logo


Η δαπάνη για την εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στις 30 Μαρτίου με αφορμή τα 30χρονα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Διονύσου, έφερε στη Δημοτική Επιτροπή (11/3) το ζήτημα της αναβίωσης των παλιών, προκαλλικρατικών Βιβλιοθηκών, κυρίως στη Δροσιά αλλά και στο Κρυονέρι, που εδώ και πολλά χρόνια παραμένουν ανενεργές, παρά τις κατά καιρούς, μάλλον χλιαρές, προσπάθειες για την επαναδραστηριοποίησή τους.

Υπενθυμίζεται εδώ ότι, όπως είχε δείξει παλαιότερο ρεπορτάζ της Οδού Διονύσου, Διόνυσος, Δροσιά, Κρυονέρι και Άνοιξη διέθεταν Δημοτικές/Κοινοτικές Βιβλιοθήκες ήδη πριν από την καλλικρατική συνένωση του 2010. Στο Κρυονέρι συστάθηκε μεν αλλά ουδέποτε λειτούργησε, στην Άνοιξη δεν υφίσταται εδώ και πολλά χρόνια, στη Δροσιά άνθισε από το 2004 μέχρι το 2010 μέχρι που τα βιβλία αποθηκεύθηκαν στις τουαλέτες ΑΜΕΑ, ανασύρθηκαν και τοποθετήθηκαν σε ράφια στο Πολιτιστικό Κέντρο το 2025-2016 και έκτοτε είναι κρυμμένα πίσω από πανιά, ενώ η μοναδική Βιβλιοθήκη που άντεξε στο χρόνο και σήμερα διαθέτει χιλιάδες τίτλων και πλήθος προγραμμάτων είναι της Κοινότητας Διονύσου.

Η πορεία προς την ίδρυση της ενιαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης Διονύσου, ώστε να ενοποιηθούν οι επιμέρους σε μια κεντρική, ξεκίνησε την άνοιξη του 2019 επί θητείας Ζαμάνη από τον τότε Αντιδήμαρχο Πολιτισμού Π. Τσούκα και ολοκληρώθηκε επί Διοίκησης Καλαφατέλη το φθινόπωρο της ίδιας χρονιάς από το διάδοχο του κ. Τσούκα στην ίδια Αντιδημαρχία Ν. Καρυστινό. Έδρα της ο 1ος όροφος στο Πολιτιστικό Κέντρο της Κοινότητας Διονύσου.

Η σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ήταν ομόφωνη, δεν είχε όμως την ίδια τύχη και ο Κανονισμός Λειτουργίας της, που- αν και είχε τεθεί σε μακρά διαβούλευση- συνάντησε δυσκολίες και χρειάστηκαν δυο συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου μέχρι τελικά να εγκριθεί ενάμιση χρόνο χρόνο αργότερα, τον Νοέμβριο του 2020.

Τα τελευταία τρία χρόνια η Δημοτική Βιβλιοθήκη βρέθηκε δυο φορές στο επίκεντρο- πρώτα τον Ιανουάριο του 2023 με την παραίτηση της εθελόντριας Χ. Γιαννέτου που διαδεχόμενη την αείμνηστη Μόσχα Φραγκάκη είχε απογειώσει τα προγράμματα και τις δράσεις της και εν συνεχεία με την πρόθεση, τον Ιανουάριο του 2024, να μεταφερθεί στο Διόνυσο ο όγκος των βιβλίων που βρίσκονται παροπλισμένα στη Δροσιά. Για μεν την κ. Γιαννέτου βρέθηκε η φόρμουλα ώστε να συνεχίσει να προσφέρει στη Βιβλιοθήκη, ενώ η σκέψη για μεταφορά των βιβλίων από τη Δροσιά στο Διόνυσο συνάντησε ισχυρότατες αντιδράσεις και- προς το παρόν τουλάχιστον- έχει εγκαταλειφθεί.

Στον Κανονισμό Λειτουργίας, λοιπόν, τονίζεται πως “η λειτουργία της νέας Δημοτικής βιβλιοθήκης, ενταγμένης πλέον στη δομή του Δήμου, θα πρέπει να αξιοποιήσει την εμπειρία και να στηριχθεί στην εθελοντική Βιβλιοθήκη Κοινότητας Διονύσου του Δήμου Διονύσου”. Ήταν άλλωστε η μοναδική που λειτουργούσε.

>Όχι όμως επί 30 χρόνια σε επίπεδο καλλικρατικού Δήμο- >Γιατί γίνεται επιλεκτικά, και προνομιακά, εκδήλωση γι’ αυτήν, και όχι για της Δροσιάς, που είναι πιο παλιά και με τεράστια πολιτισμική κληρονομιά και περιουσία;- >Και γιατί δεν φροντίσατε ώστε να την ενεργοποιήσετε και πάλι, παρόλο που υπάρχουν εθελοντές για τη λειτουργία της;- >Τα πανιά μπροστά από τα βιβλία δε σημαίνουν πως η Βιβλιοθήκη δεν υφίσταται.- >Γιατί τελικά έχουμε απαξιώσει τις άλλες Βιβλιοθήκες;

Οι παραπάνω επισημάνσεις και ερωτήσεις ήρθαν στη Δημοτική Επιτροπή από τους Αγγ. Πέππα, Π. Τσούκα και Λ. Κανακάρη της πλειοψηφίας προς το συνάδελφό τους από την ίδια παράταξη Αντιδήμαρχο Πολιτισμού Γ. Κομνηνάκη, καλώντας τον να προχωρήσει σε κίνηση ενεργοποίησης των παλιών Βιβλιοθηκών.

Ο τελευταίος υπογράμμισε πως για να λειτουργήσει μια Βιβλιοθήκη απαιτούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις: “Δεν αρκεί ένας χώρος με βιβλία αλλά προϋποθέτει μηχανογραφικά προγράμματα διαχείρισης, δανεισμό κλπ. Με την έννοια αυτή η Βιβλιοθήκη της Δροσιάς υφίσταται μεν αλλά δεν λειτουργεί”, αντέκρουσε τις αιτιάσεις των συναδέλφων του ο Αντιδήμαρχος. Προσέθεσε μάλιστα πως κεντρική επιδίωξη είναι να βρεθεί ο κατάλληλος χώρος “που μακροπρόθεσμα θα της δώσει πνοή και μέλλον” και που θα στεγάσει την Βιβλιοθήκη και όλες τις δράσεις της, και όχι μόνο το κομμάτι των βιβλίων, με παράλληλη λειτουργία τοπικών παραρτημάτων και με τη στήριξη από βιβλιοθηκονόμο.

Για μας όλες οι Βιβλιοθήκες πρέπει να είναι ενεργές, υπογράμμισε από την πλευρά της η Δήμαρχος Κ. Μαϊχόσογλου, υπενθυμίζοντας παράλληλα πως χώρος για τη στέγαση της κεντρικής Βιβλιοθήκης του Δήμου προβλέπεται στο ανακαινισμένο κτήριο του ΤΥΠΕΤ στον Άγ. Στέφανο, όταν το έργο αυτό υλοποιηθεί.

Αναλαμβάνοντας το μερίδιο ευθύνης που του αναλογεί, ο τέως Δήμαρχος Γ. Καλαφατέλης συμφώνησε να δοθεί κατεύθυνση ώστε οι Βιβλιοθήκες να ενοποιηθούν.

Ενώ την απογοήτευσή του εξέφρασε ο κ. Τσούκας, μια που πέντε χρόνια μετά από την ίδρυση της Δημοτικής Βιβλιοθήκης που ο ίδιος είχε ξεκινήσει, δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί ούτε η ενοποίηση με την ενσωμάτωση των παραρτημάτων της ούτε και η εξεύρεση του κατάλληλου χώρου.

Διαφορετική προσέγγιση εξέφρασε η κ, Πέππα που αφού καταλόγισε ευθύνες σε όλες τις Διοικήσεις του Δήμου επειδή εγκατέλειψαν τη λειτουργία των τοπικών Βιβλιοθηκών, διαφώνησε με τη λογική της κεντρικής και αντιπρότεινε τη λειτουργία περισσότερων Βιβλιοθηκών σε ένα Δήμο 64 τετρ. χιλιομέτρων, όπου η μετακίνηση από τη μια άκρη στην άλλη είναι δύσκολη, ενώ επέμεινε πως η “πολύπαθη” Βιβλιοθήκη της Δροσιάς πρέπει επιτέλους να βρει ένα χώρο για να λειτουργήσει και πάλι.

Την κοινωνία της πληροφορίας έδειξε, τέλος, ως λύση για τη διευκόλυνση της πρόσβασης των δημοτών στα βιβλία η Δ. Ιατρού από το Νέο Διόνυσο: «Όπως έχει γίνει ψηφιοποίηση του καταλόγου των βιβλίων, έτσι μπορεί να γίνει και για το περιεχόμενό τους, αρκεί βέβαια κάποιος να ασχοληθεί συστηματικά”, πρότεινε η δημοτική σύμβουλος της μειοψηφίας.