logo


Με δυο θέματα να αφορούν στον προγραμματισμό της πυροπροστασίας για φέτος- επιχορήγηση ύψους 338.000 ευρώ από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους του ΥΠΕΣ και προγραμματισμός πρόσληψης εποχικού προσωπικού πεντάμηνης διάρκειας- ήταν αναμενόμενο η πυροπρόληψη να μονοπωλήσει σχεδόν την προχθεσινή (18/3) συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Διονύσου.

Πιο συγκεκριμένα, και σύμφωνα με τη συνολική ενημέρωση του Γενικού Γραμματέα του Δήμου Κ. Βαφειάδη: Το ποσόν των 338.000 ευρώ διατέθηκε από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους και το ΥΠΕΣ στο Δήμο Διονύσου για δράσεις πυροπροστασίας, όπως προληπτικός καθαρισμός βλάστησης, απομάκρυνση των υπολειμμάτων καθαρισμού στα ιδιωτικά οικόπεδα, ενίσχυση εθελοντικών δράσεων, προμήθεια σχετικού εξοπλισμού κ.λπ. Είχε προηγηθεί πέρυσι, πάλι για δράσεις πυροπροστασίας, η απόδοση 269.000+50.000+455.000 από το ΥΠΕΣ, καθώς και 300.000 ευρώ από το Πράσινο Ταμείο για τον καθαρισμό και τη διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών. Για το τελευταίο αυτό ποσόν, που δόθηκε το περασμένο καλοκαίρι, προβλεπόταν κατ’ αρχάς η εκπόνηση μελέτης, ώστε να καθορισθούν τα σημεία για τις αντιπυρικές ζώνες. Οι φωτιές που μεσολάβησαν, όμως, ανέτρεψαν το σχεδιασμό του Πράσινου Ταμείου, μια που οι υπό εκπόνηση μελέτες έπρεπε να προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα, ενώ ο καθαρισμός κάποιων από τις καμένες περιοχές περιλήφθηκε σε  κεντρικά προγράμματα, όπως το ΑΝΤΙΝΕΡΟ, και  έτσι αφαιρέθηκαν από τις μελέτες. Έτσι και η μελέτη για το Δήμο Διονύσου, που είχε ανατεθεί με απόφαση Δημάρχου τον περασμένο Οκτώβριο, χρειάστηκε να αναπροσαρμοσθεί και να επικαιροποιηθεί, με βασική προϋπόθεση την έγκρισή της από το Δασαρχείο. Αυτή η έγκριση ήρθε τελικά με καθυστέρηση μηνών πριν από λίγες μόνο ημέρες, στις αρχές Μαρτίου. Στο αμέσως επόμενο διάστημα η Δημοτική Επιτροπή θα κληθεί να εγκρίνει τους όρους διακήρυξης του- υποχρεωτικού πλέον- σχετικού διαγωνισμού, που θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τις 31 Μαΐου.

Προς το παρόν, υπογράμμισε η Αγγ. Πέππα από την πλειοψηφία, αντιμετωπίζουμε μια κατάσταση που περιλαμβάνει την προηγούμενη ημέρα, δηλαδή το δάσος που έχει απομείνει μετά τις φωτιές, και το οποίο πρέπει να προστατεύσουμε, και την επόμενη ημέρα, δηλαδή το δάσος που έχει καεί και πρέπει να αναπλαστεί. Γι’ αυτήν την ανάπλαση, τρία είναι τα κύρια σημεία:

  • Η αναδάσωση- στα σημεία που κάηκαν δυο και τρεις φορές, φυσική αναδάσωση δεν γίνεται. Δηλαδή στο Δήμο Διονύσου το μισό δάσος έχει φύγει για πάντα.
  • Οι τρόποι αναδάσωσης, όπου αυτή μπορεί να γίνει- πώς, πότε, με ποια χρήματα και με ποια φιλοσοφία. Η αναδάσωση απαιτεί σοβαρή μελέτη, και όχι περιστασιακές δράσεις χωρίς γνώση, ώστε η χλωρίδα της περιοχής να επανέλθει στη μορφή της πριν από τις φωτιές. Δεν δαιμονοποιούμε το πεύκο, αλλά το συνδυάζουμε με άλλη φύτευση σε ζώνες, πάντα βάσει μελέτης και άμεσα.
  • Τα σημεία αναδάσωσης- όπου αντιπυρικές ζώνες θα πρέπει να προβλεφθούν και στα καμένα, ώστε αφού αναδασωθούν να προστατευθούν στο μέλλον.

“Συνεπώς, το ότι κάηκε ο μισός Δήμος, δεν σημαίνει πως εκεί δεν ανοίγουμε ή δεν προβλέπουμε αντιπυρικές ζώνες. Τα χρήματα που έχουν έρθει στο Δήμο, πρέπει να τα διαχειριστούμε με σοβαρότητα, γιατί αφορούν στο μέλλον του Δήμου μια που με την καταστροφή από τις φωτιές, από τη ΜΗΔΕΙΑ, από την ΕΛΠΙΔΑ και από τις αλόγιστες παρεμβάσεις του ΑΝΤΙΝΕΡΟ και του ΔΕΔΔΗΕ, από πράσινος θα καταντήσει ξυλώδης Δήμος”, υπογράμμισε η κ. Πέππα, προσθέτοντας πως εκτός από τις προσπάθειες του Δήμου, στην επιχείρηση αναδάσωσης μπορούν να συστρατευθούν και επιχειρήσεις της περιοχής στο πλαίσιο της εταιρικής ευθύνης.

Ειδικά για την αναδάσωση, σε περιαστικές όμως περιοχές και όχι στο βουνό, η Δ. Ιατρού από το Νέο Διόνυσο, υπενθύμισε πως πέρυσι ένα τμήμα των 455.000 του ΥΠΕΣ, γύρω στις 65.000 ευρώ, προοριζόταν για την αγορά και φύτευση δέντρων. Η αγορά, όπως ενημέρωσε η Δήμαρχος Κ. Μαϊχόσογλου, έχει ήδη πραγματοποιηθεί και η φύτευση θα γίνει άμεσα στα καμένα της Σταμάτας, της Ροδόπολης και της Ραπεντώσας, κοντά στο δρόμο, με την παράλληλη τοποθέτηση συστήματος αυτόματου ποτίσματος.

Αξίζει εδώ να σημειωθούν οι διαμαρτυρίες όλων για την κατάσταση που αφήνουν πίσω τους τα συνεργεία του ΑΝΤΙΝΕΡΟ- κόβουν, καθαρίζουν, αποψιλώνουν αλλά δεν απομακρύνουν τίποτα, με αποτέλεσμα τα προϊόντα των κλαδεμάτων/κοπών να παραμένουν διάσπαρτα στην πόλη, να ξεραίνονται και να αποτελούν τη μαγιά για νέες εστίες φωτιάς. Οι ίδιες διαμαρτυρίες ακούστηκαν και για τα κορμοδέματα που χρησιμοποιούνται στα πρανή των καμένων βουνών, ώστε να συγκρατούν τα χώματα, τώρα που βλάστηση δεν υπάρχει. Κοινός παρονομαστής των παραπάνω η έλλειψη στο συντονισμό των εμπλεκόμενων φορέων (ΑΝΤΙΝΕΡΟ, Δασαρχείο και Δήμος), στο πλαίσιο του κρατικού σχεδιασμού, αλλά και στον έλεγχο από την πλευρά του Δήμου.

Χαρακτηριστικό εδώ είναι το περιστατικό που ανέφερε στη Δημοτική Επιτροπή ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Γ. Τραϊφόρος με αρνητικό πρωταγωνιστή συμπολίτη στον Άγ. Στέφανο, ο οποίος προχτές Τρίτη 18 Μαρτίου και παρά την καθολική απαγόρευση καύσης, προχώρησε εντούτοις σε καύση υλικών, επικίνδυνων μάλιστα για τη δημόσια υγεία, με αποτέλεσμα να ενημερωθεί και το Αστυνομικό Τμήμα αλλά και η Δημοτική Αστυνομία, για την επιβολή προστίμου. Ο Αντιδήμαρχος υπογράμμισε πως για την καλύτερη εποπτεία του Δήμου είναι απαραίτητη η ενίσχυση του νεοσύστατου Τμήματος Πολιτικής Προστασίας με επόπτες, ώστε να αποτρέπονται τέτοιου είδους ενέργειες. Όσον αφορά πάντως, στον κρατικό σχεδιασμό και τις προβλέψεις του ειδικά για την περιοχή του Δήμου Διονύσου, η Δημοτική Αρχή έχει ζητήσει πλήρη ενημέρωση, όπως ανέφερε η Δήμαρχος.

Η ίδια συμπλήρωσε, επιπλέον, πως μετά από την εν λόγω ενημέρωση, θα υπάρχει η συνολική εικόνα, ειδικά για την αναδάσωση στην οποία εμπλέκονται πολλοί φορείς, ώστε να διαμορφωθεί  καλύτερα ο προγραμματισμός για το επόμενο φθινόπωρο. Τα παραπάνω θα περιληφθούν σε σχετική ανακοίνωση Δήμου, ώστε να γνωρίζουν όλοι τις παραμέτρους και τα χρονοδιαγράμματα, ενώ το πιθανότερο είναι και να συζητηθούν και στο Δημοτικό Συμβούλιο, όπως ζήτησε ο Γ. Φωτάκης από τη μείζονα μειοψηφία.

Παραμένοντας στο θέμα της πυροπροστασίας, η Δημοτική Επιτροπή αμέσως μετά συζήτησε την πρόσληψη εποχικού προσωπικού- 2 οδηγών και 13 εργαζόμενων γενικών καθηκόντων από τους 23 που είχε αρχικά ζητήσει ο Δήμος- για τους πέντε (σ.σ. από τους έξι συνολικά) μήνες της αντιπυρικής περιόδου. Στα καθήκοντά τους περιλαμβάνεται η πυροφύλαξη με την επάνδρωση των πυροφυλακίων με βάρδιες, αλλά και ο καθαρισμός/αποχλόαση των κοινόχρηστων χώρων του Δήμου.

Τα ερωτήματα των δημοτικών συμβούλων ήταν και εδώ πολλά:

Τι περιλαμβάνει επακριβώς ο όρος “γενικά καθήκοντα”;

Ποιος είναι ο αρμόδιος για να τους τα αναθέτει;

Μπορεί να προβλεφθεί η 24ωρη βάρδια, αλλά και η απασχόληση τις Κυριακές και τις εξαιρέσιμες (αργίες κ.λπ.), όπως γίνεται με τους υπαλλήλους της καθαριότητας;

Αποδείχθηκε, λοιπόν, πως διοικητικός Προϊστάμενος του νέου Τμήματος Πολιτικής Προστασίας, ώστε να αναθέτει τα καθήκοντα, δεν έχει ακόμη ορισθεί- και δεν μπορεί να υποκατασταθεί από τον πολιτικό προϊστάμενο, δηλαδή τον Αντιδήμαρχο που πρέπει να έχει μόνο την εποπτεία, όπως υπογράμμισε με έμφαση η κ. Πέππα.

Όσο για το περιεχόμενο των γενικών καθηκόντων θα ορισθεί επακριβώς και αναλυτικά στη σύμβαση που θα υπογράψει το προσωπικό, με έμφαση στην επάνδρωση των πυροφυλακίων σε 24ωρη βάση 7 ημέρες την εβδομάδα, ενώ με απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου θα προβλεφθεί και η υπερωριακή εργασία. Στους παραπάνω 15, των οποίων τελικά εγκρίθηκε η πρόσληψη, αλλά δεν είναι αρκετοί, θα προστεθούν ακόμη 30-40 άτομα από το πρόγραμμα απασχόλησης ανέργων 55 ετών και άνω.

Την εγκατάσταση, τέλος, μόνιμου κλιμακίου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στο Δήμο, στα πρότυπα των Δήμων Κηφισιάς και Πεντέλης, πρότεινε ο Π. Τσούκας από την πλειοψηφία, αίτημα που επί χρόνια συζητείται στην Κοινότητα Διονύσου.