“Οι Βιβλιοθήκες είναι κάτι παραπάνω από νούμερα, πληροφορίες ή συλλογές. Οι Βιβλιοθήκες είναι πιο πολύ χώροι που ενώνουν ανθρώπους και ιδέες στις τοπικές κοινωνίες. Είναι σημεία αναφοράς, όπου οι άνθρωποι ανταλλάσσουν γνώσεις, σοφία, σκέψεις και πάνω απ’ όλα αξιοπρέπεια και αλληλεγγύη”
Τα παραπάνω λόγια του σύγχρονου Άγγλου συγγραφέα Richard Watson βρίσκονται κρεμασμένα στον τοίχο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Διονύσου, που την Κυριακή 30 Μαρτίου γιόρτασε τα 30ά γενέθλιά της με μια εξαιρετική εκδήλωση.
πίνακας φιλοτεχνημένος για την περίσταση από τη Ν. Αναγνωστοπούλου
Το έργο, την προσφορά και τη δράση της ως κέντρο πολιτισμού και γνώσης, αλλά και σημείο συνάντησης των πολιτών, με στυλοβάτη την εθελοντική προσφορά, αναγνώρισαν στους χαιρετισμούς τους η Δήμαρχος Κ. Μαϊχόσογλου, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Γ. Κομνηνάκης, αλλά και οι επικεφαλής των παρατάξεων της μειοψηφίας Γ. Καλαφατέλης, Κ. Κουριδάκης και Ν. Καρυστινός.
Πιο συγκεκριμένα, η κ. Μαϊχόσογλου αναφέρθηκε στην τύχη του Δήμου Διονύσου με την 30χρονη αδιάλειπτη λειτουργία της Βιβλιοθήκης, στην αρχή με τη Μόσχα τη Φραγκάκη και πλέον με τη Χριστίνα Γιαννέτου και πληθώρα προγραμμάτων, και τόνισε πως και η παρούσα Δημοτική Αρχή, όπως και η προηγούμενη, προσπαθεί να βρει καταλληλότερο χώρο ώστε να συνεχίσει το έργο της.
Αμέσως μετά ο κ. Κομνηνάκης χαρακτήρισε τη Βιβλιοθήκη ως μια δομή που ενώνει παραγωγικές δυνάμεις για το πνευματικό καλό του τόπου και που έχει στον πυρήνα της την πρωτογενή παραγωγή πολιτισμού. Τόνισε το βάρος που τα τελευταία χρόνια έχει δοθεί στα προγράμματα που απευθύνονται στις μικρές ηλικίες ενώ αναγνώρισε με τη σειρά του την επιτακτική ανάγκη να βρεθεί ο κατάλληλος χώρος, μια που η Βιβλιοθήκη είναι κορεσμένη γιατί είναι επιτυχημένη, όπως είπε χαρακτηριστικά, ενώ και η συνύπαρξη με το Πολιτιστικό Κέντρο της Κοινότητας είναι δύσκολη.
Από την πλευρά του ο τέως Δήμαρχος αναφέρθηκε στις ενέργειες της Διοίκησής του, με τους Αντιδημάρχους πρώτα Ν. Καρυστινό και εν συνεχεία Σπ. Αρνή, για την επίσημη ίδρυση και τη θέσπιση του Κανονισμού Λειτουργίας της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, καθώς και τη στήριξή της, ενώ απέδωσε τα εύσημα τόσο στη Φραγκάκη, που τη συνάντησε στην πρώτη θητεία του, όσο και στη σημερινή υπεύθυνη Χ. Γιαννέτου, τονίζοντας πως με την προσφορά της απογείωσε το έργο της Βιβλιοθήκης. Υπενθύμισε πως επί των ημερών του είχε ληφθεί απόφαση για την ανάγκη μεταστέγασης της ενώ εξέφρασε την άποψη να διατηρηθούν οι παλιές προκαλλικρατικές Βιβλιοθήκες στο Διόνυσο, τη Δροσιά και το Κρυονέρι, ως παραρτήματα της κεντρική Δημοτικής Βιβλιοθήκης, όταν με το καλό μεταφερθεί στο κτήριο του ΤΥΠΕΤ στον Άγ. Στέφανο, μετά από την ανακατασκευή του.
Φάρο και κοιτίδα γνώσης και πολιτισμού χαρακτήρισε τη Δημοτική Βιβλιοθήκη ο κ. Κουριδάκης, που συμφωνώντας με τα παραπάνω, υπογράμμισε πως είναι ανάγκη να παλέψουμε ώστε το βιβλίο να φτάνει παντού, να παραμείνει ζωντανό για τα παιδιά και να διεισδύσει στη νεολαία γιατί “εκεί που ανοίγει ένα βιβλίο, κλείνει μια οθόνη”, ενώ δεν παρέλειψε να απευθύνει συγχαρητήρια σε όσους στηρίζουν και δουλεύουν για τη Βιβλιοθήκη.
Τέλος ο κ. Καρυστινός, ανέτρεξε στη θητεία του ως Αντιδημάρχου Πολιτισμού και Παιδείας επί Διοίκησης Καλαφατέλη, όταν θεμελιώθηκε η ίδρυση και η λειτουργία της Βιβλιοθήκης και ξεκίνησε η ανάπτυξη των πολλαπλών δραστηριοτήτων της. Χαρακτηρίζοντας τις Βιβλιοθήκες, εκτός από κέντρα δια βίου μάθησης, και κύτταρα πολιτισμού και αλληλεπίδρασης, υπογράμμισε πως όσοι υπηρετούν το Δήμο θα πρέπει να διασφαλίσουν πως η Δημοτική Βιβλιοθήκη θα συνεχίσει το έργο της και θα είναι προσβάσιμη σε όλους.
Χαιρετισμό απηύθυναν ακόμη η Πρόεδρος του Εξωραϊστικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Διονύσου Μ. Σοφού, που χαρακτήρισε τη Βιβλιοθήκη πολιτιστικό κέντρο της περιοχής και υποσχέθηκε τη διαρκή στήριξη του Συλλόγου, αλλά και ο ιστορικός και συγγραφέας Β. Γεωργιάδης, Αντιδήμαρχος Πολιτισμού στον προκαλλικρατικό Δήμο Διονύσου, που μίλησε για τη σημασία της Βιβλιοθήκης όπως εξελίχθηκε με τριάντα χρόνια ιστορίας, πλαισιωμένη από την εμπνευσμένη καθοδήγηση της κ. Γιαννέτου, όλες τις Δημοτικές Αρχές και την ομάδα των αφοσιωμένων εθελοντών.
Ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα ήταν η αναδρομή στην 30χρονη, και πολλές φορές δύσκολη, ιστορία της Βιβλιοθήκης, από την κ. Γιαννέτου, με φωτογραφίες από τα παλιά και με πολλές αναφορές στις αρχικές εθελόντριες και στην επί δεκαετίες ψυχή της, αείμνηστη Μόσχα Φραγκάκη, της οποίας την αδόκητη απώλεια θρήνησε η Βιβλιοθήκη το 2021. Το όνομά της άλλωστε φέρει και η αίθουσα του 1ου ορόφου στο Πολιτιστικό Κέντρο, εκεί όπου σήμερα στεγάζονται τα 17.000(!) βιβλία στη διάθεση του βιβλιόφιλου κοινού, και όχι μόνο.
Εκτός από το κομμάτι του δανεισμού, η κ. Γιαννέτου αναφέρθηκε στη σταδιακή καθιέρωση και των υπόλοιπων προγραμμάτων, στην εξωστρέφεια με την ενίσχυση άλλων Βιβλιοθηκών και φορέων, αλλά και στα προβλήματα που παρουσιάζει ο χώρος όπου στεγάζεται η Δημοτική Βιβλιοθήκη. Σήμερα 1046 οικογένειες από όλο το Δήμο είναι τα μέλη της Βιβλιοθήκης, ενώ έρχονται μέλη και από όμορους Δήμους, 1000 ηλεκτρονικά ενημερωτικά μηνύματα για τα προγράμματα στέλνονται κάθε μήνα, οι δωρεές βιβλίων δεν σταματούν, εκατοντάδες παιδιά παρακολουθούν τα σχετικά προγράμματα, ενώ ραγδαία ανάπτυξη παρατηρείται στα προγράμματα ενηλίκων.
Εμφανώς συγκινημένη φάνηκε η κ. Γιαννέτου όταν μίλησε για τους εθελοντές που πλαισιώνουν, στηρίζουν και διευρύνουν τη λειτουργία της Βιβλιοθήκης: Δεν έχω λόγια γι τους εθελοντές. «Είμαστε πάρα πολύ τυχεροί με την εξαιρετική ομάδα που έχουμε στη Βιβλιοθήκη, που στηρίζει ενεργά και με αυτοθυσία το έργο, όλη τη λειτουργία και τις δράσεις της, τόσο η σταθερή ομάδα όσο και οι συνεργάτες στα προγράμματα», είπε χαρακτηριστικά. Κλείνοντας η κ. Γιαννέτου επανέφερε το πρόβλημα του χώρου και την ανάγκη της μεταστέγασης, που εκκρεμεί από το 2018, αλλά και την ανάγκη για τη στελέχωση της Βιβλιοθήκης με εξειδικευμένο προσωπικό, ώστε να αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο. “Ζητάμε να στηρίξετε το έργο της Βιβλιοθήκης, να γίνετε μέλη, να βοηθήσετε έμπρακτα την εξασφάλιση της συνέχειάς μας, να είστε μαζί μας”, ολοκλήρωσε την αναδρομή η κ. Γιαννέτου.
Στην εκδήλωση ήταν προσκαλεσμένες οι υπεύθυνες βιβλιοθηκονόμοι Μαρία Κορκίδη και Νέλλη Γιαννούλη από το Δήμο Κερατσινίου- Δραπετσώνας- Κερατσινίου, που μίλησαν για την επιτυχημένη, και βραβευμένη, πρωτοβουλία της Κινητής Δανειστικής Βιβλιοθήκης του Δήμου, το βιβλιοαυτοκίνητο του Δήμου Κερατσινίου- Δραπετσώνας:
Παλιό λεωφορείο μετατράπηκε σε βιβλιοθήκη με αναγνωστήριο και πηγαίνει από γειτονιά σε γειτονιά, με οδηγό μάλιστα την κ. Γιαννούλη που πήρε επιτούτου το απαραίτητο δίπλωμα, ώστε η Κινητή Βιβλιοθήκη να αποκτήσει αυτονομία κίνησης και βιωσιμότητα στη λειτουργία της, να προσεγγίζει όλες τις περιοχές και τις ομάδες πληθυσμού. Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως στο Δήμο εκεί λειτουργούν τρεις(!) Δημοτικές Βιβλιοθήκες, μια κεντρική και δυο παραρτήματα, χάρμα ιδέσθαι.
Καλεσμένη ήταν και η Δρ Ανθή Κατσιρίκου, Προϊσταμένη της Βιβλιοθήκης και του κέντρου Πληροφόρησης του Πανεπιστημίου Πειραιά, καθηγήτρια του ΕΑΠ και Πρόεδρος της Ένωσης Βιβλιοθηκονόμων Ελλάδας που μίλησε για την πολλαπλή, και οικονομική, αξία και το ρόλο των Βιβλιοθηκών, τον αντίκτυπό τους μέσα στην κοινότητα, τη σημασία της στελέχωσής τους με εξειδικευμένο προσωπικό και την ευθύνη των Διοικήσεων να στηρίζουν τις Βιβλιοθήκες τους και να επενδύουν στο μέλλον τους.
Τέλος, την ίδια ώρα που πραγματοποιούνταν η εκδήλωση, παιδιά συμμετείχαν σε παράλληλο εικαστικό εργαστήριο και παρουσίασαν τη δημιουργία τους, ενώ στους καλεσμένους δόθηκε από ένα αντίτυπο του Λευκώματος με την ιστορία του τόπου και του Δήμου Διονύσου και στους καλεσμένους προσφέρθηκε μικρό κέρασμα.
Συγκινητική η παρουσία της Δήμητρας Ξύδη, κόρης της Μόσχας Φραγκάκη: “Είμαι σίγουρη πως η μητέρα μου κάπου εδώ είναι και θα είναι πολύ περήφανη για τον κόσμο που ήρθε σήμερα και για όλο αυτό το έργο που έχει γίνει και που εύχομαι να συνεχιστεί. Αν δεν είχε φύγει ξαφνικά, εδώ θα ήταν και θα βοηθούσε στα ενενήντα της”.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ακόμη οι Αντιδήμαρχοι Γ. Τραϊφόρος και Χ. Κοντογεώργος, οι δημοτικοί σύμβουλοι Σ. Μανδάλακα, Γ. Φωτάκης, Δ. Ιατρού, η τοπική σύμβουλος της Δροσιάς Αφρ. Σφαιροπούλου, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Διονύσου Μ. Μιχαήλ, η Πρόεδρος του Φυσιολατρικού & Πολιτιστικού Συλλόγου Δροσιάς Λ. Μήλα, η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Πρόοδος» Φ. Καραβατά, η Πρόεδρος του Λαογραφικού Σωματείου «Χοροπαίγνιο» Π. Λιάσκα, από την ομάδα Πολιτισμού Δροσιάς οι Ν. Μαντάς και Κ. Λεκάκου, εκπρόσωποι του ΚΑΠΗ Διονύσου, ο δημοσιογράφος Μ. Καψής, η Διευθύντρια Επικοινωνίας του Junior Achievement Greece Μ. Γιαννέτου, πολλοί φίλοι και μέλη της Βιβλιοθήκης και βέβαια πλήθος εθελοντών που στηρίζουν το έργο της.