­
logo


Mea culpa σε μια σειρά θεμάυτων που αφορούν στην ίδρυση του Ανοιχτού Δημοτικού Πανεπιστημίου Διονύσου, δήλωσε ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Γ. Κομνηνάκης στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Κανονικά ακολουθήθηκε η διαδικασία, υποστήριξε εντούτοις η Δήμαρχος Κ. Μαϊχόσογλου. Καταιγισμό ερωτήσεων υπέβαλαν για το ίδιο θέμα οι παρατάξεις της Δύναμης Ευθύνης για το Διόνυσο και του Νέου Διόνυσου, για παραπλανητικές πρακτικές κατηγόρησε τη Δημοτική Αρχή ο Τ. Παντελόγλου από τη Λαϊκή Συσπείρωση, στα σχόλια του facebook επέλεξε να απαντήσει ο Αντιδήμαρχος- και ο γενικότερος εκνευρισμός πυροδότησε τέτοια ένταση, που ο Πρόεδρος του Σώματος Ιω. Αμπαρτζίδης αναγκάστηκε να προχωρήσει στην πρώτη από τις δυο ολογόλεπτες διακοπές της συνεδρίασης, ώστε να ηρεμήσουν τα πνεύματα.

Πιο συγκεκριμένα:

Με μπαράζ ερωτήσεων σχετικά με το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Διονύσου ξεκίνησε η προ Ημερησίας Διατάξεως διαδικασία κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, την Τρίτη 31 Μαρτίου- αναμενόμενο, μια που το θέμα είχε μονοπωλήσει την τοπική επικαιρότητα τις προηγούμενες ημέρες.

“Είναι δυνατόν να ιδρύετε ένα διαχρονικό θεσμό, όπως είναι το Πανεπιστήμιο, χωρίς προηγούμενη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου; Πώς θα εξασφαλιστούν οι απαραίτητες συναινέσεις; Πώς ιδρύθηκε χωρίς Κανονισμό Λειτουργίας και χωρίς επιστημονική επιτροπή που θα καθορίζει το πρόγραμμα; Από ποιον καθορίσθηκε ο πρώτος κύκλος διαλέξεων; Και τι είδους βεβαίωση σπουδών θα δίδεται σε όποιον παρακολουθεί τις διαλέξεις αυτές”; ρώτησε o επικεφαλής της μείζονος Γ. Καλαφατέλης, τονίζοντας πως μαζί με τη φθορά της Δημοτικής Αρχής, φθείρονται και απαξιώνονται και οι θεσμοί, και τελικά ο Δήμος. Στηλίτευσε, επιπλέον, την αναφορά στο πρόσωπό του που περιείχε το Δελτίο Τύπου της Διοίκησης, θεωρώντας πως ποινικοποιεί την επαγγελματική συμμετοχή του σε διαδημοτική πρωτοβουλία.

“Μέσα σε ενάμιση χρόνο καταφέρατε να έχετε το αντίθετο χάρισμα από αυτό του Μίδα (σ.σ. του βασιλιά που ό,τι έπιανε στα χέρια του γινόταν χρυσάφι): Ένα θεσμό, που κάλλιστα θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε όλοι, τον ανακοινώσατε πομπωδώς ως Πανεπιστήμιο και καταφέρατε να τον κάνετε αφορμή σωρείας αντιπαραθέσεων”, τόνισε από την πλευρά του ο Ν. Καρυστινός, επικεφαλής του Νέου Διόνυσου, υπογραμμίζοντας ότι προς το παρόν πρόκειται για μια σειρά απλών διαλέξεων χωρίς επιστημονική επιτροπή, χωρίς Κανονισμό και χωρίς ένα σαφές πρόγραμμα θεματικών ενοτήτων, όπως γίνεται σε άλλα Δημοτικά Πανεπιστήμια. Κατηγόρησε, τέλος, τον Αντιδήμαρχο πως προτίμησε μια προσχηματική, αντί για μια ουσιαστική, διαβούλευση, για ένα θεσμό με τον οποίο κατά τεκμήριο συμφωνούν οι περισσότερες παρατάξεις.

“Το τελευταίο πράγμα που απασχολεί τους δημότες είναι το Δημοτικό Πανεπιστήμιο”, υπογράμμισε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, που κατηγόρησε τη Δημοτική Αρχή πως με το ένα χέρι ιδρύει Πανεπιστήμιο και δίνει ξύλα και με το άλλο δεσμεύει λογαριασμούς χωρίς να ενημερώνει τους οφειλέτες όπως πρέπει.

Τη θέση της Δημοτικής Αρχής, που «υποστηρίζει την αέναη μάθηση”, να δώσει προτεραιότητα στην ίδρυση του Πανεπιστημίου, εξέφρασε εν συνεχεία η Δήμαρχος Κ. Μαϊχόσογλου, επικαλούμενη το παράδειγμα άλλων Δήμων, όπου αντίστοιχο εγχείρημα έχει αγκαλιαστεί από τους δημότες. Παραδέχθηκε πως ήταν άστοχη η αναφορά στο πρόσωπο του κ. Καλαφατέλη, τον κατηγόρησε εντούτοις ότι πρώτος ξεκίνησε το γαϊτανάκι των υβριστικών εκφράσεων, ενώ κάλεσε όλους τους συναδέλφους της να είναι προσεκτικοί στο εξής. Υπό την πίεση, τέλος, ερωτήσεων από τις μειοψηφίες, υποστήριξε πως ακολουθήθηκε κανονικά η διαδικασία για την ίδρυση του Ανοιχτού Δημοτικού Πανεπιστημίου, για την οποία δεν προβλέπεται απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου. Απέστη έτσι από τη θέση που είχε εκφράσει την ακριβώς προηγούμενη ημέρα στη Δημοτική Επιτροπή, ότι «το Πανεπιστήμιο δεν ξεκίνησε σωστά”.

Απαντώντας στις παραπάνω αιτιάσεις των μειοψηφιών ο Αντιδήμαρχος παραδέχθηκε πως το Ανοιχτό Δημοτικό Πανεπιστήμιο Διονύσου ξεκίνησε ανάποδα, ενώ και η πρόταση για τον Κανονισμό Λειτουργίας, που θα θωρακίσει το θεσμό, θα έρθει καθυστερημένα προς συζήτηση, αφού πρώτα τεθεί σε διαβούλευση  με τους επικεφαλής των παρατάξεων, και όποιον άλλο ενδιαφέρεται, και πάντως στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Ο κ. Κομνηνάκης παραδέχθηκε πως το Πανεπιστήμιο ξεκίνησε βιαστικά, ώστε να μη χαθούν διαλέξεις που είχε ήδη εξασφαλίσει, ενώ επέμεινε πως απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου ισχυροποιεί μεν το θεσμό, δεν αποτελεί εντούτοις συστατικό του στοιχείο. Υποστήριξε πως το Δημοτικό Πανεπιστήμιο κινείται στα χνάρια παρόμοιων εγχειρημάτων σε άλλους Δήμους, πτυχία δεν δίνει παρά μόνο βεβαιώσεις παρακολούθησης των διαλέξεων, υπεραμύνθηκε μάλιστα του πλουραλισμού στη θεματολογία τους- “με τη μόρφωση δημιουργούμε υπεραξίες για τον τόπο” είπε χαρακτηριστικά- και ευχαρίστησε τον Κ. Κουριδάκη από τον Εύπολι, που χαιρέτισε το θεσμό, βάζοντας τα ερωτηματικά σε δεύτερο πλάνο. Τέλος, αναφέρθηκε σε μια σειρά πανεπιστημιακών και άλλων φορέων με τους οποίους έχουν ξεκινήσει επαφές για τη συγκρότηση των επόμενων κύκλων και κάλεσε όλους τους δημότες να παρακολουθήσουν τις διαλέξεις, δηλώνοντας περήφανος- και ο ίδιος και η Διοίκηση- “για την ίδρυση ενός θεσμού που πιστεύουμε πως θα διαρκέσει χρόνια, έστω και να έχει ακόμη κάποια ζητήματα”. Επέλεξε, εντούτοις, μέσα από την αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου να απαντήσει σε όσα χλευαστικά και δηκτικά σχόλια είδαν το φως της δημοσιότητας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αναφέρθηκε μάλιστα “σε ύαινες που έπεσαν να κατασπαράξουν μια προσπάθεια που ξεκίνησε με τα καλά και τα κακά της”.

Η αναφορά του αυτή πυροδότησε αμέσως μετά θύελλα διασταυρούμενων διαμαρτυριών:

*Από τη μια πλευρά οι επικεφαλής  των παρατάξεων της μείζονος και του Νέου Διόνυσου που πρώτες σχολίασαν δημοσίως την ίδρυση του Ανοιχτού Πανεπιστημίου, τον καλούσαν επίμονα να ανακαλέσει,

*Ο ίδιος έλεγε πως ο χαρακτηρισμός δεν αφορούσε στους συναδέλφους του αλλά στους διαδικτυακούς σχολιαστές,

*Ναι αλλά εδώ δεν είναι το facebook αλλά το Δημοτικό Συμβούλιο, ανταπαντούσαν οι κύριοι Καλαφατέλης και Καρυστινός,

*Δημοτικοί σύμβουλοι αντιδρούσαν για το επίπεδο της συζήτησης, και μάλιστα για ένα θεσμό όπως το Δημοτικό Πανεπιστήμιο,

*Οι διαξιφισμοί απέκτησαν και πολική διάσταση, ανάμεσα στον κ. Παντελόγλου και τον Αντιδήμαρχο, για τη θέση την οποία επιφυλάσσει στον πολιτισμό η Αριστερά

*Διαξιφισμοί, εντονότατοι, σημειώθηκαν ανάμεσα και στον κ. Καρυστινό και τον Πρόεδρο του Σώματος, τόσο για την τήρηση της διαδικασίας, αλλά και την ακρίβεια των όσων είχαν αναφερθεί από τον Αντιδήμαρχο λίγο νωρίτερα

*Ο κ. Αμπαρτζίδης, τέλος, μάταια προσπαθούσε να διατηρήσει μια στοιχειώδη τάξη, έδωσε μάλιστα εντολή να διαγραφούν από τα πρακτικά οι παρεμβάσεις τού επικεφαλής του Νέου Διόνυσου, και τελικά προχώρησε σε διακοπή της συνεδρίασης.

Με την επιστροφή των δημοτικών συμβούλων στα έδρανα, την κατάσταση συνόψισε η Αγγ. Πέππα από την πλειοψηφία: Αυτό που έγινε προηγουμένως δεν τιμά το θεσμό του Ανοιχτού Πανεπιστημίου. Οποιος μας παρακολουθεί στο διαδίκτυο θα αναρωτηθεί, τι είδους Δημοτικό Πανεπιστήμιο θέλουμε να κάνουμε στο Δήμο Διονύσου, όταν εμείς που εκπροσωπούμε ένα Δήμο, μεταξύ μας δεν μπορούμε να ηρεμήσουμε;