Σε χάβρα Ιουδαίων εξελίχθηκε η προχθεσινή (Δευτέρα 25 Νοεμβρίου) συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου Αγ. Στεφάνου, που με αλλαγή της τελευταίας στιγμής πραγματοποιήθηκε, αντί για την αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου, στο κεντρικό Δημαρχείο.
Στη συζήτηση για τα 5 θέματα της Ημερήσιας Διάταξης κυριάρχησαν:
*Μια ιστορία καθημερινής τρέλας- ο ίδιος δρόμος αποκαλείται ανά κατοικία με διαφορετική ονομασία, πότε Καραολή & Δημητρίου και πότε Μακρυγιάννη, όπως το παρουσίασε πολύ γλαφυρά κάτοικος της περιοχής, που αγωνίζεται για τα προβλήματα του δρόμου του εδώ και 20 χρόνια!
*Η μετ’ επιτάσεως επαναφορά της πρότασης του τοπικού συμβούλου της Διοίκησης Χ. Καρυπίδη να κηρυχθούν έκπτωτοι τρεις συνάδελφοί του λόγω πολλών απουσιών από τις συνεδριάσεις (σ.σ. οι Β. Λυμπέρη από την παράταξη της Διοίκησης και Αθ. Ζωγραφάκη από τον Εύπολι καταγράφονται σταθερά απούσες, ενώ ο Στ. Μπαλτάς από τη Λαϊκή Συσπείρωση υπηρετεί τη στρατιωτική θητεία του), αλλά και ο Πρόεδρος Γ. Χιώτης λόγω κατ’ επανάληψη παράβασης καθήκοντος, επειδή παρέλειψε να συγκαλέσει συνεδρίαση επί δυο συνεχείς μήνες το περασμένο καλοκαίρι.
*Οι συνεχείς αντεγκλήσεις ανάμεσα στους τοπικούς συμβούλους της Διοίκησης, που αποτύπωσε ανάγλυφα την αντιπαράθεση των ομάδων στο εσωτερικό της.
*Η έντονη διαμαρτυρία, για μια ακόμη φορά, του Μ. Αβραμίδη για την απουσία της Δημάρχου Κ. Μαϊχόσογλου για 6η συνεχόμενη συνεδρίαση, ειδικά που κεντρικό θέμα αποτελούσαν οι προτάσεις της Κοινότητας για το Τεχνικό Πρόγραμμα 2025 του Δήμου (σ.σ. θέμα που για δεύτερη φορά έρχεται στο Τοπικό, και μάλιστα με καθυστέρηση 2 μηνών!). Παρόντες από την άλλη πλευρά ήταν οι Αντιδήμαρχοι Τεχνικών Υπηρεσιών Α. Κουκάς και Πολιτικής Προστασίας Γ. Τραϊφόρος, αλλά και οι δημοτικοί σύμβουλοι Στ. Δημητριάδης και Ν. Βενέτης, καθώς και ο τέως Δήμαρχος Γ. Καλαφατέλης.
*Η για δεύτερη φορά απουσία του Εμπορικού Συλλόγου Διονύσου, που δεν είχε και πάλι προσκληθεί να παρίσταται, παρόλο που το θέμα για τη μεταφορά της Λαϊκής Αγοράς τον αφορά άμεσα και έχει παρέμβει με συγκεκριμένη πρόταση.
*Η διαπίστωση πως από τη λίστα με τις προτάσεις έργων που η Δημοτική Αρχή απαριθμούσε στο προεκλογικό της πρόγραμμα για τον Άγ. Στέφανο, τίποτα ακόμη δεν έχει υλοποιηθεί. Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως πλήρεις προτάσεις για το Τεχνικό Πρόγραμμα είχε φέρει μόνον ο τοπικός σύμβουλος της Διοίκησης Στ. Χατζάρας. Από την άλλη πλευρά κάποιες από όσες ακούστηκαν, τόσο από τον ίδιο όσο και από συναδέλφους του, αποτελούν είτε τμήματα εργολαβιών που είχε δρομολογήσει η απελθούσα Διοίκηση, όπως η συντήρηση των δημοτικών κτηρίων, είτε παροχές που η ίδια είχε εξασφαλίσει στο πλαίσιο χρηματοδοτημένων έργων, π.χ. γυμναστήριο με το σύστημα “μπαλόνι”, είτε αντικείμενο μελετών ήδη κατατεθειμένων, όπως η ανάπλαση των πλατειών Δημοκρατίας και Μαρ. Αντύπα, είτε προγραμμάτων όπου είναι ενταγμένος ο Δήμος, όπως η υπογειοποίηση του δικτύου ΔΕΔΔΗΕ μέσης και χαμηλής τάσης, είτε είναι αδόκιμο να υλοποιηθούν τώρα, όπως οι ασφαλτοστρώσεις, αν δεν προηγηθεί το έργο της αποχέτευσης, είτε, τέλος, σκοντάφτουν στην απουσία Σχεδίου Πόλης. Και ήταν χαρακτηριστική εδώ η αποστροφή του κ. Δημητριάδη: «Αν ο Καλαφατέλης μάς τα έχει δώσει στο πιάτο, εμείς τι κάνουμε;»
*Η απουσία, επίσης, κάθε στοιχειώδους κανόνα συζήτησης, που εμπόδιζε την ομαλή διεξαγωγή της συνεδρίασης και τη μετέτρεπε συχνά σε απλή οχλαγωγία.
Για την ιστορία να σημειωθούν και τα παρακάτω:
>Στην Τεχνική Υπηρεσία θα προωθηθούν όλες, και οι πέντε, προτάσεις του Τοπικού Συμβουλίου για την εναλλακτική χωροθέτηση της Λαϊκής Αγοράς, ώστε να πραγματοποιείται εναλλάξ ανά 6 μήνες.
>Η αποχέτευση του Αγ. Στεφάνου, που δημοπρατήθηκε το 2023, θα ξεκινήσει μέσα στο 2025 σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών, όχι πριν από τις αρχές του 2026 κατά τον τέως Δήμαρχο. Εντούτοις για να ξεκινήσει, πρέπει να αγορασθεί ο χώρος για το απαιτούμενο αντλιοστάσιο, κάτι που δεν έχει μέχρι στιγμής υλοποιηθεί. Όλο το έργο, τέλος, εκκρεμεί από το 2014(!), όταν ο προϋπολογισμός του ήταν 19 εκατομμύρια ευρώ, αλλά ξεχάστηκε στο συρτάρι από τη Διοίκηση Ζαμάνη, με αποτέλεσμα ο προϋπολογισμός στο μεταξύ να εκτοξευθεί στα 45 εκατομμύρια ευρώ!
>Από την άλλη πλευρά, επικαιροποιήθηκε από τη Δημοτική Αρχή η μελέτη, εδώ και χρόνια, για την ανάπλαση του ιστορικού κέντρου του Αγ. Στεφάνου, της οποίας όμως η εφαρμογή σκοντάφτει σε ιδιοκτησιακά προβλήματα, που η Διοίκηση προσπαθεί να επιλύσει.
>Η διαπίστωση του Αντιδημάρχου Πολιτικής Προστασίας πως δυο είναι τα σοβαρά προβλήματα του Αγ. Στεφάνου: Το σκοτάδι, που κάνει την πόλη να μοιάζει με το τελευταίο χωριό της Αλβανίας, και η απουσία χώρων στάθμευσης, που θα οδηγήσει την περιοχή, όπως και την Άνοιξη και τη Δροσιά, σε μαρασμό.
>Η εξαιρετικά ενδιαφέρουσα πρόταση της τοπικής συμβούλου με τη Διοίκηση Δ. Σπυροπούλου, μέχρι να αποφασισθεί οριστικά η τύχη της ΚΑΜΕΛΙΑΣ, να καλυφθεί το σημείο με πανώ όπου θα παρουσιάζονται φωτογραφίες του τόπου και της ιστορίας του, ώστε και να προστατεύει από τυχόν τραυματισμούς αλλά και να αναβαθμίσει εν μέρει αισθητικά την πλατεία
Οι προτάσεις του Τοπικού Συμβουλίου Αγ. Στεφάνου για το Τεχνικό Πρόγραμμα δεν ψηφίστηκαν ούτε και αυτή τη φορά με σαφή προτεραιοποίηση- θα συγκεντρωθούν όμως και θα αποσταλούν για αξιολόγηση από την Τεχνική Υπηρεσία, ώστε να επιλεγούν όσες μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα για το 2025.