Ο Π. Γεωργιάδης είναι Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ)- Ιδρυτικό Μέλος της Παράταξης “Νέος Διόνυσος»
Η Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ), ή όπως διεθνώς έχει καθιερωθεί να λέγεται ΑΙ (Artificial Intelligence), έχει ορμητικά εισβάλει στην καθημερινότητά μας και θα καθορίσει αποφασιστικά όλους τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας. Όπως ήταν αναμενόμενο, άρχισαν οι παρανοήσεις και οι παρερμηνείες: τι είναι ΤΝ ή τι δεν είναι, τι προβλήματα μπορεί να επιλύσει, ποιο είναι το επιστημονικό υπόβαθρο, ποιες κοινωνικές επιπτώσεις θα προκαλέσει και γενικώς τι θα συμβεί στο μέλλον αν τυχόν επικρατήσει καθολικά. Τα διλήμματα είναι υπαρξιακά και διάφοροι ομιλητές και αρθρογράφοι στην προσπάθειά τους να οριοθετήσουν το περιεχόμενο και την εμβέλεια της ΤΝ, με γνώμονα προγενέστερες βιομηχανικές επαναστάσεις, προκαλούν περισσή σύγχυση στο ακροατήριο και τους ανυποψίαστους αναγνώστες.
Ως Ομότιμος Καθηγητής του Τμήματος Πληροφορικής του ΕΚΠΑ έκρινα περισσότερο ωφέλιμο και δημιουργικό να αναζητήσω αν έχουν οργανωθεί διαδικτυακά εισαγωγικά μαθήματα για την ΤΝ, παρά να ορισθεί ένας ομιλητής σε μια εκδήλωση που θα οργανωθεί με αντικείμενο την ΤΝ.
Ο παρακάτω σύνδεσμος οδηγεί σε μια σειρά, κατά βάση απλών, μαθημάτων εντελώς δωρεάν στην Ελληνική γλώσσα από το πανεπιστήμιο του Ελσίνκι.
Σας παραθέτω ένα μικρό απόσπασμα από τον σύνδεσμο, στον οποίο καταγράφονται με λίγα λόγια τα κριτήρια της επιλογής μου:
“Τα «Elements of AI» είναι μια σειρά δωρεάν διαδικτυακών μαθημάτων που δημιουργήθηκαν από το MinnaLearn και το πανεπιστήμιο του Ελσίνκι. Θέλουμε να ενθαρρύνουμε μια όσο το δυνατόν ευρύτερη ομάδα ανθρώπων να μάθουν τι είναι η ΤΝ, τι μπορεί (και τι δεν μπορεί) να γίνει με την ΤΝ και πώς μπορούν να αρχίσουν να δημιουργούν μεθόδους ΤΝ. Τα μαθήματα συνδυάζουν θεωρία με πρακτικές ασκήσεις και μπορείτε να τα παρακολουθήσετε με τον δικό σας ρυθμό”.
Οι δεξιότητες και οι γνώσεις είναι το καλύτερο εφόδιο για την επαγγελματική μας πορεία και ανέλιξη. Για την απόκτησή τους πρέπει να αναμορφωθεί το εκπαιδευτικό μας σύστημα και να οργανωθεί σε στέρεα βάση η επονομαζόμενη Δια Βίου Μάθηση ή επί το αρχαιότερον Γηράσκω αεί Διδασκόμενος.
Τα εισαγωγικά μαθήματα στην Τεχνητή Νοημοσύνη είναι ιδιαίτερα χρήσιμα για τον καθένα μας. Θα προέτρεπα όλους τους μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης να τα παρακολουθήσουν, τώρα που οι Πασχαλινές διακοπές δημιουργούν ένα χρονικό περιθώριο ανάπαυλας ώστε να συνδυαστεί το τερπνόν μετά του ωφελίμου. Τα μαθήματα είναι επίσης χρήσιμα για τους εργαζόμενους στο Δήμο καθώς και στον Ιδιωτικό και Δημόσιο τομέα. Οι εξελίξεις θα είναι καταλυτικές.
Το Ανοιχτό Δημοτικό Πανεπιστήμιο (ΑΔΠ) όπως βεβιασμένα ομολογήθηκε πως ανακοινώθηκε, δεν έχει δυστυχώς συμπεριλάβει στις διαλέξεις του ομοιογενείς θεματικές ενότητες ή αν προτιμάτε κύκλους μαθημάτων για την τεχνολογία, την προστασία προσωπικών δεδομένων, την ασφάλεια από κακόβουλες επιθέσεις και την εκπαίδευση της νεολαίας από την κακή χρήση των υπολογιστικών συσκευών που παραβιάζουν ανθρώπινα δικαιώματα.
Αυτή η εμφανής αδυναμία θα πρέπει να απαλειφθεί. Σε συνεργασία με το επιστημονικό προσωπικό των πανεπιστημίων μας να προβλεφθεί σειρά διαλέξεων στο ΑΔΠ για τα κρίσιμα και επίκαιρα αυτά θέματα τεχνολογίας που να καταλήγει σε ένα workshop (πρακτικές ασκήσεις – ερωτήσεις) σε υπαρκτές πλατφόρμες ΤΝ, για να βιώσουμε στην πράξη κάποια χειροπιαστά αποτελέσματα από την αξιοποίησή της.