logo


Ο Π. Γεωργιάδης είναι Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ)- Ιδρυτικό Μέλος της Παράταξης “Νέος Διόνυσος”

Στη χθεσινή (31/1/2025) συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου όλα τα θέματα, τεχνικό πρόγραμμα- προϋπολογισμός και ολοκληρωμένο πλαίσιο δράσης για το σωτήριον έτος 2025 , ψηφίστηκαν με συντριπτική… μειοψηφία από τους Δημοτικούς Συμβούλους της παράταξης που εκλέχτηκε για να διοικήσει το Δήμο για τα επόμενα πολλά χρόνια.

Το αριθμητικό αποτέλεσμα ήταν λίγο πολύ αναμενόμενο και μάλλον δεν εξέπληξε κανέναν από τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ. Ως συνήθως τα σοβαρά επιχειρήματα που κατατέθηκαν από συμπολιτευόμενους και αντιπολιτευόμενους Δημοτικούς συμβούλους κατά των θεμάτων που αποτελούσαν την ημερήσια διάταξη, τείνουν να υποχωρήσουν επί της ουσίας και να παραμείνουν στη μνήμη μας μόνο τα εντυπωσιακά αρνητικά αριθμητικά αποτελέσματα εις βάρος των εισηγήσεων για κρίσιμα θέματα που απέσπασαν μία και μοναδική ψήφο, αυτήν της Δημάρχου, στην πρόσφατη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής.

Από όλα τα επικριτικά σχόλια και τις αψιμαχίες συγκρατώ μια λέξη που νομίζω συμπυκνώνει όλη την κριτική που αναπτύχθηκε σε μια συνεδρίαση περίπου 6 ωρών. Η λέξη αυτή ακούει στο όνομα ΟΡΑΜΑ το οποίο απουσίαζε παντελώς από τις τρεις προς ψήφιση εισηγήσεις για το τεχνικό πρόγραμμα, τον προϋπολογισμό και το πλάνο δράσης για το 2025. Σύμφωνα με πολλούς ομιλητές όχι μόνο απουσίαζε αλλά ήταν και σε πλήρη αναντιστοιχία με τις προεκλογικές δεσμεύσεις και το πρόγραμμα της παράταξης “Διόνυσος του Αύριο”. Ελέχθη μάλιστα συχνά και με έμφαση ότι επαναλαμβάνονται οι ίδιες παθογένειες με όσα συνέβαιναν στη διάρκεια της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής και οι οποίες καταδικάστηκαν από το εκλογικό σώμα. Προβλέπεται πλέον ότι άνοιξε για τα καλά ο Ασκός… της κατά μέτωπο αντιπαράθεσης και ανάλογα τραγελαφικά επεισόδια θα επαναληφθούν και στο μέλλον.

Αυτό που προκαλεί πρόσθετη εντύπωση είναι η ταύτιση και επακόλουθη αρνητική ψήφος του Προέδρου του ΔΣ σε εμφανή δυσαρμονία με τη Δήμαρχο και τον εμφανή εκνευρισμό λόγου και κινήσεων σώματος εκ μέρους και των δυο. Από το σημείο αυτό και μετά είναι λογικό και φυσιολογικό να γίνονται διάφορες πολιτικές αναλύσεις για το προσεχές μέλλον στις οποίες συμπεριλαμβάνονται προβλέψεις ή και στοχεύσεις μεταξύ των οποίων:

  1. Θα αντέξει μέχρι το τέλος της θητείας της η Δημοτική Αρχή με τη δομή και την ιεραρχία που έχει σήμερα;
  2. Καλλιεργείται ένα κλίμα διαδοχής, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, και ποιοι είναι οι μνηστήρες;
  3. Η θητεία κάθε Αντιδημαρχίας, μετά από την παράταση, έληξε μόλις χθες και αναμένεται με ενδιαφέρον η νέα απόφαση της Δημάρχου.

Όλα τα παραπάνω δεν θα είχαν και πολύ νόημα για τους δημότες αν η καθημερινότητά τους είχε βελτιωθεί, αν είχαν δρομολογηθεί λύσεις σε χρονίζοντα προβλήματα, αν η ποιότητα διαβίωσης και εργασίας είχαν αλλάξει προς το καλύτερο. Το μέλλον θα δείξει πού θα βαδίσουμε, το παρόν είναι πολύ χλωμό.