“Λαμβάνουμε υπόψη τις ανησυχίες και των επαγγελματιών μας, φυσικά και των δημοτών, αλλά και τις ανάγκες του Δήμου. Γι’ αυτό και όπως είπε και η Δήμαρχος, δεν θα πάμε σε καμιά κίνηση εκ του προχείρου. Έχουμε πια στα χέρια μας μια εμπεριστατωμένη μελέτη που θα τεθεί προς συζήτηση στη Δημοτική Επιτροπή και στο Δημοτικό Συμβούλιο. Είχαμε επιφυλαχθεί, τίποτα στο πόδι, τίποτα χωρίς επιστημονική έρευνα και μια μελέτη σωστή” είπε στη συνεδρίαση της περασμένης Τετάρτης 23 Απριλίου η Αντιδήμαρχος Οικονομικών Λ. Νούση, απαντώντας σε ερώτηση του Κ. Κουριδάκη για τις φήμες σχετικά με την αύξηση των δημοτικών τελών.
Οι φήμες αυτές, που μιλούσαν για “γενναία” αύξηση των δημοτικών τελών, επιβεβαιώθηκαν πλέον πέραν πάσης αμφιβολίας, μια που χτες Παρασκευή 25 Απριλίου αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Δήμου η πρόσκληση για την επόμενη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής, την Τετάρτη 30 Απριλίου, με 15 θέματα στην Ημερήσια Διάταξη. Τα δυο πιο σημαντικά αφορούν στην αύξηση του ανταποδοτικού τέλους καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού καθώς και του Φόρου Ηλεκτροδοτούμενων Χώρων (ΦΗΧ). Η αύξηση αυτή, που είναι η πρώτη μετά από 10 χρόνια καθήλωσης των δημοτικών τελών στο Δήμο, για μεν το πρώτο τέλος είναι της τάξης του 32% για τις κατοικίες, από 1,05 προτείνεται να ανεβεί στα 1,39 ευρώ, ενώ για τη γενική- επαγγελματική χρήση η αύξηση είναι της τάξης του 63%, από τα 2,33 εκτοξεύεται στα 3,80 ευρώ! Όσο για την αύξηση στον ΦΗΧ, σημαντικό μέρος του οποίου προορίζεται για τα σχολεία, αυτή ξεπερνά το 45%- από 0,15 προτείνεται να πάει στα 0,22 ευρώ για την Άνοιξη και τη Σταμάτα, και από 0,25 κάνει άλμα στα 0,37 ευρώ για τις υπόλοιπες Κοινότητες.
Στην εισήγηση, ειδικά για το τέλος καθαριότητας και φωτισμού, παρατίθενται- ξεκινώντας από το 2020- συνολικά στοιχεία από προηγούμενες χρονιές, όπως ο προϋπολογισμός των σχετικών ανταποδοτικών υπηρεσιών, οι δαπάνες ανά οικονομική χρήση, το ύψος της εισπραξιμότητας και τα αντίστοιχα ποσοστά υλοποίησης, που δείχνουν πως οι υπηρεσίες αυτές-με εξαίρεση το 2022- παραμένουν ελλειμματικές, με τα ελλείμματα να καλύπτονται από ανειδίκευτους ίδιους πόρους τα τελευταία δυο χρόνια. Ως αιτίες για τη διαμόρφωση αρνητικού ισοζυγίου καταγράφονται η πανδημία, η γήρανση του στόλου οχημάτων, η αύξηση στο κόστος εναπόθεσης απορριμμάτων και η αύξηση στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας και των καυσίμων. Τα παραπάνω, τονίζεται στην εισήγηση, θα αντιμετωπιστούν με την εκπόνηση επενδυτικού προγράμματος που θα περιλαμβάνει: εκσυγχρονισμό του δημοτικού φωτισμού με LED (σ.σ. που, όπως είναι γνωστό, συζητείται στην πόλη από το 2016!), εκσυχρονισμό του στόλου οχημάτων και βελτιστοποίηση των δρομολογίων αποκομιδής απορριμμάτων, προώθηση της ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή, καμπάνιες στα σχολεία και πράσινες γωνιές. “Τελικός σκοπός”, υπογραμμίζεται, “τόσο για την εξοικονόμηση πόρων όσο και για την προστασία του περιβάλλοντος είναι να καλλιεργηθεί μια νέα προσέγγιση, μια νέα νοοτροπία τόσο στο επίπεδο κατανάλωσης αγαθών όσο και στο επίπεδο υπεύθυνης διαχείρισης των απορριμμάτων και την ατομική και συλλογική στάση μας απέναντι στους συστηματικούς ρυπαντές”.
Στην ίδια εισήγηση τονίζεται πως- σύμφωνα με τη γνώμη του Παρατηρητηρίου των ΟΤΑ για το Σχέδιο Προϋπολογισμού 2025- ο Δήμος Διονύσου δεν έχει τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσει τα ελλείμματα της Υπηρεσίας Καθαριότητας με ίδια ανειδίκευτα έσοδα:
Τα στοιχεία, όπως και τα συμπεράσματα της εισήγησης που προτείνει τις αυξήσεις, πιθανολογείται ότι αποτυπώνονται στη μελέτη που είχε αναφέρει στο Δημοτικό Συμβούλιο η Αντιδήμαρχος, για την οποία πάντως δεν γίνεται καμιά μνεία. Υπενθυμίζεται εδώ ότι- όπως είχε καταγράψει η Οδός Διονύσου- τον περασμένο Δεκέμβριο δημοσιεύθηκε στη Διαύγεια απόφαση Δημάρχου για απ’ ευθείας ανάθεση της εκπόνησης «Οικονομοτεχνικής Μελέτης προσδιορισμού του κόστους λειτουργίας των ανταποδοτικών υπηρεσιών σε βάθος τετραετίας και προτάσεις διάρθρωσης ανταποδοτικών τελών”, στην εταιρεία SYNESIS CONSULTING IKE έναντι συνολικού ποσού 36.307,20€ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ24%, με διάρκεια σύμβασης τους έξι μήνες:
Υπενθυμίζεται ακόμη πως όχι πολύ καιρό πριν, το φετινό Φεβρουάριο, κατά τη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό και το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου για το 2025, η ίδια η Δήμαρχος Κ. Μαϊχόσογλου είχε δηλώσει πως θα δημοσιοποιούνταν μελέτη- την οποία είχε προαναγγείλει- που θα αποτυπώνει συγκεκριμένα στοιχεία. Η μελέτη αυτή, είχε πει, θα μπορούσε να οδηγήσει και σε αντίστοιχη απόφαση για αύξηση των δημοτικών τελών, ακόμη και μέσα στο προσεχές διάστημα, και πάντως πριν από την πρώτη δεσμευτική/υποχρεωτική αναμόρφωση του Προϋπολογισμού. Η παραπάνω δήλωση ερχόταν μόλις δυο μήνες αφότου- το Δεκέμβριο του 2024- το Δημοτικό Συμβούλιο, με εισήγηση της Διοίκησης, είχε εγκρίνει την καθήλωση των τελών στα ίδια με τα περυσινά επίπεδα. Εκείνο το Δεκέμβριο η κ. Μαϊχόσογλου είχε μιλήσει και πάλι για την εκπόνηση μελέτης, που θα έδειχνε κατά πόσον υπάρχει η δυνατότητα ή/και ανάγκη για αύξηση των τελών, αλλά για το 2026. Η ίδια μάλιστα είχε τότε διαφοροποιηθεί από τις σποραδικές, ακόμη τότε, φωνές, που μιλούσαν για την ανάγκη αύξησης των τελών υπογραμμίζοντας: “… αποφασίσαμε να κρατήσουμε τα δημοτικά τέλη σταθερά για το 2025 και να πάμε όχι εκ του προχείρου αλλά συντεταγμένα και με μία εξειδικευμένη και αιτιολογημένη οικονομοτεχνική μελέτη σε τυχόν αύξησή τους, εφόσον αυτό προκύψει, για το 2026”.
Εν προκειμένω, ούτε η μελέτη με τα στοιχεία της έχει δημοσιοποιηθεί, ενώ και η εισήγηση που θα συζητηθεί την Τετάρτη στη Δημοτική Επιτροπή προτείνει τα νέα τέλη να ισχύσουν αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου του 2025.
Αξίζει, τέλος, εδώ να σημειωθεί πως οι εισηγήσεις και γι’ αυτά τα δυο, όπως και για τα υπόλοιπα 13 θέματα της συνεδρίασης, δεν έχουν μέχρι στιγμής, Σάββατο 26 Απριλίου, δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα του Δήμου.