ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Με σταθερά βήματα προς ένα πιο καθαρό, πιο πράσινο και πιο βιώσιμο μέλλον, ο Δήμος Διονύσου πραγματοποίησε σήμερα, Παρασκευή 4 Απριλίου 2025, το πρώτο δρομολόγιο για τη συλλογή των βιοαποβλήτων από τους καφέ κάδους.
Η νέα αυτή πρωτοβουλία εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό του Δήμου για την αλλαγή του μοντέλου διαχείρισης των απορριμμάτων, με έμφαση στην ανακύκλωση και τη μείωση του όγκου των απορριμμάτων που καταλήγουν στους ΧΥΤΑ.
Το δρομολόγιο ξεκίνησε στις 11:00 το πρωί, με τους εργαζόμενους του Δήμου να συλλέγουν τα οργανικά απορρίμματα απ’ όλα τα σημεία όπου είχαν τοποθετηθεί οι καφέ κάδοι. Παρόντες στην έναρξη του δρομολογίου ήταν η Δήμαρχος Διονύσου κ. Κατερίνα Μαϊχόσογλου, ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης κ. Γρηγόρης Ίσσαρης και ο ειδικός Σύμβουλος κ. Παύλος Παυλίδης, οι οποίοι συνομίλησαν με τους εργαζόμενους, εξέφρασαν την υποστήριξή τους και υπογράμμισαν τη σημασία αυτής της δράσης για το μέλλον του Δήμου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Δήμο Διονύσου είχαν παραδοθεί, ήδη, από το 2020 ένα απορριμματοφόρο υψηλής τεχνολογίας με σύστημα πλύσης κάδων, 100 καφέ κάδοι για την ανάπτυξη δικτύου χωριστής συλλογής βιοαποβλήτων, καθώς και 50 κάδοι ανακύκλωσης εσωτερικού χώρου. Η νυν Δημοτική Αρχή, ωστόσο, θέτει σε λειτουργία για πρώτη φορά το σύστημα των καφέ κάδων, ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα συλλογής οργανικών απορριμμάτων, με στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων του Δήμου.
Κατερίνα Μαϊχόσογλου: «Βελτιώνουμε την καθημερινότητα»
«Σήμερα κάνουμε ένα αποφασιστικό βήμα για τη βελτίωση της καθημερινότητάς μας αλλά και για το μέλλον του τόπου μας», επισήμανε η Δήμαρχος Διονύσου κ. Κατερίνα Μαϊχόσογλου: «Η διαχείριση των οργανικών αποβλήτων αποτελεί κρίσιμο ζήτημα τόσο για την προστασία του περιβάλλοντος όσο και για την εξοικονόμηση πόρων. Μειώνουμε αισθητά τα απορρίμματα που καταλήγουν σε χώρους ταφής και παράγουμε πολύτιμο κομπόστ που επιστρέφει στη φύση. Στόχος μας είναι να αγκαλιάσουν όλοι οι δημότες αυτή την προσπάθεια και να γίνουν συμμέτοχοι στην αλλαγή που έχουμε ανάγκη».
Γρηγόρης Ίσσαρης: «Ένα ισχυρό εργαλείο στον δρόμο προς την πράσινη μετάβαση του Δήμου μας»
Από την πλευρά του, ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης κ. Γρηγόρης Ίσσαρης τόνισε: «Οι καφέ κάδοι αποτελούν ένα ισχυρό εργαλείο στο δρόμο προς την πράσινη μετάβαση του Δήμου μας. Από την περασμένη Δευτέρα ξεκινήσαμε, ήδη, τη δωρεάν διανομή οικιακών καφέ κάδων σε κεντρικά σημεία, δίνοντας προτεραιότητα στα καταστήματα εστίασης. Στόχος μας είναι η εκπαίδευση και η ενεργή συμμετοχή όλων των πολιτών στην οικιακή συλλογή βιοαποβλήτων, ώστε να χτίσουμε μαζί ένα πιο υπεύθυνο και αειφόρο μέλλον για τον Δήμο Διονύσου».
Δράσεις ευαισθητοποίησης των μαθητών
Παράλληλα, ο Δήμος Διονύσου προγραμματίζει την υλοποίηση στοχευμένων δράσεων ευαισθητοποίησης σε σχολεία όλων των βαθμίδων, με σκοπό την ενημέρωση και την ενεργή συμμετοχή μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών στη διαδικασία της ανακύκλωσης βιοαποβλήτων. Με την ενεργοποίηση των καφέ κάδων, ο Δήμος Διονύσου αποδεικνύει έμπρακτα τη δέσμευσή του για μια σύγχρονη, βιώσιμη και υπεύθυνη διαχείριση των απορριμμάτων, προς όφελος της κοινωνίας και του φυσικού περιβάλλοντος.
Η ανακύκλωση, εν ολίγοις, δεν σταματά μόνο στα χαρτιά, τα πλαστικά ή τα μέταλλα. Μία ακόμα σημαντική κατηγορία απορριμμάτων, που συχνά παραβλέπεται, είναι τα οργανικά απόβλητα – δηλαδή τα υπολείμματα τροφών και κηπευτικών εργασιών. Γι’ αυτόν τον σκοπό υπάρχουν οι καφέ κάδοι, οι οποίοι προορίζονται αποκλειστικά για τη συλλογή αυτών των υλικών.
Στους καφέ κάδους ρίχνουμε μόνο οργανικά υλικά:
- Δημητριακά, άλευρα, ψωμί, γλυκά, κέικ.
- Ρύζι, όσπρια, ζυμαρικά.
- Υπολείμματα τροφών- αποφάγια (πριν την τοποθέτηση στον κάδο, αφήνουμε τα υγρά υπολείμματα τροφών να στραγγίξουν).
- Υπολείμματα καφέ, φίλτρα από καφέ και τσάι (όχι πλαστικές κάψουλες καφέ).
- Κρέας και ψάρι μαγειρεμένο (όχι νωπό).
- Φρούτα, λαχανικά, φλούδες και κοτσάνια.
- Χαρτί κουζίνας, χαρτοσακούλες μαναβικής (όχι πλαστικοποιημένο χαρτί, όχι χρωματιστά, όχι γυαλιστερά).
- Κουκούτσια ελιάς, αυγό και τσόφλι αυγού.
- Ξηροί καρποί και περιβλήματα.
- Γαλακτοκομικά, τυρί, γιαούρτι, παχύρρευστες κρέμες (όχι γάλα).
- Κλαδάκια, φύλλα, χώμα, γκαζόν, πριονίδι.
- Στάχτες από το τζάκι.
Σημείωση:
- Τοποθετούμε τα οργανικά υπολείμματα στον καφέ κάδο χύδην ή σε ανθεκτικές σακούλες μαναβικής, ή βιοδιασπώμενες σακούλες.
- Όχι πλαστικές σακούλες. Όχι δεμένες σακούλες.
Ο στόχος αυτής της διαδικασίας είναι η δημιουργία υψηλής ποιότητας κομπόστ, ενός φυσικού εδαφοβελτιωτικού που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον εμπλουτισμό του εδάφους με φυσικό τρόπο. Ο καφές κάδος, επομένως, δεν είναι απλώς ένας ακόμη κάδος – είναι ένα εργαλείο κυκλικής οικονομίας και περιβαλλοντικής ευθύνης.
Είναι σημαντικό να μην τοποθετούνται πλαστικά, μέταλλα, γυαλιά ή άλλα μη οργανικά υλικά, γιατί αλλοιώνουν την ποιότητα του κομπόστ και καθιστούν άχρηστη την προσπάθεια.
Ας χρησιμοποιούμε σωστά τους καφέ κάδους και ας συμβάλουμε όλοι μαζί σε ένα πιο καθαρό περιβάλλον, πιο βιώσιμο μέλλον και μια πόλη που σέβεται τη φύση και τους ανθρώπους της.