Το Δημοτικό Συμβούλιο με την προηγούμενη σύνθεσή του, επί Διοίκησης Καλαφατέλη, ευτύχησε να έχει στις τάξεις του έναν- κατά κοινή ομολογία- Πατριάρχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τον αείμνηστο Σακελλάριο Σωτηρίου. Θα τον θυμούνται ίσως οι συνάδελφοί του, και αυτοί που επενεξελέγησαν και αυτοί που σήμερα παρακολουθούν τα δημοτικά πράγματα από απόσταση, να τονίζει στις επανειλημμένες κόντρες του με την τότε Δημοτική Αρχή, ως στέλεχος της μείζονος μειοψηφίας, την εξής φράση: “Βρισκόμαστε εδώ εκπροσωπώντας αυτούς που δεν σας πίστεψαν, δεν σας εμπιστεύτηκαν, και δεν σας ψήφισαν”. Με βάση αυτή την αρχή, μεταξύ πολλών άλλων που είχε αποκομίσει από τη μακρότατη αυτοδιοικητική εμπειρία και γνώση του, πορευόταν στην άσκηση κριτικής και ελέγχου της Διοίκησης του Δήμου.
Αυτός είναι και εξάλλου ο μισός ρόλος της λεγόμενης αντιπολίτευσης. Ο άλλος μισός είναι η κατάθεση της διαφορετικής οπτικής. Αν υπάρξει σύνθεση, ακόμη καλύτερα για τον τόπο.
Αξίζει να τονισθεί εδώ πως η τότε μείζων μειοψηφία ήλεγχε εξονυχιστικά κάθε θέμα, με αποτέλεσμα τις απανωτές προσβολές των αποφάσεων της Δημοτικής Αρχής.
Τα Διοικητικά Συμβούλια των συλλογικών οργάνων του Δήμου- σύμφωνα με τις επιταγές του νομοθέτη- απαρτίζονται από αιρετούς, κάποια από αυτά και από πολίτες, με τις παρατάξεις της μειοψηφίας- αυτές που λειτουργούν εκ μέρους όσων δεν πίστεψαν, δεν εμπιστεύτηκαν και τελικά δεν ψήφισαν αυτήν και όποια άλλη Δημοτική Αρχή- να προτείνουν εκπροσώπους τους. Ειδικά για το Δήμο Διονύσου, υπενθυμίζεται πως στις Σχολικές Επιτροπές για παράδειγμα, η νυν Δημοτική Αρχή τελικώς αποδέχτηκε και το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε το Νοέμβριο του 2014, να μετέχουν εκπρόσωποι από όλες, και τις τέσσερις, παρατάξεις της μειοψηφίας. Οι δύο επιπλέον, μάλιστα θέσεις- που δεν προβλέπονται από τη νομοθεσία- προέκυψαν επειδή η Διοίκηση «θυσίασε» δυο θέσεις που της αναλογούσαν. Και καλά έκανε.
Έτσι, και με το παραπάνω πλαίσιο, καθόλου δεν γίνεται κατανοητή η επίθεση του Προέδρου της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Π. Χρονόπουλου προς την Τ. Κώνστα μέλος της Επιτροπής και εκπρόσωπο της Δημοκρατικής Ανατροπής Διονύσου, επειδή η τελευταία επικοινώνησε με συνεργάτη προμηθευτή της Επιτροπής, ώστε να ενημερωθεί διεξοδικότερα, όταν μάλιστα για τη συνεργασία αυτή επίκειται δικαστική διαμάχη.
Η κ. Κώνστα, όπως και όλοι οι εκπρόσωποι των παρατάξεων της μειοψηφίας, είναι υποχρεωμένοι να ελέγχουν- υπόκεινται εξάλλου σε αστικές και ποινικές ευθύνες, αν με την ψήφο τους συνηγορήσουν σε αποφάσεις που θα προκαλέσουν τυχόν ζημία στο Δήμο. Την ίδια ασφαλώς υποχρέωση, από την άλλη πλευρά, έχουν και οι συνάδελφοί τους της Διοίκησης, αλλά και κάθε μέλος της Επιτροπής- με το δεδομένο μάλιστα πως “δεν έχουμε και τίποτα να κρύψουμε”, όπως τόνισε και ο Σπ. Γιαννουλάτος, μέλος της ίδιας Επιτροπής και Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου.
Και είχε δίκιο: Ο νομοθέτης, επιβάλλοντας διαπαραταξιακή εκπροσώπηση στα συλλογικά δημοτικά όργανα, τι άλλο παρά διαφάνεια, έλεγχο και αποτροπή αυθαιρεσιών είχε κατά νου;
Για την ιστορία να σημειωθεί και τούτο: Η εκπρόσωπος της ΔΑΔΙΟΝ κατηγορήθηκε αρχικώς από τον κ. Χρονόπουλο πως προκατέλαβε απόφαση της Σχολικής Επιτροπής. Η κατηγορία είναι πολύ σοβαρή, για να μείνει αναπόδεικτη- και όλοι γνωρίζουν ποιος φέρει το βάρος της απόδειξής της.