logo


Ο Π. Γεωργιάδης είναι Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ)- Μέλος της Ομάδας Εργασίας της Παράταξης “Νέος Διόνυσος” για θέματα Παιδείας

Η σπουδή της Δημοτικής Αρχής (ΔΑ) να “ιδρύσει” πανεπιστήμιο στο Δήμο φανερώνει την προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζεται ένας θεσμός χρήσιμος σε μια κοινωνία που κατατάσσει τις Σπουδές του κάθε πολίτη σε πολύ υψηλό επίπεδο. Το ευκολότερο πράγμα στον κόσμο είναι να ιδρύσεις ή καλύτερα να “φαντασιωθείς” ένα ανώτατο πνευματικό ίδρυμα που έλειπε από τον τόπο σου. Η Δημοτική Αρχή που όλα τα άλλα τα κάνει μεθοδικά και με περισσή επιμέλεια, μας ανακοίνωσε, σε μια σελίδα χαρτιού και με δυο παραγράφους, ότι 27 Μαρτίου, ανοίγει τις πόρτες του και αρχίζουν τα μαθήματα του Ανοιχτού Πανεπιστημίου του Δήμου Διονύσου. Τόσο απλά, τόσο γρήγορα, μην τυχόν χαθεί μια μέρα από τα μαθήματα. Παρακάμπτοντας προς στιγμή τις αντιφατικές ενέργειες του αρμόδιου  Αντιδημάρχου, ο οποίος  γραπτώς δήλωνε ότι θα εισηγηθεί το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, έσπευσε να ανακοινώσει τον κανονισμό λειτουργίας του Ιδρύματος (!) και τον Οδηγό Σπουδών(!) αναδεικνύοντας ότι η συλλογικότητα  απουσιάζει ολοσχερώς και κυριαρχεί ο εντυπωσιασμός.

Στην συμπυκνωμένη  ανακοίνωση της Δημοτικής Αρχής  υπάρχει και η φράση “ότι υπεύθυνος του προγράμματος και της πρόσκλησης ομιλητών είναι ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού…” και προφανώς κανείς άλλος.

Ο εκάστοτε Αντιδήμαρχος ή Σύμβουλος φροντίζει μόνο να έχει την ευθύνη και την αρμοδιότητα να υποστηρίζει το θεσμό και να επιλύει οργανωτικά προβλήματα με τη συμβολή μιας Γραμματείας. Η Γραμματεία διατηρεί όλα τα αρχεία ομιλητών και όσων παρακολουθούν τα μαθήματα και φροντίζει για κάθε επικοινωνία με ομιλητές και πολίτες -σπουδαστές.

Μια στοιχειωδώς  σοβαρή επεξεργασία θα προέβλεπε μια ολιγομελή επιστημονική επιτροπή που επιλαμβάνεται του προγράμματος και της εύρυθμης λειτουργικής οργάνωσης σε συνεργασία με μια γραμματεία που φροντίζει για  την επικοινωνία με τους εισηγητές και τους ενδιαφερόμενους να παρακολουθήσουν έναν κύκλο επιμόρφωσης. Αυτό σημαίνει ότι σε κάθε επιστημονική περιοχή π.χ. ιστορία, φιλοσοφία, πολιτισμός, κοινωνικές επιστήμες, τεχνολογία και προσωπικά δεδομένα και ασφαλής χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ευρωπαϊκές πολιτικές, θεσμοί και ανεξάρτητες αρχές, συμπεριλαμβάνονται 3 ή 4 διαλέξεις, μία ανά βδομάδα, που συγκροτούν ένα κύκλο, με τον ίδιο ή διαφορετικό εισηγητή.

Ο εκάστοτε Αντιδήμαρχος σε συνεργασία με την Επιστημονική Επιτροπή προωθεί τις απαραίτητες συνέργειες με το ΕΑΠ ή και “Δημόσιες Δομές δια Βίου Μάθησης” και μεταφέρει εμπειρίες και καλές πρακτικές από συναφείς προσπάθειες άλλων Δήμων. Οι ιδιότητες των ομιλητών προτείνουμε να καθοριστούν με θετικό τρόπο π.χ. επιστήμονες, άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών, ειδικοί τεχνοκράτες σε γνωστικά αντικείμενα καθώς και δημοσιογράφοι σε θέματα επικοινωνίας και όχι με αρνητική διατύπωση όπως αναγράφεται στην εισήγηση “δεν απαιτείται να κατέχει ……κτλ …»

Θεματικές Ενότητες υπάρχουν πολλές όπως Ιστορία, Κοινωνιολογία, Πολιτισμός, Ευρωπαϊκοί Θεσμοί, Ανθρώπινα Δικαιώματα , Προστασία των Ανηλίκων από το Εθισμό στο Διαδίκτυο, Καινοτόμες Εφαρμογές και Έξυπνες Πόλεις

Με αυτή την προσέγγιση αποφεύγονται αποσπασματικές γνώσεις, ασύνδετες μεταξύ τους, όπως οι ομιλίες που συνοδεύουν τη βεβιασμένη ανακοίνωση της Αντιδημαρχίας που δυστυχώς επιβεβαιώνει το γνωμικό “πλίνθοι και κέραμοι ατάκτως ερριμμένες”!

Θα χρειασθεί συστηματική και επίπονη προετοιμασία ώστε το όλο εγχείρημα να έχει υψηλό βαθμό αποδοχής και πρωτοτυπίας και σαφή πλαίσια λειτουργίας και συλλογικότητας ώστε να μην περιπέσει σε αδράνεια.

Ο πήχυς θα έπρεπε να είναι  ψηλά. Θα πρέπει να τεθεί ακόμα ψηλότερα όπως μας προτρέπει ο νομπελίστας ποιητής Γιώργος Σεφέρης

Μια γενναία απόφαση θα ήταν να αποσυρθεί και να επανέλθει μια εισήγηση πληρέστερη και τεκμηριωμένη λαμβάνοντας υπόψη συναφείς επιτυχημένες και κοινωνικά αποδεκτές καλές πρακτικές.