Ο Π. Γεωργιάδης είναι Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ)- Ιδρυτικό μέλος της παράταξης «Νέος Διόνυσος»
Η αιφνιδιαστική αναγραφή στην ημερήσια διάταξη της επικείμενης (30/5/2025) Δημοτικής Επιτροπής (ΔΕ) δυο πολύ σοβαρών θεμάτων και συγκεκριμένα:
1.Καθορισμός ανταποδοτικού τέλους καθαριότητας και φωτισμού από 1/1/2025 και εφεξής
2.Καθορισμός φόρου ηλεκτροδοτούμενων χώρων ακινήτων από 1/1/2025 και εφεξής.
άλλους τους αιφνιδίασε και σε άλλους επιβεβαίωσε ότι η παροιμία, όπου καπνός και φωτιά, ισχύει απολύτως. Αιφνιδιάστηκαν όσοι ελάχιστοι ήθελαν να πάρουν τοις μετρητοίς όσα λεγόντουσαν από τη Δήμαρχο και την αρμόδια Αντιδήμαρχο ότι το θέμα της αύξησης τελών δεν ήταν ακόμα ώριμο και τεκμηριωμένο. Στο παρασκήνιο βέβαια υπήρχαν φημολογίες περί του αντιθέτου. Ακόμα και ο Εμπορικός Σύλλογος Διονύσου αισθάνθηκε την ανάγκη να αποστείλει επιστολή στη Δημοτική Αρχή (ΔΑ) και να της επιστήσει την προσοχή. Στο πρόσφατο δημοσιογραφικό ρεπορτάζ της «Οδός Διονύσου» καταγράφονται λεπτομερώς με ημερομηνίες και ονόματα όσα αντιφατικά δήλωνε η ΔΑ στις συνεδριάσεις των συλλογικών οργάνων. Τα γεγονότα είναι ξεροκέφαλα και δεν επιδέχονται αμφισβήτηση.
Ας παρακάμψουμε προς στιγμή τις διαδικαστικές παλινωδίες και ας θέσουμε μερικά ερωτήματα που αιωρούνται στην κοινωνία μας και ανυπομονούν να τύχουν απαντήσεων.
1.Γιατί μια ΔΑ επιδιώκει να επιβάλλει αυξημένη κατ’ ουσίαν φορολογία για τις καθόλου καλές υπηρεσίες που προσφέρει στους δημότες; Μια πιθανή απάντηση θα ήταν διότι έχει ελλείμματα και κινδυνεύει να χρεοκοπήσει. Και πώς δημιουργήθηκαν τα ελλείμματα; Λιγότερα έσοδα από τα έξοδα. Και γιατί συνέβη αυτό; Γιατί στους μηχανισμούς είσπραξης επικρατεί ανοργανωσιά και για την περιστολή κάποιων δαπανών δεν υπάρχει σχέδιο και βούληση. Και πότε δημιουργήθηκαν τα ελλείμματα; Συσσωρεύτηκαν από παλαιότερες χρήσεις από άλλες Διοικήσεις ή είναι απόρροια των τελευταίων ετών; Μάλλον ισχύουν και τα δυο. Όμως γιατί κατά την παράδοση – παραλαβή της διοίκησης μετά τις εκλογές δεν έγινε οικονομική απογραφή, όπως τότε προτάθηκε κατά κόρον, ώστε να ξέρουμε πού βαδίζουμε και να μην προχωράμε στα τυφλά;
2. Υπάρχουν και άλλες αιτίες που δημιουργούν ελλείμματα και πώς αντιμετωπίζονται; Ναι υπάρχουν. Απουσία ορθολογικής οργάνωσης, ανεπαρκή τεχνικά – τεχνολογικά μέσα, μειωμένο προσωπικό χωρίς επαρκή εκπαίδευση και κατά κύριο λόγο ηγεσία, που εκτός από την εξουσία(!), καθοδηγεί και εμπνέει τον κόσμο να εργάζεται και να συνεργάζεται. Και η αύξηση ανταποδοτικών τελών θα λύσει τις παραπάνω παθογένειες; Προφανώς όχι. Επομένως;
Επομένως, δεν προηγείται αναγκαστικά η αύξηση από την αναγκαία συστηματική προσπάθεια να εξαλειφθούν οι παθογένειες. Τίποτα δεν θα βελτιωθεί στις παρεχόμενες προς τους πολίτες υπηρεσίες με τις προτεινόμενες υπέρμετρες αυξήσεις. Ούτε η καθαριότητα που βρίσκεται σε απαράδεκτο επίπεδο θα βελτιωθεί ούτε ο φωτισμός θα γίνει εντονότερος.
Και για να κλείσω αυτό το σχόλιο με μια επισήμανση. Ένας επιχειρησιακός σχεδιασμός με στόχους και προτεραιότητες απαραίτητα πρέπει να συνοδεύει κάθε οικονομική προσαρμογή. Κάποιοι το λένε business plan ή επιχειρησιακό σχέδιο που συμπεριλαμβάνει όλες τις παραμέτρους. Υπάρχει κάτι τέτοιο για την καθαριότητα ώστε να υπάρξει δέσμευση ότι η πόλη θα είναι καθαρή με π.χ. αυξημένα δρομολόγια αποκομιδής ανά βδομάδα;
Η μελέτη που έχει εκπονηθεί έχει υπολογίσει τα αυξημένα κατ’ έτος έσοδα από τις προτεινόμενες γενναίες αυξήσεις και πώς αυτά τα έσοδα θα αξιοποιηθούν και σε ποιους τομείς ώστε να υπάρξει χειροπιαστό αποτέλεσμα μη αμφισβητήσιμο; Είναι ένα καλό ερώτημα προς την Δημοτική Αρχή.
Στην επιστήμη των αποφάσεων (decision making) πριν ληφθεί κάποια απόφαση καθορίζονται ορισμένα κριτήρια και εξετάζεται ο βαθμός ικανοποίησης ή οι θετικές-αρνητικές συνέπειες που επιφέρει η μια καταληκτική απόφαση.
Για το θέμα της αύξησης ή μη των ανταποδοτικών τελών και του φόρου ηλεκτροδοτούμενων χώρων, μερικά βασικά κριτήρια θα μπορούσε να ήταν:
α. το ποσοστό αύξησης να είναι ανεκτό και να λαμβάνει υπόψη την οικονομική ευχέρεια των νοικοκυριών
β. το ποσοστό αύξησης να μην είναι ισοπεδωτικό και να προβλέπονται διαφοροποιήσεις για ευάλωτες κατηγορίες πολιτών. Οι πιθανές λογικές αυξήσεις να μένουν σταθερές σε βάθος χρόνου για να διευκολύνουν τον οικογενειακό προγραμματισμό.
γ. το οικονομικό αποτέλεσμα που θα προκύψει να αξιοποιηθεί για ορατή βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών προς τους δημότες και ανανέωσης της τεχνικής υποδομής με τον παράλληλο σχεδιασμό ενός ορθολογικού επιχειρησιακού σχεδιασμού.
δ. σημαντικό και καθόλου υποδεέστερο, η διαχείριση των οικονομικών αποτελεσμάτων να εμπνέει εμπιστοσύνη και να συνοδεύεται από κανόνες διαφάνειας και λογοδοσίας.
Η επικείμενη συζήτηση στα θεσμικά όργανα του Δήμου θα αναδείξει τη βαθύτερη πλευρά με την οποία αντιμετωπίζονται κρίσιμα θέματα για όλους τους δημότες.