logo


Μετά από δεκαετίες αποσπασματικών ρυθμίσεων και πολυνομίας, έρχεται –σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του in.gr– ο νέος Κώδικας Τοπικής Αυτοδιοίκησης, φέρνοντας μια από τις πιο θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις στη λειτουργία των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) από το 1958 μέχρι σήμερα.

Πρόκειται για μια μεγάλη μεταρρυθμιστική προσπάθεια της ηγεσίας του Υπουργείου Εσωτερικών που αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες του in για όσα θα περιλαμβάνει αναμένεται να αποτελέσει σημείο μεταρρυθμιστικής αναφοράς. Να επισημανθεί ότι θα πρόκειται για ένα συλλογικό έργο με συνεργασία επιστημόνων, στελεχών της αυτοδιοίκησης και έγκριτων εμπειρογνωμόνων πάνω σε αυτά τα ζητήματα.

Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, η νέα νομοθετική πρωτοβουλία θα ενοποιεί και συστηματοποιεί 130 θεσμικά κείμενα που ρύθμιζαν έως σήμερα αποσπασματικά τα οικονομικά των δήμων και των περιφερειών. Πλέον, όλα τα ίδια έσοδα των ΟΤΑ καθορίζονται με απόλυτη σαφήνεια: από το αντικείμενο του φόρου, τον τρόπο υπολογισμού, τους υπόχρεους και τους συντελεστές, έως τις απαλλαγές.

Η τυποποίηση και η εκλαΐκευση της γλώσσας στόχος είναι να καθιστά το νέο Κώδικα εργαλείο όχι μόνο για τους νομικούς, αλλά και για τους πολίτες, με πλήρη κατανόηση του περιεχομένου χωρίς την ανάγκη ειδικών γνώσεων

Ψηφιακά άλματα: Πληροφοριακά Συστήματα και Κεντρικές Ηλεκτρονικές Πληρωμές

Δύο νέα Ολοκληρωμένα Πληροφοριακά Συστήματα καθιστούν σαφές ότι η προβλεπόμενη μεταρρύθμιση, αναφέρουν οι πληροφορίες, δεν θα είναι μόνο νομική αλλά και ψηφιακή:

  • Σύστημα Εποπτείας ΟΤΑ: Πλήρως ψηφιοποιημένος έλεγχος νομιμότητας των πράξεων, χωρίς πια διακίνηση φυσικών εγγράφων.
  • Κεντρικό Σύστημα Ηλεκτρονικών Πληρωμών : Ενιαία υποδομή για τη διαχείριση οικονομικών συναλλαγών, με στόχο τη διαφάνεια, ταχύτητα και εξυπηρέτηση πολιτών και επιχειρήσεων.

Ανατροπές στους ΚΑΠ: Τέλος στο πλαφόν; – Έκτακτα αποθεματικά για φυσικές καταστροφές

Ιδιαίτερης σημασίας είναι οι ρυθμίσεις για τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ). Ο νέος Κώδικας, σύμφωνα με πηγές του in θα:

  • Καταργεί το ετήσιο ανώτατο ποσό ΚΑΠ.
  • Εισάγει ειδικά αποθεματικά για την άμεση αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών.
  • Επιτρέπει πλέον την αυτόματη εγγραφή χρηματοδοτήσεων.
  • Διευκολύνει τη λήψη δανείων για ειδικές δράσεις.

Όλα από την αρχή

Δεν πρόκειται για απλή κωδικοποίηση –ο νέος Κώδικας θα ξαναγραφεί από την αρχή, με σύγχρονη ορολογία. Παράλληλα:

  • Επαναπροσδιορίζονται οι αρμοδιότητες των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων με στόχο τη μεταφορά περισσότερων «εξουσιών» στους ΟΤΑ.
  • Καθιερώνεται το «τεκμήριο καθημερινότητας», δίνοντας τη δυνατότητα σε δήμους και περιφέρειες να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες σε ζητήματα που αφορούν άμεσα τη ζωή των πολιτών, χωρίς ανάγκη ρητής νομοθετικής εξουσιοδότησης.

Εκλογικές αλλαγές

Μεγάλης σημασίας προβλέπονται και οι αλλαγές στην εκλογική διαδικασία

  • Νέος εκλογικός νόμος με την εκλογή αυτοδιοικητικών διοικήσεων σε ένα γύρο
  • Ηλεκτρονική ψήφος για όσους το επιλέξουν.
  • Κατάργηση των δημοτικών ενοτήτων ως εκλογικών περιφερειών – πλέον, όλοι οι δήμοι θα εκλέγουν δημοτικό συμβούλιο σε ενιαία περιφέρεια.
  • Νέες ρυθμίσεις για εκλογικές δαπάνες, ασυμβίβαστα και προεκλογικές εμφανίσεις.

Επίσης, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του in.gr, ο νέος Κώδικας Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα προβλέπει:

  • Ενιαίους κανόνες για τη συγκρότηση και λειτουργία όλων των οργάνων.
  • Ελεύθερη επιλογή συνεδρίασης (δια ζώσης, εξ αποστάσεως).
  • Δεύτερη «αποφασιστική επιτροπή σε δήμους άνω των 100.000 κατοίκων.
  • Υποχρεωτική δημοσίευση όλων των αποφάσεων.
  • Ολοκληρωμένη κωδικοποίηση διατάξεων.
  • Δυνατότητα ηλεκτρονικών συμβουλευτικών δημοψηφισμάτων.

Ο νέος Κώδικας Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση τις επόμενες εβδομάδες, συνιστά μια δομική μεταρρύθμιση με στόχο μια αποκεντρωμένη, λειτουργική, και φιλική προς τον πολίτη αυτοδιοίκηση. Οι τελικές του διατάξεις, όπως και η οριστική του μορφή είναι ακόμη υπό διαμόρφωση και ότι αναγράφεται στο ρεπορτάζ είναι από πληροφορίες.

Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για μια μεγάλη και φιλόδοξη προσπάθεια του Υπουργείου Εσωτερικών να εκσυγχρονίσει και να βελτιώσει τη λειτουργικότητα των ΟΤΑ, καλύπτοντας χρόνιες αδυναμίες και κενά.

Ταυτόχρονα, αποτελεί και επιβεβαίωση της στρατηγικής της ΚΕΔΕ, η οποία με συνέπεια διεκδικεί ένα πιο αποτελεσματικό και σαφές πλαίσιο λειτουργίας για τους δήμους. Παρά τις επιμέρους διαφωνίες που έχουν εκφραστεί σε ορισμένα σημεία, το αρμόδιο Υπουργείο και το ανώτατο συλλογικό όργανο της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης έχουν βρει… κώδικα επικοινωνίας.

Κοινός στόχος παραμένει η ενίσχυση της αυτοδιοίκησης, η διασφάλιση της λειτουργικότητας των δήμων και η καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών. Η αναμόρφωση αυτή φιλοδοξεί να αποτελέσει τομή στη διοικητική λειτουργία των ΟΤΑ. Η επιτυχία της θα κριθεί, όπως πάντα, στην πράξη, με οδηγό τη συνέργεια και την υπευθυνότητα όλων των εμπλεκόμενων. Τις επόμενες εβδομάδες πρόκειται όλα τα θέματα να τεθούν σε λεπτομερή διάλογο και ανάλυση πριν ο κώδικας λάβει την τελική προτεινόμενη μορφή του και τεθεί σε διαβούλευση και ψηφοφορία.

πηγή: in.gr