Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ Α’ 173/04-11-2024 ο Ν. 5151/2024 για τη διαχείριση των αποβλήτων, που στο άρθρο 67 περιλαμβάνει τις διατάξεις περί αποχαρακτηρισμού των λατομικών περιοχών.
Υπενθυμίζεται πως το εν λόγω άρθρο ψηφίστηκε όπως είχε πρωτοεισαχθεί, ενώ κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στις Επιτροπές της Βουλής, οπότε και δίνεται ο λόγος στους φορείς, ο Δήμος Διονύσου δεν μπόρεσε να παρέμβει, μια που η σχετική συζήτηση διεξήχθη αποκλειστικά για τα άρθρα περί αποβλήτων και ενέργειας:
Άρθρο 67
Αποχαρακτηρισμός λατομικών περιοχών Αντικατάσταση παρ. 7 άρθρου 48 ν. 4512/2018
Η παρ. 7 του άρθρου 48 του ν. 4512/2018 ( Α΄ 5), περί αποχαρακτηρισμού των λατομικών περιοχών, αντικαθίσταται ως εξής:
«7. α) Λατομικές περιοχές, που έχουν περιέλθει σε αδράνεια για περισσότερο από μια δεκαετία, αποχαρακτηρίζονται με απόφαση του οικείου Περιφερειάρχη, εφόσον τεκμηριωμένα δεν συντρέχουν λόγοι διατήρησής τους. Η απόφαση του Περιφερειάρχη, η οποία εκδίδεται κατόπιν εισήγησης της αρμόδιας υπηρεσίας της οικείας Περιφέρειας και αιτιολογημένης γνώμης των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης α΄ και β΄ βαθμού, αντίστοιχα, δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και κοινοποιείται άμεσα στην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
β) Λατομικές περιοχές εξόρυξης λατομικών ορυκτών, εντός των οποίων έχουν λειτουργήσει λατομεία τα οποία έχουν περιέλθει σε δεκαετή τουλάχιστον αδράνεια, σύμφωνα με διαπιστωτική πράξη της αρμόδιας υπηρεσίας, που ενέκρινε την τελευταία σύμβαση μίσθωσης, αποχαρακτηρίζονται, με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η οποία εκδίδεται ύστερα από εισήγηση της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος, αν:
βα) έχει εκδοθεί σχετικό προεδρικό διάταγμα ή άλλη προστατευτική διάταξη για τη συγκεκριμένη περιοχή, ή ββ) έχει θεσμοθετηθεί Ρυθμιστικό Σχέδιο, ή Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο ή Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο ή βάσει γενικότερα του χωροταξικού σχεδιασμού, οι διατάξεις του οποίου είναι αντίθετες προς τη λειτουργία λατομείων στη συγκεκριμένη λατομική περιοχή.
Η ως άνω διαδικασία προηγείται σε κάθε περίπτωση, της κατάθεσης αιτημάτων αδειών έρευνας ή έγκρισης αυτών ή έγκρισης σύμβασης εκμετάλλευσης.».
Η εξέλιξη αυτή, που χαιρετίστηκε με ικανοποίηση από την τοπική κοινωνία, ανοίγει το δρόμο, ώστε να δρομολογηθούν από τη Δημοτική Αρχή άμεσες ενέργειες προς κάθε κατεύθυνση, με στόχο να σταματήσει κάθε προσπάθεια επανέναρξης λατομικής δραστηριότητας στο βουνό.
Ήδη στο σχετικό Δελτίο Τύπου η παράταξη της Δύναμης Ευθύνης για τον Διόνυσο, που ως Δημοτική Αρχή χειρίστηκε το θέμα για δυόμιση χρόνια, καλεί τη νυν Διοίκηση του Δήμου σε άμεση σύγκληση της διαπαραταξιακής επιτροπής, ώστε να μελετηθούν τα επόμενα βήματα, ενώ ομάδα ενεργών πολιτών συναντήθηκαν χθες, Τετάρτη 6 Νοεμβρίου, στην Κοινότητα Διονύσου για να αξιολογήσουν τις προβλέψεις του άρθρου και να προτείνουν στη Δημοτική Αρχή σειρά ενεργειών και κινήσεων.