Επεισοδιακή αποδείχθηκε η χθεσινοβραδινή (5/11) κατεπείγουσα συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Διονύσου, που το πρωί είχε ματαιωθεί λόγω έλλειψης απαρτίας. Στο Δημαρχείο προσήλθαν 8 από τα 9 μέλη της (σ.σ. τα δυο απανωτά κύματα εκπτώσεων δημοτικών συμβούλων έπληξαν πρωτίστως τη Δημοτική Επιτροπή), που κλήθηκαν να συζητήσουν τα πιο επείγοντα από την Ημερήσια Διάταξη των 27 θεμάτων που θα συζητούνταν το πρωί.
Δυο από αυτά αποδείχθηκαν αγκάθι στα πλευρά της Διοίκησης:
Η συνδιοργάνωση επετειακής εκδήλωσης για τα 100 χρόνια της ενορίας του Αγ. Στεφάνου με το Σύλλογο ΕΜΜΕΛΕΙΑ, καθώς και οι εργασίες στα σχολεία, που από τις αρχές Οκτωβρίου πηγαινοέρχονται με διαφορετικές εισηγήσεις και διαφορετικές πληροφορίες κάθε φορά, ξεσήκωσαν θύελλα αντιδράσεων τόσο από τη μείζονα μειοψηφία όσο και από μέλη της πλειοψηφίας.
Και αν το πρώτο εγκρίθηκε ομόφωνα αλλά μετά από ισχυρές αντιδράσεις και “για τελευταία φορά”, δεν συνέβη το ίδιο με το δεύτερο θέμα:
- Οι εργασίες ελαιοχρωματισμού και αποκατάστασης βανδαλισμών (σ.σ. που περιελάμβαναν μέχρι και αντικατάσταση σωμάτων καλοριφέρ που είχαν τρυπήσει από την άνοιξη και κλιματιστικών μηχανημάτων…)
- που έχουν ήδη γίνει από τον Αύγουστο, άγνωστο με εντολή ποιου, χωρίς σύμβαση, χωρίς ανάθεση, χωρίς απόφαση της Δημοτικής Επιτροπής, άρα παρανόμως
- ενώ υπάρχει ενεργή συμφωνία- πλαίσιο για τη συντήρηση των δημοτικών κτηρίων, και των σχολικών (σ. σ. και αν ο ανάδοχος δημιουργεί προβλήματα από το Μάρτιο, γιατί μέχρι σήμερα δεν έχει κηρυχθεί έκπτωτος),
- που εν προκειμένω αποτελούν τον ορισμό της κατάτμησης
- που στις αρχές Οκτωβρίου ήταν μόνο ελαιοχρωματισμοί για 4 σχολεία τα οποία στη συνέχεια έγιναν έξι, ενώ μπήκε στο κάδρο και η αποκατάσταση- ασαφών κατά περίπτωση- βανδαλισμών,
- που στις αρχές Οκτωβρίου είχαν έρθει χωρίς μελέτη, με προϋπολογισμό 37.000 ευρώ και θα γίνονταν με απ’ ευθείας ανάθεση- αλλά δυο εβδομάδες αργότερα η διαδικασία άλλαξε σε διαπραγμάτευση χωρίς προηγούμενη δημοσίευση, ενώ το ποσόν, με βάση δυο μελέτες που εντωμεταξύ παρουσιάστηκαν από τις Τεχνικές υπηρεσίες και το Αυτοτελές Τμήμα Παιδείας αντιστοίχως,, διπλασιάστηκε στις 73.000 ευρώ περίπου
- που άγνωστο αν κάποιος υπηρεσιακός παράγοντας- και πότε- βεβαίωσε την εκτέλεσή τους
- που θέτουν σε κίνδυνο την καλή μέχρι σήμερα συνεργασία του Δήμου με δυο εργολάβους (σ.σ. αυτούς οι οποίοι τελικά εκτέλεσαν τις εργασίες ελαιοχρωματισμού και επισκευών) και οι οποίοι περιμένουν να πληρωθούν
- που προβλέπουν προμήθεια υλικών από κατασκευαστή, και όχι από κατάστημα, και μάλιστα για κάποια είδη που υπάρχουν στην αποθήκη του Δήμου
αποτέλεσαν την αιχμή του δόρατος για τις αιτιάσεις και τις αντιδράσεις τόσο της Λ. Κανακάρη από την πλειοψηφία όσο και του επικεφαλής της μείζονος Γ. Καλαφατέλη. Για εμπαιγμό στο θεσμό της Δημοτικής Επιτροπής και επικίνδυνες πρακτικές έκανε λόγο η κ. Κανακάρη, ενώ ο τέως Δήμαρχος, αφού περιέγραψε την τραγελαφική αλληλουχία των γεγονότων και μίλησε για εξοργιστικό γεγονός, προειδοποίησε πως αν το θέμα εγκρινόταν, τότε η παράταξή του θα προσέφευγε κατά της απόφασης και θα την πολεμούσε με κάθε τρόπο.
Από κοντά και η Δ. Ιατρού (σ.σ. που, υπενθυμίζεται, συμμετέχει εκ μέρους του Νέου Διόνυσου στην Επιτροπή με δικαίωμα λόγου, αλλά όχι και ψήφου) επεσήμαινε το ακατανόητο- πώς οι εισηγήσεις για το ίδιο θέμα, διαφοροποιούνταν σταδιακά όσο περνούσαν οι ημέρες και το θέμα πηγαινοερχόταν στη Δημοτική Επιτροπή.
“Διαπιστώσαμε τα graffiti στα σχολεία τον Αύγουστο, ο εργολάβος δεν μπορούσε να τα βάψει τότε, εμείς κρίναμε ότι οι ελαιοχρωματισμοί ήταν απαραίτητοι και η δουλειά έπρεπε να γίνει», απάντησε πολύ συνοπτικά στα παραπάνω ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Α. Κουκάς. Ο ίδιος, πάντως, δεν μπόρεσε να απαντήσει στο ερώτημα “τελικά ποιος έδωσε την εντολή” που επαναλάμβανε συνεχώς η κ. Κανακάρη, ενώ υποστήριξε πως και στο παρελθόν έτσι γίνονταν αυτές οι εργασίες, αγνοώντας προφανώς πως στο παρελθόν υπήρχαν οι Σχολικές Επιτροπές οι οποίες τις ενέκριναν και τις ανέθεταν, όπως του υπενθύμισε η συνάδελφός του από την πλειοψηφία.
Πολύ σύντομα διαφάνηκε πως το θέμα δεν επρόκειτο να υπερψηφιστεί, γεγονός που προκάλεσε την έκδηλη αμηχανία της Δημάρχου Κ. Μαϊχόσογλου, η οποία διαβουλευόταν συνεχώς με το Γενικό Γραμματέα του Δήμου Κ. Βαφειάδη. Η κ. Μαϊχόσογλου, επιπλέον, επιχείρησε να μεταθέσει την ευθύνη στα μέλη της Δημοτικής Επιτροπής για τυχόν καταψήφιση του θέματος- “αυτό δεν βοηθάει την κατάσταση ούτε τα σχολεία”, είπε χαρακτηριστικά- αλλά η προσπάθεια αυτή αποκρούστηκε αμέσως από την κ. Κανακάρη. Η σύμβουλος της πλειοψηφίας μάλιστα προχώρησε λίγο παραπέρα: “Πολλές φορές έχουμε ψηφίσει για θέματα, όπως η καθαριότητα, οι αρπάγες, τα σχολεία, εκβιαστικά ή με την επίκληση στο φιλότιμο. Φτάνει πια!”.
Ήταν άραγε τα παραπάνω αρκετά για να πεισθεί η Δήμαρχος να αποσύρει το θέμα, όπως την κάλεσε κατ’ αρχάς ο συνάδελφός της από την ίδια παράταξη Στ. Ουσταμπασίδης; Αποδείχθηκε πως όχι, μια που το θέμα τέθηκε σε ψηφοφορία ως είχε και υπερψηφίσθηκε από την ίδια, και τους Αντιδημάρχους Λ. Νούση και Α. Κουκά (σ.σ. οι οποίοι μετά και από την έκπτωση ακόμη δυο δημοτικών συμβούλων, συμμετέχουν στην Επιτροπή ως τακτικά μέλη πλέον), ενώ καταψηφίσθηκε από τους Λ. Κανακάρη, Στ. Ουσταμπασίδη, Γ. Καλαφατέλη, Γ. Φωτάκη και Στ. Κριεμάδη.