logo


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μετά από τις ανακοινώσεις του Δήμου σχετικά με την χλωρίωση του νερού της δεξαμενής της Σταμάτας, δυστυχώς διαπιστώνουμε ότι  αυξάνει η ανασφάλεια που αισθάνονται οι πολίτες του Διονύσου εδώ και ένα χρόνο. Επίσης εκτός της ποιότητας του νερού αξιοσημείωτη είναι και η «ποιότητα», η σαφήνεια και η υπευθυνότητα  των ανακοινώσεων.

Ο κάθε Δήμος οφείλει να διαφυλάττει την Υγεία των Δημοτών του με σύγχρονα μέσα τα οποία έχει στην διάθεσή του και να ακολουθεί τους κανόνες υγιεινής που επιβάλλει η Δημόσια Υγεία και οι προδιαγραφές  ενός ευνομούμενου κράτους.

Πράγμα που ο Δήμος Διονύσου δείχνει μάλλον να αγνοεί εντελώς, βάζοντας σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία μας, με παραλείψεις και επιπόλαιες πρακτικές  των καιροσκόπων και αδαών υπευθύνων – ανεύθυνων αιρετών και διοικητικών.

Η ανακοίνωση λέει ότι το διαπίστωσαν κατά τη διενέργεια τακτικού ελέγχου. Επομένως συμπεραίνουμε ότι δεν υπάρχει real time έλεγχος της δοσομετρικής αντλίας του χλωρίου, δηλαδή της ποσότητας που  ρίχνει στη δεξαμενή κάθε στιγμή και φυσικά δεν υπάρχει συνεχής καταγραφή και άμεση ειδοποίηση σε περίπτωση κακής λειτουργίας. Αν δηλαδή γινόταν αργότερα ο τακτικός έλεγχος θα πίναμε χλώριο;

Αναρωτιέται κανείς αν είναι κατάλληλοι όλοι αυτοί που διαχρονικά χειρίζονται τα θέματα της ασφάλειας και της ποιότητας της ζωής μας…

Η παράταξη ΕΥΠΟΛΙΣ έχει θίξει, πολύ πριν συμβεί αυτό το γεγονός, το θέμα της ασφάλειας και της καθαριότητας των δεξαμενών ύδρευσης τόσο της Σταμάτας αλλά και όλων των δεξαμενών και αντλιοστασίων του Δήμου.

Καλούμε άμεσα την Δήμαρχο, τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο και τους διοικητικούς υπευθύνους να προχωρήσουν:

• στον έλεγχο όλων των εγκαταστάσεων των δεξαμενών ύδρευσης

• ειδικά στην εγκατάσταση των δοσομετρικών συστημάτων χλωρίωσης

• στην εγκατάσταση αυτοματισμού συνεχούς ελέγχου των δόσεων και της ποιότητας του εξερχόμενου νερού από τις δεξαμενές

• στην εγκατάσταση αυτοματοποιημένου συστήματος άμεσου και συνεχούς ελέγχου και τηλεειδοποίησης  της ποιότητας

• στην αύξηση της συχνότητας ελέγχων της ποιότητας του νερού σε διάφορα σημεία του δικτύου.

• στην περίφραξη και ασφάλεια όλων των δεξαμενών και αντλιοστασίων του Δήμου.

Η ασφάλεια και η ποιότητα της ζωής των πολιτών είναι αδιαπραγμάτευτη. Όπως πολύ σοβαρό θέμα είναι η υπεύθυνη και καθολική ενημέρωση όλων των πολιτών που μπορεί να κινδυνεύουν από τέτοιες παραλείψεις, αμέλειες,  λάθη ή απρόβλεπτα  συμβάντα. Διότι έχουμε δικαίωμα στην έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Παραθέτουμε για ενημέρωση την εγκύκλιο από το ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ 19-06-2017:

ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ &

ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ

Δ/ΝΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ

ΤΜΗΜΑ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

ΘΕΜΑ: «Υπολειμματικό χλώριο στο νερό ανθρώπινης κατανάλωσης»

Με αφορμή το σχετικό (γ) έγγραφο, αναφορικά με την τιμή του υπολειμματικού χλωρίου που πρέπει να ανιχνεύεται στο ακρότατο σημείο του δικτύου ύδρευσης επισημαίνονται τα εξής:

Α. Σύμφωνα με τη (β) σχετική Υγειονομική Διάταξη, η απολύμανση του ύδατος υδρεύσεων είναι υποχρεωτική για λόγους προστασίας της Δημόσιας Υγείας. Στην περίπτωση απολύμανσης του νερού των υδρεύσεων με χλωρίωση ισχύουν τα ακόλουθα:

– Το ποσό του εισαγόμενου χλωρίου εξαρτάται από την ποιότητα του νερού και θα είναι τόσο, ώστε να παρέχει υπόλειμμα ελεύθερου χλωρίου στο νερό στα ακρότατα σημεία του δικτύου ύδρευσης τουλάχιστον 0,2 mg/l.

– Η χλωρίωση του νερού θα διενεργείται σε θέση και κατά τρόπο ώστε να εξασφαλίζεται δράση του χλωρίου μέσα στο νερό τουλάχιστον επί διάστημα 20΄της ώρας, από την εισαγωγή αυτού μέχρι της λήψης του νερού από τους καταναλωτές .

– Σε περίπτωση που κατά τον έλεγχο της χλωρίωσης δεν διαπιστώνεται παρουσία ελεύθερου χλωρίου στο νερό σε σημείο του δικτύου θα ενεργείται έρευνα σε περισσότερα σημεία προς εξεύρεση των αιτιών και άρση αυτών.

Β. Διευκρινίζεται ότι η θέσπιση της παραμέτρου του υπολειμματικού χλωρίου για την παρακολούθηση της ποιότητας του νερού ανθρώπινης κατανάλωσης γίνεται για την έγκαιρη ανίχνευση ενδεχόμενης απότομης μείωσης της τιμής του υπολειμματικού χλωρίου και γενικότερα για λόγους ελέγχου της υπολειμματικής δράσης της απολύμανσης. Σε κάθε περίπτωση, προκειμένου να διασφαλίζεται η ποιότητα του πόσιμου νερού θα πρέπει:

– σε όλο το μήκος του δικτύου ύδρευσης, να μετράται υπολειμματικό χλώριο και μάλιστα στα άκρα του δικτύου η συγκέντρωσή του να μην είναι χαμηλότερη του 0,2 mg/l

– να ελέγχεται πιθανή εμφάνιση τριαλογονομεθάνιων στο νερό ανθρώπινης κατανάλωσης, τα οποία είναι δυνατόν να σχηματιστούν ως παραπροϊόντα της χλωρίωσης με ανώτατη παραμετρική τιμή ίση με 100 mg/L, (Μέρος Β «Χημικές Παράμετροι» του Παραρτήματος Ι της (α) σχετ). Εάν είναι δυνατόν, οι υπεύθυνοι ύδρευσης σε συνεργασία με τις Δ/νσεις Υγείας των Π.Ε. θα πρέπει να επιδιώκουν χαμηλότερη τιμή χωρίς να θίγεται η απολύμανση.

Γ. Σε κάθε περίπτωση όμως, σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 10 της (α) σχετικής: «οι υπεύθυνοι ύδρευσης λαμβάνουν όλα τα αναγκαία μέτρα, ώστε να εξασφαλίζεται ότι κάθε ουσία ή κάθε υλικό νέων εγκαταστάσεων, που χρησιμοποιείται σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, την τεχνογνωσία και τα επισήμως αναγνωρισμένα μέσα και τις αρχές ελέγχου και πιστοποίησης, για την παραγωγή ή τη διανομή νερού ανθρώπινης κατανάλωσης, καθώς οι προσμίξεις που προέρχονται από αυτές τις ουσίες ή υλικά νέων εγκαταστάσεων, δεν παραμένουν στο νερό ανθρώπινης κατανάλωσης σε συγκεντρώσεις μεγαλύτερες από εκείνες που απαιτούνται για τους σκοπούς της χρήσης τους και δεν υποβαθμίζουν, άμεσα ή έμμεσα, την προστασίας της ανθρώπινης υγείας».