Ομόφωνα στη Β’Βάθμια και κατά πλειοψηφία στην Α’Βάθμια Σχολική Επιτροπή, που συνεδρίασαν εκτάκτως και κατεπειγόντως χθες Πέμπτη 5 Νοεμβρίου, εγκρίθηκε η πρόσληψη τεχνικού ασφαλείας. Όπως εξήγησαν οι Πρόεδροι Ξ. Νταγκαλή και Π. Χρονόπουλος αντιστοίχως, η πρόσληψή του είναι απαραίτητη και επιβεβλημένη από το νόμο, εφόσον οι Επιτροπές έχουν υπογράψει τη σύμβαση με τις καθαρίστριες για τα σχολεία και θεωρούνται εργοδότες: Σύμφωνα με το Ν. 3850 του 2010, κάθε επιχείρηση, και Οργανισμοί του Δημόσιου τομέα (ΟΤΑ, Νομικά Πρόσωπα κ.λπ.), εφόσον έχουν προσλάβει έστω και ένα εργαζόμενο, υποχρεούνται να προσλάβουν και τεχνικό ασφαλείας, και να υποβάλουν τους σχετικούς πίνακες στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, εντός συγκεκριμένης προθεσμίας, η οποία εν προκειμένω έληγε στις 30 Οκτωβρίου. Κινδυνεύοντας να χρεωθούν με πρόστιμο 1500 ευρώ για την κάθε Επιτροπή, οι Πρόεδροι αποτάθηκαν στο Δήμο, στον οποίο βρίσκεται εν ισχύι σύμβαση με τεχνικό ασφαλείας, που είχε συναφθεί επί Διοίκησης Καλαφατέλη. Πλέον ο ίδιος τεχνικός θα αναλάβει καθήκοντα και για τις δυο Σχολικές Επιτροπές με το ετήσιο ποσόν των 595 για τη Β’Βάθμια και 1080 ευρώ για την Α’Βάθμια Επιτροπή, ανάλογα και με το πλήθος των σχολικών μονάδων που υπάγονται στην καθεμία.
Αντικείμενό του, όπως περιγράφεται και στη νομοθεσία, είναι ο έλεγχος των μέτρων ασφαλείας στους εργασιακούς χώρους, ώστε να προλαμβάνονται τα εργατικά ατυχήματα. Σε διαφορετική περίπτωση φέρει ο ίδιος την ποινική ευθύνη.
Αυτό όμως που δεν αποσαφηνίστηκε, το οποίο και έθεσε με ερώτημά του ο παριστάμενος Στ. Μιχιώτης, πρώην μέλος του Δ.Σ. της Α’Βάθμιας Σχολικής Επιτροπής, είναι αν η αρμοδιότητα του τεχνικού ασφαλείας, που προσλαμβάνεται για την προστασία των εργαζομένων, επεκτείνεται και στους μαθητές- αν δηλαδή θα ελέγχει την ασφάλεια των σχολείων και για τους κατ’ εξοχήν χρήστες τους. Γι’ αυτό τα μέλη της Α’ Βάθμιας Επιτροπής ψήφισαν μεν την πρόσληψη, επέμειναν όμως να ελέγξουν τη σύμβαση και τους όρους της πριν την υπογραφή της, ώστε να διευκρινιστεί το σημείο αυτό.
Σύμφωνα με το νόμο, οι αρμοδιότητες του τεχνικού είναι συμβουλευτικές προς τον εργοδότη, σε θέματα σχετικά με την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων και την πρόληψη των εργατικών ατυχημάτων, με τις γραπτές υποδείξεις να καταχωρούνται σε ειδικό βιβλίο, και με τον εργοδότη να υποχρεούται να τις ακολουθήσει. Επιπλέον συμπεριλαμβάνεται στα καθήκοντά του και η επίβλεψη των συνθηκών εργασίας, με τακτική επιθεώρηση και προτάσεις για τη βελτίωσή τους.
Είναι χαρακτηριστικό πάντως πως παρόλο που ο νόμος έχει ψηφιστεί από το 2010, μέχρι σήμερα- οπότε και η αναγκαιότητα μεταβλήθηκε σε υποχρέωση, όπως τόνισε η δημοτική σύμβουλος και δικηγόρος Β. Ζώτου, οι Σχολικές Επιτροπές δεν είχαν προχωρήσει στη σχετική πρόσληψη.
*Και μια επιβεβλημένη διόρθωση: Σε προηγούμενη ανάρτηση της Οδού Διονύσου, από λανθασμένη πληροφόρηση είχε αναφερθεί πως στη διάρκεια παλαιότερης συνεδρίασης για τη νομική εκπροσώπηση των προέδρων των Επιτροπών, στο θέμα με την ελλιπή φύλαξη των εγγράφων που διασώθηκαν από τη φωτιά στα γραφεία τους, δεν είχαν ανακοινωθεί το όνομα και η αμοιβή του δικηγόρου, στοιχεία που ήταν ήδη γνωστά στα μέλη: Δικηγόρος θα είναι η Θ. Μαγείρου με αμοιβή τα 631 ευρώ για τον κάθε Πρόεδρο. Για την παραπάνω λανθασμένη πληροφόρηση, η Οδός Διονύσου ζήτησε χθες δημοσίως συγγνώμη από τα μέλη.