“Για να μην δημιουργηθεί πανικός στον κόσμο, δηλώνω πως το νερό που πίνουμε είναι ασφαλές- το παίρνουμε από την ΕΥΔΑΠ, για τις 6 Κοινότητες, ενώ η Σταμάτα έχει τρεις γεωτρήσεις και η Κοινότητα Διονύσου άλλη μία για την ενίσχυση του δικτύου της όποτε χρειαστεί. Χλωρίωση γίνεται μόνο εκεί, στις γεωτρήσεις. Το νερό λοιπόν που παίρνουμε από την ΕΥΔΑΠ για τις 6 κοινότητες, ελέγχεται από την ΕΥΔΑΠ, και επιπλέον και από εμάς, κάθε μήνα με χημικό έλεγχο, ενώ κάθε τρεις μήνες γίνεται έλεγχος για βαρέα μέταλλα. Ο έλεγχος γίνεται σε 28 σημεία, διαφορετικά κάθε φορά, και τα αποτελέσματα βρίσκονται καταχωρημένα στο αρχείο του Δήμου και στη διάθεση των πολιτών- όποιος ενδιαφέρεται, μπορεί να τα ζητήσει και να τα λάβει”.
Αυτή, με λίγα λόγια, ήταν η δήλωση του Γ. Πάζιου, προϊστάμενου στο Τμήμα Ύδρευσης του Δήμου Διονύσου, στη χθεσινή (4/2) συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που θα συζητούσε για την ύδρευση στην πόλη.
ΘΑ- γιατί τελικά το θέμα, μετά από πρόταση του Προέδρου του Σώματος Ιω. Αμπαρτζίδη, συμφωνήθηκε να συζητηθεί προσεχώς σε μονοθεματική συνεδρίαση, μετά από συλλογική και ευρύτερη επεξεργασία και καθορισμό όλων των σχετικών παραμέτρων, αφού έγινε φανερό πως χτες άλλα είχε στο μυαλό της η Διοίκηση και άλλα οι παρατάξεις:
Οι τελευταίες, υπενθυμίζεται, με πρωτοβουλία του επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Τ. Παντελόγλου, αμέσως μετά από το περιστατικό με την υπερχλωρίωση της δεξαμενής στη Σταμάτα τον περασμένο Δεκέμβριο, είχαν καταθέσει αίτημα με υπογραφές από δημοτικούς συμβούλους όλων των μειοψηφιών καθώς και αρκετών από την πλειοψηφία, ώστε να συζητηθεί συνολικά το πρόβλημα της ύδρευσης στην πόλη από όλες τις πλευρές και τις παραμέτρους του- υποδομές σε εξοπλισμό και προσωπικό, ποιότητα νερού και τιμολογιακή πολιτική του Δήμου. Οι τρεις αυτοί άξονες είναι σημαντικοί για το τελικό αποτέλεσμα- τι νερό πίνουμε τελικά στο Δήμο Διονύσου- όπως το έθεσαν όλες οι παρατάξεις, αλλά και η Αγγ. Πέππα από την πλειοψηφία.
Η σχετική συζήτηση είχε αναβληθεί τρεις φορές πριν τα Χριστούγεννα για διάφορους λόγους, και κυρίως για να εξασφαλισθεί η μέγιστη δυνατή παρουσία μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, μέχρι χτες οπότε και φάνηκε πως η Διοίκηση είχε κατά νου να περιοριστεί η συζήτηση μόνο σε μια παράμετρο, αυτή της ποιότητας του νερού.
Στη διαφορετική προσέγγιση των δυο πλευρών προστέθηκε ακόμη μία, που αφορούσε σε διαδικαστικό θέμα: Στην πρόσκληση για τη χτεσινή συνεδρίαση αναγραφόταν καθαρά πως η Διοίκηση ήταν αυτή που είχε την πρωτοβουλία να φέρει το θέμα προς συζήτηση (“Με αφορμή το πρόσφατο πρόβλημα που προέκυψε στο νερό της Δημοτικής Ενότητας Σταμάτας, η διοίκηση θέτει το θέμα για συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο”), παραλείποντας τη “λεπτομέρεια”- καθόλου τυπική- για τη συγκέντρωση υπογραφών από τις μειοψηφίες. Τέλος, και κατά δήλωση του Προέδρου, η εισήγηση της Λαϊκής Συσπείρωσης για το θέμα υποβλήθηκε εκτός προβλεπόμενης προθεσμίας (σ.σ. και δεν αναρτήθηκε ποτέ στην ιστοσελίδα του Δήμου, ούτε αυτή αλλά ούτε και τυχόν αντίστοιχη από τη Δημοτική Αρχή, που έθετε το θέμα…)
Εντύπωση επιπλέον προκάλεσε η πρόθεση του Προέδρου να αναποδογυρίσει ουσιαστικά τη διαδικασία, καλώντας τη Διοίκηση να τοποθετηθεί πρώτη σε θέμα που έφερναν οι μειοψηφίες, θεωρώντας την εισήγηση της Λαϊκής Συσπείρωσης γενική και εκτός θέματος. Προκάλεσε έτσι τις συντονισμένες αντιδράσεις των παρατάξεων- “το πρόβλημα με τη Σταμάτα έχει λήξει, το θέμα εξακολουθεί να είναι το νερό”- με τη Λαϊκή Συσπείρωση να μιλάει εκείνη την ώρα για πολιτικό παιχνίδι της Διοίκησης και για “ομερτά για το νερό” και να προχωρεί λίγη ώρα αργότερα και σε σχετική ανακοίνωση- καταγγελία:
Κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας
Κάποιος λόγος υπάρχει που η Δημοτική Αρχή δεν θέλει να συζητήσει το θέμα του νερού.
Για πολλοστή φορά, σήμερα, παρόλο που η Λαϊκή Συσπείρωση και το Δημοτικό Συμβούλιο είχε μαζέψει υπογραφές για το θέμα του νερού, με νομικίστικα κόλπα η Δημοτική Αρχή περιόρισε τη συζήτηση στο ατύχημα που έγινε με την υπερχλωρίωση του νερού στη Σταμάτα και δεν συζητήθηκε ούτε η ποιότητα του νερού, ούτε τα υπέρογκα τιμολόγια, ούτε τα προβληματικά δίκτυα.
Όταν για παράδειγμα ρωτήθηκε ο επικεφαλής της ύδρευσης για το κάθε πότε καθαρίζονται οι δεξαμενές, δεν απάντησε.
Επίσης για άλλη μια φορά, δεν είχε μαζί του τις χημικές αναλύσεις που τις ζητάμε 2 χρόνια τώρα, αλλά μόνο τις βιοχημικές. Παρόλο που μας διαβεβαιώνει ότι οι χημικές αναλύσεις είναι στη διάθεση του καθενός, δεν μας τις δίνει.
Το θέμα του νερού είναι θέμα δημόσιας υγείας.
Δεν χωράνε μικροκομματικά παιχνίδια.
Δεν καταλαβαίνουμε γιατί η Δημοτική Αρχή αρνήθηκε σήμερα να συζητήσει για το νερό.
Καλούμε τους δημότες του Δήμου Διονύσου να βγάλουν τα συμπεράσματα τους για τη στάση αυτή και να πιέσουν στην κατεύθυνση δημοσιοποίησης των επίσημων στοιχείων των χημικών αναλύσεων και των τεχνικών εκθέσεων που υπάρχουν.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο τομέας ύδρευσης είναι από τη μία πηγή εσόδων και σημαντικής ρευστότητας για το Δήμο και από την άλλη ζήτημα δημόσιας υγείας.
Οι υποστελεχωμένες υπηρεσίες ύδρευσης και η ακατάλληλη κατάσταση του δικτύου με τους αμιαντοσωλήνες, μας δημιουργούν έντονο προβληματισμό και ανησυχούμε.
Η Δημοτική Αρχή πρέπει να απαντήσει το συντομότερο.
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αξίζει εδώ να σημειωθούν και τα παρακάτω:
*Λεπτομέρειες για το περιστατικό με την υπερχλωρίωση στη δεξαμενή της Σταμάτας και την αντιμετώπισή του έδωσε η Δήμαρχος Κ. Μαϊχόσογλου, που παραδέχθηκε πως οι σχετικές ανακοινώσεις του Δήμου στην αρχή, αυτές που έσπειραν τον πανικό στους κατοίκους, ήταν υπερβολικές, μόνο όμως επειδή αφορούσαν στη δημόσια υγεία
*Η ίδια ανακοίνωσε επιπλέον πως στο αμέσως προσεχές διάστημα αναμένεται επιτέλους η σύνδεση της Σταμάτας με το δίκτυο της ΕΥΔΑΠ, μια που παραλήφθηκε από το εξωτερικό ο αναγκαίος εξοπλισμός, κάτι που- υπενθυμίζεται- εκκρεμούσε εδώ και έναν ακριβώς χρόνο, από τον Φεβρουάριο του 2024
*Σημαντικό στοιχείο για τη δυνατότητα άμεσης αντίδρασης του Δήμου στο περιστατικό της υπερχλωρίωσης έδωσε ο Προϊστάμενος της ύδρευσης, υπογραμμίζοντας πως η σχετική ενημέρωση ήρθε στο Δήμο αμέσως, μέσω του συστήματος τηλεμετρίας και τηλεελέγχου που είχε προμηθευθεί και εγκαταστήσει η απελθούσα Δημοτική Αρχή. Ανέλαβε πάντως κι ο ίδιος μερίδιο ευθύνης για τις ανακοινώσεις του Δήμου, μια που ήταν η πρώτη φορά που τέτοια τεχνική βλάβη έγινε αντιληπτή. Τόνισε, τέλος, με έμφαση την παράμετρο της ασφάλειας του εξοπλισμού της ύδρευσης: Κανένα από τα 28 αντλιοστάσια και δεξαμενές του Δήμου Διονύσου δεν είναι σήμερα περιφραγμένο, με αποτέλεσμα να είναι έρμαια της κάθε τυχόν κακόβουλης ενέργειας.