ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Ο Δήμος μας, με χαρά και τιμή, ανακοινώνει την ίδρυση Ανοιχτού Δημοτικού Πανεπιστημίου.
Το Ανοιχτό Δημοτικό Πανεπιστήμιο ιδρύεται με σκοπό να εξασφαλίσει πλατιά μόρφωση και κατάρτιση στους ανθρώπους της περιοχής μας. Προσφέροντας δωρεάν γνώσεις υψηλού επιπέδου με τρόπο εκλαϊκευτικό, μηδενίζοντας την απόσταση μετάβασης στα εκπαιδευτικά ιδρύματα, καθιστά τη γνώση προσιτή σε πολλές κατηγορίες πληθυσμού που δεν θα μπορούσαν να παρακολουθούν διαλέξεις σε πανεπιστημιακά ιδρύματα λόγω αδυναμίας μετακίνησης, κόστους και χρόνου. Στόχος είναι η απόκτηση γνώσεων, δεξιοτήτων, το άνοιγμα των οριζόντων, η καλλιέργεια του πνεύματος δια βίου εκπαίδευσης και η εξέλιξη του κάθε μαθητή.
Στο Ανοιχτό Δημοτικό Πανεπιστήμιο δικαίωμα εγγραφής έχουν όλοι οι πολίτες που το επιθυμούν, χωρίς κανένα μορφωτικό, ηλικιακό, φυλετικό , θρησκευτικό και γεωγραφικό περιορισμό και χωρίς κανένα κόστος.
Τα μαθήματα αρχικά θα πραγματοποιούνται μια φορά την εβδομάδα, την ίδια πάντοτε ημέρα, Πέμπτη, απογευματινές ώρες, 7-9 μ.μ.
Τα μαθήματα θα διεξάγονται σε τριμηνιαίους κύκλους, θα βιντεοσκοπούνται και το υλικό θα ανεβαίνει στην ιστοσελίδα του Δήμου, σε οικεία διεύθυνση.
Ο ομιλητής σε μάθημα του Ανοιχτού Πανεπιστημίου δεν απαιτείται να κατέχει τίτλο Καθηγητή Πανεπιστημίου αλλά ειδική γνώση και εμπειρία, επαγγελματική, ακαδημαϊκή ή βιοτική πάνω στο θέμα που εισηγείται.
Υπεύθυνος για την εκπόνηση του προγράμματος και την πρόσκληση των ομιλητών είναι ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Διονύσου ή ειδικός εντεταλμένος που θα οριστεί με αυτή την αρμοδιότητα.
Ως χώρος διεξαγωγής των ομιλιών του Ανοιχτού Πανεπιστημίου ορίζεται αρχικά το Πολιτιστικό Κέντρο του Αγίου Στεφάνου.
Οι ενδιαφερόμενοι να συμμετέχουν ως ακροατές παροτρύνονται να δηλώσουν τη συμμετοχή τους ηλεκτρονικά (politismos @dionysos.gr) ή γραπτά στην Αντιδημαρχία Πολιτισμού με σκοπό την καλύτερη οργάνωση των μαθημάτων από απόψεως χώρου και υποδομών. Αν απαιτηθεί, σε περίπτωση εκδήλωσης ενδιαφέροντος υπερβολικού αριθμού συμμετεχόντων, θα τηρείται σειρά προτεραιότητας.
Το πρόγραμμα του Ανοιχτού Δημοτικού Πανεπιστημίου θα αναρτάται στην ιστοσελίδα του Δήμου, θα αποστέλλεται στα σχολεία της περιοχής και σε κάθε άλλο πρόσφορο μέσο γνωστοποίησής του στους δημότες.
Ο Δήμος Διονύσου δύναται να εκδίδει πιστοποιητικά παρακολούθησης εφόσον αυτά ζητηθούν.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΑΡΤΙΟΥ-ΙΟΥΝΙΟΥ 2025
>27 ΜΑΡΤΙΟΥ «Οι άγνωστες μορφές της Επανάστασης του 1821».
Σπύρος Αλεξίου, Φιλόλογος – Συγγραφέας.
>3 ΑΠΡΙΛΙΟΥ «Η Θεά Αφροδίτη: Λατρεία & Εικονογραφία».
Αλίκη Γούτου, Αρχαιολόγος, Μεταφράστρια, MA στην κλασσική αρχαιολογία, MA στην επιστημονική μετάφραση Πανεπιστήμιο Roma I «La Sapienza».
>10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ «Πρόληψη εγκαυμάτων σε οικιακό περιβάλλον».
Φίλιος-Αλέξανδρος Λυσιώτης, Πλαστικός Χειρουργός Νοσοκομείο ΚΑΤ.
>24 ΑΠΡΙΛΙΟΥ «Οστεοαρθρίτιδα και Οστεοπόρωση, δύο επιδημίες της εποχής μας».
Δρ.Πέτρος Κυριαζόπουλος, Ορθοπαιδικός χειρουργός, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών.
>8 ΜΑΪΟΥ «Από τις τριήρεις στα υποβρύχια».
Δρ. Ιωάννης Κολλινιάτης, Υποναύαρχος Π.Ν. εν αποστρατεία.
>15 ΜΑΪΟΥ «Ο Δήμος της Αρχαίας Ικαρίας».
Βασίλειος Λαμπρινουδάκης, Καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών.
>22 ΜΑΪΟΥ «Ο Μπρεχτ και το θέατρο του 20ού αιώνα».
Γιάννης Βογιατζής, MA Φιλοσοφία και Λογοτεχνία, Μεταφραστής-Επιμελητής, Σκηνοθέτης.
>29 ΜΑΪΟΥ «Σύγχρονη θεραπεία για τα εγκεφαλικά επεισόδια».
Παναγιώτης Παπαναγιώτου, Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Καθηγητής Νευροακτινολογίας στο Νοσοκομείο Bremen-Mitte.
>5 ΙΟΥΝΙΟΥ «Πλημμύρες σε αστικές περιοχές – Εκτίμηση και Διαχείριση του Πλημμυρικού Κινδύνου. Η σημασία των αστικών ρεμάτων».
Δημήτρης Ζαρρής, Δρ. Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ – M.Sc. Υδρολογίας
Μελετητής Υδραυλικών Έργων και Διαχείρισης Υδατικών Πόρων – Aντιπρόεδρος Συλλόγου «ΡΟΗ – Πολίτες Υπερ των Ρεμάτων».
>12 ΙΟΥΝΙΟΥ «Ο συνδεδεμένος και δικτυωμένος κόσμος της Μεσογείου: από την ύστερη αρχαιότητα μέχρι το Βυζάντιο».
Καίτη Πάπαρη, μεταδιδάκτωρ Ιστορικός Σύγχρονης Ιστορίας, Υπεύθυνη Εκδόσεων Πανεπιστημίου Πατρών.