Η λιμνοθάλασσα είναι μια από τις μεγαλύτερες και σημαντικότερες στην Ελλάδα και φιλοξενεί πλούσια χλωρίδα και πανίδα. Η περιοχή είναι προστατευόμενη και ανήκει στο δίκτυο Natura 2000. Είναι γνωστή για την παραγωγή αλατιού και τα «ιβάρια», παραδοσιακές εγκαταστάσεις ψαρέματος που βρίσκονται μέσα στη λιμνοθάλασσα. Φύλακες στον πανέμορφο αυτό τόπο
αιώνες τώρα, στέκουν τα βυζαντινά μοναστήρια και τα ασκητήρια της περιοχής. Μέσα από μια μαγευτική διαδρομή, φτάνουμε στον οικισμό της Τουρλίδας με τις πελάδες (όπως ονομάζονται τα ξύλινα σπιτάκια που στηρίζονται σε πασσάλους
πάνω από την επιφάνεια του νερού), τα σπίτια των ψαράδων, στην είσοδο της λιμνοθάλασσας.

Εδώ, θα επισκεφτούμε το Μουσείο Άλατος και θα μάθουμε οτιδήποτε σχετίζεται με το αλάτι. Το Μουσείο Άλατος βρίσκεται στο Μεσολόγγι, στην περιοχή της λιμνοθάλασσας, και είναι το πρώτο του είδους του στην Ελλάδα. Το μουσείο είναι αφιερωμένο στη μακρά ιστορία της αλατοπαραγωγής και τη σημασία του αλατιού για την περιοχή του Μεσολογγίου, γνωστή για τις αλυκές της και τη μοναδική φυσική ομορφιά της λιμνοθάλασσας. Η έκθεση του μουσείου επικεντρώνεται στη σχέση του Μεσολογγίου με το αλάτι, που ξεκινά από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Το αλάτι αποτέλεσε βασικό πόρο της περιοχής και παραμένει μια σημαντική οικονομική δραστηριότητα λόγω των εκτεταμένων αλυκών. Στο μουσείο παρουσιάζονται παραδοσιακές και σύγχρονες μέθοδοι αλατοπαραγωγής, καθώς και η επίδραση του αλατιού στην τοπική οικονομία και κουλτούρα. Επιστρέφουμε στην πόλη, όπου θα γευματίσουμε σε μια από τις τοπικές ταβέρνες της επιλογής μας. Η πόλη φημίζεται για την αυθεντική της κουζίνα, με τοπικά προϊόντα όπως το αυγοτάραχο Μεσολογγίου (προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης), το οποίο αποτελεί μοναδική γαστρονομική λιχουδιά φτιαγμένη από αυγά κέφαλου. Θα έχουμε ελεύθερο χρόνο για να περιηγηθούμε στην πόλη για να επιστρέψουμε στην Αθήνα με ενδιάμεση στάση.

ΚΑΛΟ ΜΑΣ ΤΑΞΙΔΙ!!!

https://www.ypaithros.gr/aitoloakarnania-eyropaiko-mouseio-xronias-mouseio-alatos-mesologgiou/#:~:text=%CE%A3%CE%B7%CE%BC%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE%20%CE%B4%CE%B9%CE%AC%CE%BA%CF%81%CE%B9%CF%83%CE%B7%20%CF%80%CE%AD%CF%84%CF%85%CF%87%CE%B5%20%CF%84%CE%BF%20%CE%9C%CE%BF%CF%85%CF%83%CE%B5%CE%AF%CE%BF,Award%20(EMYA%202024)%C2%BB