«Προσωπική» χαρακτήρισε η Δήμαρχος Διονύσου Κ. Μαϊχόσογλου τη συνάντησή της με τον Υφυπουργό Μεταφορών Β. Οικονόμου, πριν από λίγες ημέρες στον Αγ. Στέφανο, παρόλο που παρέστησαν πλείστοι όσοι- ανάμεσά τους, επιλεκτικά, μέλη της Διοίκησης και ουδείς από τις μειοψηφίες, όπως καταγγέλθηκε στην πρόσφατη (11/3) συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Διονύσου.
Σημειώνεται πως αυτή ήταν η δεύτερη κατά σειρά συνάντηση της Δημάρχου με τον Υφυπουργό, με ατζέντα που περιελάμβανε το νέο σιδηροδρομικό σταθμό στο Κρυονέρι, τη δημιουργία ενιαίου εισιτηρίου και την αναβάθμιση των λεωφορειακών στάσεων, καθώς και το ζωτικής σημασίας θέμα της διευθέτησης των σιδηροδρομικών γραμμών, που- κόβοντας την πόλη στα δυο- αποτελούν σημείο υψηλής επικινδυνότητας. Στο Δελτίο Τύπου μάλιστα που είχε ακολουθήσει την παραπάνω πρώτη συνάντηση, γινόταν λόγος για την υπογειοποίηση της ισόπεδης διάβασης, η οποία “κρίνεται απαραίτητη”, ενώ ανακοινωνόταν και η επίσκεψη του Υφυπουργού για αυτοψία στο Σταθμό στις 7 Μαρτίου:
“Υπογειοποίηση της ισόπεδης διάβασης στον Σταθμό Προαστιακού Αγίου Στεφάνου
Ένα ακόμη κρίσιμο ζήτημα που συζητήθηκε είναι αυτό της υπογειοποίησης της ισόπεδης διάβασης στον Σταθμό Προαστιακού του Αγίου Στεφάνου. Ο Υφυπουργός δεσμεύτηκε ότι θα επισκεφθεί τον σταθμό την 7η Μαρτίου, προκειμένου να γίνει αυτοψία καθώς όπως ανέφερε, είναι σε εξέλιξη σχετική επανεξέταση και μελέτη του αναγκαίου έργου.
Η υπογειοποίηση της διάβασης κρίνεται απαραίτητη τόσο για την ασφάλεια των πολιτών όσο και για την αποσυμφόρηση της κυκλοφορίας στο κέντρο της πόλης…”
Οι παραπάνω δυο συναντήσεις, και ως προς το αντικείμενό τους αλλά και ως προς τους κοινωνούς τους, αποτέλεσαν σημείο σφοδρής αντιπαράθεσης στη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής, ανάμεσα στη Δήμαρχο από τη μια πλευρά και την παράταξη της μείζονος, μαζί και συμβούλους της πλειοψηφίας, από την άλλη.
Το χορό των αιτιάσεων άνοιξε ο επικεφαλής της “Δύναμης Ευθύνης για το Διόνυσο” και τέως Δήμαρχος Γ. Καλαφατέλης. Ο τελευταίος κατηγόρησε τη Δήμαρχο πως για ένα θέμα μείζονος σημασίας που απασχολεί διαχρονικά την πόλη, και για το οποίο πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία, δεν υπήρξε καμιά ενημέρωση των παρατάξεων, ενώ και αυτή η ίδια η υπογειοποίηση της διάβασης αντιβαίνει σε προγενέστερες αποφάσεις της πόλης: “Ο Δήμος δεν είναι ούτε τσιφλίκι ούτε ιδιοκτησία σας. Και δεν ανακαλύψατε και την Αμερική. Σε αντίθεση με εσάς σήμερα, όταν το 2020-2021 ετέθη το θέμα, καλέσαμε τότε σε διαβούλευση γύρω από τη σχετική μελέτη όλους τους επικεφαλής των παρατάξεων, καθώς και όλους τους δημοτικούς και τους τοπικούς συμβούλους του Αγ. Στεφάνου, ενώ ζητήσαμε και από το Τοπικό Συμβούλιο να πάρει απόφαση. Εσείς τα παραλείψατε όλα αυτά για να αποκλείσετε τις παρατάξεις. Το 2023, μετά το δυστύχημα στα Τέμπη, είχαμε ζητήσει ως Δημοτικό Συμβούλιο κάποια πράγματα για την ασφάλεια στις γραμμές του τρένου. Δυο χρόνια μετά έχει γίνει κάτι; Τα είπατε αυτά στον υφυπουργό; Ή τον αφήσατε να μας κουνάει το δάχτυλο και θέλουμε δεν θέλουμε θα γίνει ό,τι αποφασίσει το υπουργείο;”, υπογράμμισε ο τέως Δήμαρχος.
Και όχι μόνο την αντιπολίτευση αποκλείσατε, απ΄όσο φάνηκε, αλλά και συμβούλους της Διοίκησης δεν ενημερώσατε, συνέχισε η Αγγ. Πέππα, εκεί ακριβώς που σταμάτησε ο κ. Καλαφατέλης: “Για την επίσκεψη του υφυπουργού πολλοί σύμβουλοι της Διοίκησης, μέλη της δημοτικής ομάδας, ενημερωθήκαμε από το facebook, ενώ άλλοι είχαν ειδοποιηθεί επιλεκτικά με τηλεφωνική ενημέρωση. Εμείς προφανώς είμαστε η δεύτερη επιλογή ”, κατηγόρησε προσωπικά τη Δήμαρχο η κ. Πέππα, με την κ. Μαϊχόσογλου να το αρνείται κατηγορηματικά:
“Όχι εγώ προσωπικά αλλά το γραφείο του υπουργού κάλεσε όσους παρευρέθηκαν. Και βέβαια σε 10 ημέρες, που θα έρθει η μελέτη από το υπουργείο, θα κληθούν άπαντες επίσημα να συζητήσουμε και να καταθέσουμε πιθανές αντιπροτάσεις. Εξάλλου αυτή ήταν η πρώτη επίσκεψη (σ.σ. “συνάντηση σε προσωπικό επίπεδο”, τη χαρακτήρισε η Δήμαρχος) για την οποία είχαμε ήδη ενημερώσει από την ιστοσελίδα του Δήμου. Δεν μπορώ άλλωστε ως Δημοτική Αρχή να κάνω μια συνάντηση στο γραφείο μου;” αναρωτήθηκε η κ. Μαϊχόσογλου, προκαλώντας νέο κύμα αντιδράσεων- και μια διάψευση:
“Ποιους ορίζετε ως Δημοτική Αρχή; Γιατί κι εμείς Δημοτική Αρχή είμαστε αλλά δεν προσκληθήκαμε”, τόνισε η κ, Πέππα, ενώ ο Στ. Δημητριάδης, επίσης από την πλειοψηφία, παραδέχθηκε πως προσκλήθηκε τόσο από τον υφυπουργό όσο και από τη Δήμαρχο. “Άρα απευθυνθήκατε στους Αντιδημάρχους και σε προσωπικές σας επιλογές για συναδέλφους”, συμπέρανε ο Π. Τσούκας από την ίδια παράταξη, στην πρώτη μετά από την έκπτωσή του συμμετοχή στη Δημοτική Επιτροπή, διαμαρτυρόμενος με τη σειρά του για την επιλεκτική ενημέρωση.
Για την ιστορία αξίζει να σημειωθούν και τα παρακάτω:
Στις 19 Μαΐου του 2021, μέσα στην πανδημία, είχε παρουσιασθεί με τηλεδιάσκεψη εκ μέρους του μελετητή Ν. Τζελέπη η προμελέτη της ΕΡΓΟΣΕ για την κατασκευή υπόγειας διάβασης στο ύψος του Σταθμού. Σ’ εκείνη την παρουσίαση είχαν προσκληθεί να συμμετάσχουν, πλην των τριών συναρμόδιων τεχνικών Αντιδημάρχων της Διοίκησης Καλαφατέλη, οι επικεφαλής των παρατάξεων, το σύνολο των δημοτικών και των τοπικών συμβούλων Αγ. Στεφάνου και ο Εμπορικός Σύλλογος.
Συμμετείχαν τελικά ο επικεφαλής του Εύπολι Κ. Κουριδάκης, οι τότε δημοτικοί σύμβουλοι Αγ. Στεφάνου Θ. Κρητικός και Σπ. Αρνής, ο τέως Πρόεδρος της Κοινότητας Δ. Μπαμπανίκας, η τέως τοπική σύμβουλος Αν. Δημητρακοπούλου και ο τότε Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κ. Παπασταθόπουλος. Δυο ημέρες αργότερα το Τοπικό Συμβούλιο Αγ. Στεφάνου προχώρησε σε απόφαση, με την οποία απέρριπτε- με διευρυμένη πλειοψηφία- τη λύση της υπόγειας διάβασης και προέκρινε αντιθέτως την κάλυψη των γραμμών κατά μήκος της οδού Ηρώων Πολυτεχνείου, ώστε και να ενοποιηθεί η πόλη αλλά και να εξασφαλισθούν κοινόχρηστοι χώροι.
Εξάλλου, λίγες ημέρες μετά από το έγκλημα στα Τέμπη, στις 10 Μαρτίου του 2023, το Δημοτικό Συμβούλιο προχώρησε σε ομόφωνο ψήφισμα με κεντρικά αιτήματα “την ταχύτατη, αντικειμενική και αξιόπιστη διερεύνηση των αιτίων της τραγωδίας και τον καταλογισμό ευθυνών προς όλους τους υπαιτίους”, αλλά και:
1)Να δοθεί το «πράσινο φως» για την υπογειοποίηση των γραμμών του σιδηροδρομικού σταθμού Αγίου Στεφάνου. Ο εν λόγω σταθμός αφενός διχοτομεί την πρωτεύουσα του Δήμου μας, επιτείνοντας το ήδη οξυμένο κυκλοφοριακό πρόβλημα, και αφετέρου εκθέτει κατοίκους και επισκέπτες σε θανάσιμους κινδύνους και ατυχήματα λόγω των σοβαρών ζητημάτων ασφαλείας που προκύπτουν.
2) Επειδή το έργο της υπογειοποίησης θα έχει μακροπρόθεσμο ορίζοντα, να ληφθούν άμεσα μέτρα προκειμένου η φυλασσόμενη ισόπεδη διάβαση στον Άγιο Στέφανο, η οποία βρίσκεται κυριολεκτικά δίπλα σε τέσσερα Νηπιαγωγεία του Δήμου μας, να λειτουργήσει με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια (ενδεικτικά: ηλεκτρονική λειτουργία της, περίφραξη και τοποθέτηση προστατευτικών κιγκλιδωμάτων όπου απαιτείται κατά μήκος των γραμμών, ειδική σήμανση κ.λπ.).
3) Να ικανοποιηθεί άμεσα το πάγιο αίτημά μας για εξωραϊσμό του σταθμού Αγίου Στεφάνου (πεζογέφυρα, συνοδά κτίρια και ανοιχτοί χώροι) σύμφωνα με τα αιτήματα που έχουν υποβληθεί, στα οποία αναφέρονται ένα προς ένα τα υπάρχοντα προβλήματα. Η σημερινή εικόνα του σταθμού είναι απαράδεκτη και παραπέμπει σε σταθμούς τριτοκοσμικών και όχι ευρωπαϊκών πόλεων…
Σχετική, επιπλέον, ήταν και η τοποθέτηση του πρώην Δημάρχου Αγ. Στεφάνου Π. Βορριά στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (σ.σ. ο μόνος από τους πρώην Δημάρχους που είχε προσέλθει ενώ δεν είχαν ανταποκριθεί στη σχετική πρόσκληση οι Δ. Σακελλαρίου και Στ. Κοροβέσης), στις 29 εκείνου του Μαρτίου, με πρώτη πρώτη την επισήμανση πως “Καμιά πρόταση- λύση δεν είναι αποδεκτή εκτός από τη βύθιση των γραμμών του τρένου”.
Με τη λύση αυτή της βύθισης των γραμμών, τέλος, είχε ταχθεί μια ημέρα αργότερα, στις 30 Μαρτίου η Ολομέλεια της Τοπικής Οργάνωσης του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, δεσμευόμενη πως θα το αναδείξει και στη Βουλή.