logo


Το ποσόν των 3 εκατομμυρίων ευρώ, που καλείται να πληρώσει ο Δήμος Διονύσου στον Ειδικό Διαβαθμιδικό Σύνδεσμο Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) μέσα στο 2025, μετά και από τη διαφοροποίηση της τιμολογιακής πολιτικής τού τελευταίου για το τέλος ταφής απορριμμάτων, απασχόλησε έντονα τη Δημοτική Επιτροπή κατά τη χθεσινή (8/1) συνεδρίασή της, μετά από σχετική ερώτηση του επικεφαλής της μείζονος Γ. Καλαφατέλη. Επιπλέον, και με αφορμή το ίδιο θέμα, η Δήμαρχος Κ. Μαϊχόσογλου ανήγγειλε πως η νέα χρονιά στο θέμα της καθημερινότητας θα είναι διαφορετική, μια που η Δημοτική Αρχή ενεργοποιεί πλέον όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της.

Πιο συγκεκριμένα:

Ο κ. Καλαφατέλης ζήτησε να μάθει τις ενέργειες- πλην νομικών- στις οποίες έχει προχωρήσει ή σκέφτεται να αναλάβει η Δημοτική Αρχή, ώστε να αντιμετωπίσει το δυσανάλογο κόστος της παραπάνω αύξησης, που- σημειωτέον- μέχρι σήμερα μπορεί ακόμη και καλύπτεται από την αντίστοιχη αύξηση στη μηνιαία επιχορήγηση του Δήμου από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ) του ΥΠΕΣ. Ο τέως Δήμαρχος υπενθύμισε πως οι αυξήσεις του ΕΔΣΝΑ ήταν γνωστές- “ξέραμε τι έρχεται”, τόνισε χαρακτηριστικά- γι’ αυτό και η Διοίκησή του άφησε προίκα στο Δήμο εργαλεία και εφόδια για τη διαχείριση της αποκομιδής των απορριμμάτων από κάθε κατηγορία, ώστε να μειωθεί ο όγκος τους, κυρίως των σύμμεικτων που πλέον αποτελεί κεντρική στρατηγική όλων των Δήμων, και παράλληλα να βελτιωθεί και να αυξηθεί ουσιαστικά η ανακύκλωση στην πόλη. Στην πρόοδο που έχουν σημειώσει άλλοι Δήμοι του Λεκανοπεδίου, ειδικά στη διαχείριση των βιοαποβλήτων, αναφέρθηκε από την πλευρά του ο τέως Αντιδήμαρχος Χωροταξικού Σχεδιασμού Γ. Φωτάκης, επιμένοντας ιδιαιτέρως στο κομμάτι της ενημέρωσης του κόσμου.

Στις νομικές ενέργειες που έχουν ήδη αποφασισθεί από τους Δήμους και τα συλλογικά τους όργανα περιορίσθηκε κατ’ αρχάς η Δήμαρχος, συμφωνώντας στη συνέχεια για την ανάγκη να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε να βελτιωθεί η καθημερινότητα και να μειωθεί το κόστος για το Δήμο: “Οργανώνουμε το κομμάτι αυτό και θα ενεργοποιήσουμε άμεσα όλα τα εργαλεία που διαθέτουμε. Η νέα χρονιά στο θέμα της καθημερινότητας θα είναι διαφορετική”, δεσμεύθηκε η Δήμαρχος, που- στο πλαίσιο της ενημέρωσης- ανακοίνωσε και την έναρξη προγράμματος ανακύκλωσης στα σχολεία.

“Στόλο έχουμε, χέρια δεν έχουμε”, είπε για μια ακόμη φορά από την πλευρά του ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας Γρ. Ίσσαρης, που παρευρισκόταν στη συνεδρίαση ως αναπληρωματικό μέλος. Υπογράμμισε εντούτοις πως η έλλειψη προσωπικού, που αποτυπώθηκε επί ένα χρόνο στην προβληματική διαχείριση της καθημερινότητας, αντιμετωπίσθηκε εν μέρει, μετά και από τη δικαστική απόφαση υπέρ 16 συμβασιούχων, ανάμεσά τους και δυο οδηγών, που κέρδισαν πρόσφατα τα ασφαλιστικά μέτρα και αναμένεται να μετατραπούν σε αορίστου χρόνου: “Σιγά σιγά μπαίνουμε σε μια σωστή ρότα. Λίγη υπομονή χρειάζεται για να δούμε αποτελέσματα”, τόνισε ο Αντιδήμαρχος. Ο ίδιος προσέθεσε επιπλέον πως μέσα στον Ιανουάριο ή αρχές Φεβρουαρίου ξεκινά το πρόγραμμα αποκομιδής των βιοαποβλήτων, με την τοποθέτηση των γνωστών καφέ κάδων, μετά από ενημέρωση των κατοίκων.

Λίγη ώρα αργότερα ξεκινούσε χθες και η συνεδρίαση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ) για το ίδιο θέμα, η οποία κινήθηκε σε εξαιρετικά υψηλούς τόνους, με πολλούς Δημάρχους να ασκούν έντονη κριτική στην τιμολογιακή πολιτική του ΕΔΣΝΑ.

Κατά τη συνεδρίαση ο περιφερειάρχης Αττικής, Ν. Χαρδαλιάς, ενημέρωσε ότι έδωσε εντολή να παγώσει η απόφαση του ΕΔΣΝΑ και να μην παρακρατηθούν από την ΔΕΗ τα υπέρογκα ποσά. Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι στις 16 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί νέα συνεδρίαση του Συνδέσμου, όπου θα συζητηθεί αναθεώρηση της απόφασης, με στόχο την υιοθέτηση ρύθμισης που, σύμφωνα με πληροφορίες, θα προβλέπει μείωση του τέλους ταφής κατά 30% για το 2025. Τέλος αποκάλυψε ότι σύντομα θα δημοσιοποιηθεί ο διαχειριστικός έλεγχος που είναι σε τελικό στάδιο στον ΕΔΣΝΑ και “κάποιοι θα χάσουν τον ύπνο τους”.

Αξίζει εδώ να σημειωθούν και τα παρακάτω:

*Βάσει του Ν. 4819/2021, από την 1η Ιανουαρίου 2022 έχει επιβληθεί τέλος ταφής για τους Δήμους όλης της χώρας. Το τέλος αυτό, βάσει του ίδιου νόμου, ορίστηκε τότε σε 20 ευρώ ανά τόνο αποβλήτων αλλά αυξάνεται ετησίως κατά πέντε ευρώ ανά τόνο, έως την τιμή των 35 ευρώ. Από την 1η Ιανουαρίου 2026 ορίζεται σε 45 ευρώ για να φτάσει στα 55 ευρώ ανά τόνο από την 1η Ιανουαρίου 2027, τιμή στην οποία σταθεροποιείται για τα επόμενα έτη.

*Όσον αφορά στην επίδοση του Δήμου Διονύσου αναφορικά με τα ποσοστά ανακύκλωσης- στενά συνδεδεμένης με τη μείωση του όγκου των σύμμεικτων, άρα και με τη μείωση του τέλους ταφής τους-  βρίσκεται πολύ χαμηλά στην κατάταξη, όπως διαμορφώνεται στους σχετικούς πίνακες του Παρατηρητηρίου Ανακύκλωσης (recycleattica.gr), όπου όπως σημειώνεται τα στοιχεία είναι προσωρινά και δεν περιλαμβάνουν τις καταγεγραμμένες ποσότητες από άλλες εγκαταστάσεις πλην της ΟΕΔΑ Φυλής, οι οποίες θα προστεθούν σταδιακά μόλις είναι διαθέσιμες:

Τον Οκτώβριο του 2024 ο Δήμος μας έπεσε στην 60ή θέση όσον αφορά στη γενική Διαλογή στην Πηγή (ΔσΠ), με ποσοστό μόλις 2,8%, όταν ο πρωτοπόρος Δήμος Βριλησσίων είχε πετύχει 31,2%.

Τον ίδιο μήνα, εντούτοις, κατέλαβε την 10η θέση στον πίνακα για τη Διαλογή στην Πηγή ανακυκλώσιμων υλικών, με ποσοστό 11,5%.

Tην 21η θέση κατέλαβε στη Διαλογή στην Πηγή των βιοαποβλήτων με ποσοστό 2,7% (σ.σ. εδώ ο μοναδικός Δήμος με διψήφιο ποσοστό επιτυχίας, 19,1%, είναι ο Δήμος Φιλοθέης- Ψυχικού).

Και τέλος την 56η θέση στον πίνακα της ανάκτησης, με ποσοστό μόλις 2,8%.