Στη συνέντευξή του στην Οδό Διονύσου τον περασμένο Ιούλιο, ο Αντιδήμαρχος Στρατηγικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Η. Υφαντής είχε κάνει λόγο για προϋπολογισμό με κοινωνικό προσανατολισμό και στροφή προς το κοινωνικό σώμα και τις ανάγκες του, ιδιαιτέρως αφότου ο Δήμος είδε τα έσοδά του να αυξάνονται με τον εντοπισμό της διαφεύγουσας φορολογητέας ύλης. Την ίδια άποψη μοιράζεται και ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Μ. Χρηστάκης, που στην πρόσφατη συνέντευξή του στην Ο.Δ. είχε- μεταξύ άλλων τονίσει- πως στενά συνδεδεμένη με την καλή οικονομικά πορεία του Δήμου είναι η ενίσχυση της κοινωνικής του πολιτικής, που- παρά τις μέχρι τώρα σοβαρές προσπάθειες- έχει μεγάλα περιθώρια βελτίωσης.
Αυτή η κοινωνική πολιτική του Δήμου σήμερα αποτυπώνεται σε μια σειρά δομών που είτε προϋπήρχαν της παρούσης Δημοτικής Αρχής, αλλά υπολειτουργούσαν, είτε στήθηκαν εκ του μηδενός και πλέον αποτελούν ένα όλο και πιο ισχυρό δίκτυ προστασίας για εκατοντάδες οικογενειών οι οποίες επλήγησαν από την οικονομική κρίση. O ίδιος ο Δήμαρχος Διονύσου Δ. Ζαμάνης δεν παραλείπει σε κάθε ευκαιρία να τονίζει πως η Διοίκησή του στηρίζει και ενισχύει ό,τι παρέλαβε από τους προκατόχους, ενώ συμπληρώνει και διευρύνει τις κοινωνικές δομές του Δήμου.
Παράλληλα, εξάλλου, με τις δημοτικές δομές, μεγάλη είναι και η κοινωνική προσφορά τών κατά τόπους Ιερών Ναών, που από την πλευρά τους συμπληρώνουν αυτό που ορίζεται ως κοινωνική πολιτική στην πόλη μας. Στο παρακάτω ρεπορτάζ της Οδού Διονύσου, σε πρώτη φάση καταγράφονται αναλυτικά όλες οι δραστηριότητες που περιλαμβάνονται στον τομέα αυτό υπό την αιγίδα του Δήμου ενώ θα ακολουθήσει η αντίστοιχη καταγραφή κοινωνικής δράσης από τους Ναούς της πόλης.
Κοινωνικό Παντοπωλείο: Ισχυρή χορηγική πολιτική και καλός προγραμματισμός
Το Κοινωνικό Παντοπωλείο ξεκίνησε το 2011, σήμερα εξυπηρετεί 500 ωφελούμενους δικαιούχους, ή 154 οικογένειες, και διανέμει τρόφιμα και απορρυπαντικά μια φορά το μήνα, αλλά και παιχνίδια, σχολικά είδη, ρούχα κ.λπ. όποτε υπάρχει διαθεσιμότητα. Καθημερινά επιπλέον διανέμονται ψωμί και αρτοσκευάσματα, ψάρια, χυμοί, γάλα, γιαούρτια και άλλα προϊόντα άμεσης κατανάλωσης, με προτεραιότητα σε οικογένειες με ανήλικα παιδιά. Δυο φορές το χρόνο- Χριστούγεννα και Πάσχα- πραγματοποιούνται εορταστικές διανομές, ενώ από τον περασμένο Σεπτέμβριο καθιερώθηκε για πρώτη φορά η διανομή σχολικών ειδών. Η λειτουργία της δομής απογειώθηκε την τελευταία χρονιά χάρη στις τιτάνιες προσπάθειες του αρμόδιου Αντιδημάρχου Παιδείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Β. Κοκμοτού και των υπαλλήλων Μ. Μπακαφούκα, Σπ. Λαγκαδινού και Κ. Μιχαήλ. Στη δική τους αφοσίωση οφείλεται η συνεχής τροφοδότηση του Παντοπωλείου μέσα από ισχυρή χορηγική πολιτική και σε συνεργασία με μια σειρά επιχειρήσεων και καταστημάτων της πόλης και όχι μόνο, των οποίων ο αριθμός όλο και μεγαλώνει. Χαρακτηριστικό είναι πως παρόλο που η επιχορήγηση του Δήμου προς το Παντοπωλείο έχει υπερδιπλασιαστεί, οι δυο διανομές- τακτική και εορταστική- του Δεκεμβρίου του 2014 έγιναν με δαπάνη μόνο 582 ευρώ. Όλα τα υπόλοιπα είδη- και μιλάμε για εξασφάλιση χριστουγεννιάτικου γεύματος σε όλες τις δικαιούχες οικογένειες- πραγματοποιήθηκαν από χορηγίες. Αποκλειστικά, εξάλλου, από χορηγίες εξασφαλίσθηκαν οι διανομές του πρώτου τριμήνου του 2015, μια που δεν είχε εγκριθεί ακόμη τότε ο Προϋπολογισμός. Το μεγαλύτερο μέρος από τα προϊόντα του Παντοπωλείου προέρχονται από τους οργανισμούς Μαζί για το Παιδί, ΜΚΟ Μπορούμε και Τράπεζα Τροφίμων, που είναι και οι Μεγάλοι Χορηγοί. “Αλλά όπου έχουμε προστρέξει, σε μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις εντός και εκτός Δήμου, όλοι έχουν ανταποκριθεί θετικά” τονίζουν τόσο ο κ. Κοκμοτός όσο και η κ. Μπακαφούκα, προσθέτοντας πως χορηγίες έρχονται και από Συλλόγους, από σχολεία και από ιδιώτες που επιθυμούν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους. Το Παντοπωλείο λειτουργεί 12 μήνες το χρόνο, εξυπηρετώντας σταθερό αριθμό δικαιούχων, των οποίων τα δικαιολογητικά- σ.σ. περιττό να τονισθεί εδώ πως προστατεύονται αυστηρά τα προσωπικά δεδομένα- υποβάλλονται στην Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου και επανεξετάζονται από την Υπηρεσία και τη διαπαραταξιακή Επιτροπή Διαχείρισης ανά 6μηνο. Το μυστικό της επιτυχίας, τονίζει ο κ. Κοκμοτός, βρίσκεται στον καλό προγραμματισμό: Ήδη έχουν συγκεντρωθεί σχολικά είδη, τα οποία προορίζονται και για την επόμενη τακτική διανομή, αλλά και γι’ αυτήν του προσεχούς Σεπτεμβρίου, πριν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς.
Η Κοινωνική Υπηρεσία ασχολείται ακόμη με την έκδοση των προνοιακών βιβλιαρίων, με τις βεβαιώσεις για εσπευσμένη εισαγωγή στο νοσοκομείο, καθώς και με τις αποζημιώσεις των πληγέντων από φυσικές θεομηνίες.
Aξιοσημείωτο είναι εδώ πως στην περιουσία του Δήμου ανήκουν και δυο αναπηρικά αμαξίδια. Το ένα προέρχεται από χορηγία ιδιώτη και έχει παραχωρηθεί σε συμπολίτη μας με κινητικά προβλήματα, ενώ το δεύτερο αποκτήθηκε μόλις πρόσφατα από την αξιοποίηση της συλλογής με καπάκια, που γινόταν στο Δήμο τους τελευταίους μήνες.
>>Τηλέφωνα επικοινωνίας: Κοινωνική Υπηρεσία 2132139815, Μιράντα Μπακαφούκα (προϊσταμένη) 2132139819. Η Υπηρεσία στεγάζεται στο Δημοτικό Κατάστημα της Άνοιξης (Κανάρη 3) ενώ το Κοινωνικό Παντοπωλείο βρίσκεται στον Άγ. Στέφανο (Σωκράτους και Πίνδου 1).
Χωρίς Μεσάζοντες: Σταθερά μια φορά το μήνα
Η Δράση Χωρίς Μεσάζοντες πραγματοποιείται στο Δήμο Διονύσου επίσης από το 2011- στην αρχή σποραδικά μέσα στο χρόνο, αλλά με την ανάληψη της θητείας από τη νέα Διοίκηση του Δήμου, σταθερά μια φορά το μήνα. Φθηνά προϊόντα, που συνοδεύονται από πιστοποιητικά, πωλούνται κατ’ ευθείαν από τους παραγωγούς στο δημοτικό χώρο στάθμευσης απέναντι από τις γραμμές του τρένου στον Άγ. Στέφανο, ενώ η συμφωνία του Δήμου με τους παραγωγούς προβλέπει πως το 2% των προϊόντων θα διατίθεται εναλλάξ στο Κοινωνικό Παντοπωλείο και στον Ι. Ν. Προφήτη Ηλία στη Ροδόπολη.
Εθελοντική Αιμοδοσία: Απαιτείται συντονισμός και καλύτερη οργάνωση
Η διοργάνωση πολλών εθελοντικών αιμοδοσιών από συλλόγους και φορείς της πόλης έχει εμποδίσει, κατά τον κ. Κοκμοτό, την ισχυροποίηση της Τράπεζας Αίματος του Δήμου, όπου η -χαμηλή- προσφορά σε αίμα είναι δυσανάλογη με την- υψηλή- ζήτηση. Δυο φορές το χρόνο οργανώνει ο Δήμος κεντρική εθελοντική αιμοδοσία, με “δικαιούχους” τους αιμοδότες και τους συγγενείς τους α’ βαθμού. “Όμως το αίμα που συγκεντρώνεται σε μας δεν φτάνει, ενώ όσες κρούσεις έχουμε κάνει προς τους φορείς, που κάνουν τις δικές τους αιμοδοσίες, ώστε η εθελοντική αιμοδοσία να οργανώνεται συντονισμένα από το Δήμο, έχουν αποβεί άκαρπες. Παρ’ όλ’ αυτά καταβάλλουμε προσπάθειες να ενισχύσουμε τη δημοτική Τράπεζα Αίματος, με στόχο να εξυπηρετεί όλους τους δημότες”, τονίζει ο Αντιδήμαρχος.
Δημοτικό Πολυϊατρείο: Πέντε χρόνια εθελοντικής προσφοράς στη φροντίδα υγείας
Μια από τις πλέον σημαντικές δομές του Δήμου εξακολουθεί να αποτελεί το Δημοτικό Πολυϊατρείο, που μετράει πια πέντε χρόνια ζωής και στήθηκε επί Διοίκησης Βορριά στον Άγ. Στέφανο το 2010. Με εξήντα εθελοντές γιατρούς που καλύπτουν σχεδόν όλο το φάσμα των ειδικοτήτων στο δυναμικό του, ασκεί πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και εφαρμόζει προληπτικά προγράμματα τα οποία απευθύνονται προς όλους τους πολίτες- ασφαλισμένους και μη- δωρεάν. Από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει παραμένει, πάντως, αυτό της αδυναμίας συνταγογράφησης καθώς και της διαθεσιμότητας φαρμακευτικού υλικού. Ψυχή του Πολυϊατρείου, που στεγάζεται στον Άγ. Στέφανο (Γρ. Λαμπράκη 6 και Ναπολέοντα Ζέρβα) είναι η Β. Δρακούλη.
>>Το Δημοτικό Πολυϊατρείο Εθελοντών λειτουργεί από Δευτέρα – Παρασκευή πρωί 09:00 – 14:00 και απόγευμα 17:00 – 20:00 (τηλέφωνο για ραντεβού 210-6217830 καθημερινά 09:00 – 12:00).
Συμβουλευτική και Ψυχολογική Υπηρεσία: Τεράστιο το έργο της στα σχολεία
Ξεχωριστή θέση ανάμεσα στις κοινωνικές δομές του Δήμου καταλαμβάνει- με επικεφαλής τον ψυχολόγο Λ. Λάσδα– η Συμβουλευτική και Ψυχολογική Υπηρεσία του Δήμου, που ιδρύθηκε το 2007 αλλά επί Διοίκησης Ζαμάνη μπήκε σε νέα βάση και ενισχύθηκε σημαντικά. Η Υπηρεσία με στόχο την προαγωγή σε έναν πιο ανθρώπινο και πιο ποιοτικό τρόπο ζωής, καθώς και την ευαισθητοποίηση του γενικού πληθυσμού σε θέματα που άπτονται της ψυχικής υγείας, εφαρμόζει προγράμματα όπως συμβουλευτικής, πρωτογενούς πρόληψης, διερεύνησης για τις ανάγκες του δήμου και εκπόνησης ανάλογων μελετών, υποστήριξης σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, πρακτικής φοιτητών ψυχολογίας κ.ά. Στελεχώνεται από επαγγελματίες που ασκούν έργο στο χώρο της ψυχικής υγείας (ψυχολόγους, ψυχοθεραπευτές, κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχοπαιδαγωγούς κ.τ.λ.), η συντριπτική πλειονότητα των οποίων είναι εθελοντές ψυχικής υγείας, ενώ παρέχει δωρεάν υπηρεσίες που απευθύνονται αποκλειστικά στους δημότες και τα σχολεία της πόλης, όπου πραγματοποιείται ένα τεράστιο έργο με ομιλίες, διαλέξεις, συμβουλευτική, σεμινάρια κ.λπ.
>>Διεύθυνση: Πλατεία Δημοκρατίας 10, Άγιος Στέφανος
Ωράριο Λειτουργίας: 8.00- 20.00 Δευτέρα έως Παρασκευή
Ωράριο Επικοινωνίας: 10:00 – 13:00 από Δευτέρα έως Παρασκευή
Τηλέφωνο / Fax: 210-8141751
E-mail: psychologos@dionysos.gr
Παράλληλες κοινωνικές δομές του Δήμου
Στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής του Δήμου λειτουργούν επίσης το πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι, που στεγάζεται στην Άνοιξη (Κανάρη 3) και απευθύνεται κυρίως σε ηλικιωμένους ή ΑμΕα με κατ’ οίκον εξυπηρέτηση και η Τράπεζα Χρόνου με δίκτυο ανταλλαγών και υπηρεσιών, ανοιχτό σε όλους τους κατοίκους αλλά και σε όσους δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στο Δήμο Διονύσου. Παράλληλα υπάρχει το Γραφείο Κοινωνικής Πολιτικής και Ισότητας (στο δεύτερο κομμάτι του είναι πλήρως ανενεργό) και το Γραφείο Διαμεσολάβησης που συντονίζει το Κοινωνικό Παντοπωλείο και την Τράπεζα Χρόνου (που λειτουργούν στο Δήμο μας), αλλά και το Δημοτικό Λαχανόκηπο, το Κοινωνικό Φαρμακείο (με έδρα τον Ωρωπό) και το Κοινωνικό Συσσίτιο με έδρα το Μαραθώνα. Αξίζει να σημειωθεί εδώ πως το Κοινωνικό Φαρμακείο, παρόλο που βρίσκεται στο γειτονικό Ωρωπό, μια φορά το μήνα εξυπηρετεί και δημότες Διονύσου.
>>Η Τράπεζα Χρόνου και το Γραφείο Διαμεσολάβησης στεγάζονται στο κεντρικό Δημαρχείο (Λ. Μαραθώνος 29 & Αθ. Διάκου Αγ. Στέφανος, τηλέφωνο 213 2030600).
Νέες πρωτοβουλίες και προγράμματα
Αρχές Δεκεμβρίου του 2014, τρεις μόλις μήνες μετά την ανάληψη καθηκόντων από τη νέα Δημοτική Αρχή, πραγματοποιήθηκε ενημερωτική συνάντηση ανάμεσα στους υπεύθυνους των κοινωνικών δομών που ήδη λειτουργούσαν στο Δήμο και τον Αντιδήμαρχο Στρατηγικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης, μια που “η νέα Διοίκηση από πολύ νωρίς διέβλεψε τη σημασία της κοινωνικής πολιτικής και ανταποκρίθηκε στην προεκλογική της δέσμευση για ενίσχυση και επέκτασή της, στην κατεύθυνση ενός προϋπολογισμού με κοινωνικό προσανατολισμό”, τονίζει ο ίδιος στην Οδό Διονύσου. Τότε μπήκαν, σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Παιδείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και με το ΘΕΣΠΙ, οι βάσεις για τα νέα προγράμματα και τις πρωτοβουλίες που ακολούθησαν και τα οποία περιλαμβάνουν:
Κοινωνικό Σπουδαστήριο
Τη σχολική περίοδο 2014-2015, 12 εθελοντές καθηγητές ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του Δήμου και το Κοινωνικό Σπουδαστήριο για τη δωρεάν φοίτηση οικονομικά αδύναμων μαθητών- με προτεραιότητα στους μαθητές Λυκείου- στήθηκε στο Δημοτικό της Άνοιξης με 48 μαθητές. Φέτος υπήρξε διαφοροποίηση στη λειτουργία του, μια που ο Δήμος σε συνεργασία με τα τοπικά φροντιστήρια εξασφάλισε εκεί θέσεις για δωρεάν φοίτηση μαθητών. Σήμερα 14 μαθητές, όλοι όσοι είχαν κάνει αίτηση, παρακολουθούν δωρεάν μαθήματα σε 10 φροντιστήρια της πόλης. Και υπάρχει ακόμη διαθεσιμότητα.
Καλοκαιρινά προγράμματα και ΚΔΑΠ
Τα καλοκαιρινά “κατασκηνωτικά” και αθλητικά προγράμματα καθώς και τα ετήσια Προγράμματα Δημιουργικής Απασχόλησης απευθύνονται σε μαθητές Δημοτικού αλλά και Νηπιαγωγείου με συμβολικό-προαιρετικό μάλιστα- αντίτιμο, το οποίο αντιστοιχεί στην κράτηση της θέσης. Το αντίτιμο αυτό γίνεται ακόμη συμβολικότερο, για όσους έχουν εφοδιαστεί με την Κάρτα Δημότη. Το πλέγμα των δραστηριοτήτων που προσφέρονται στα παιδιά είναι ευρύτατο και καλύπτει παιδαγωγικές, καλλιτεχνικές, ψυχαγωγικές και γυμναστικές ανάγκες τους, ενώ- μετά από συμφωνία του Δήμου με την εταιρεία που έχει αναλάβει τα προγράμματα- οι απασχολούμενοι παιδαγωγοί, γυμναστές, μουσικοί κ.λπ είναι ντόπιοι, Διονυσιώτες . Πέρυσι το καλοκαίρι παρακολούθησαν τα καλοκαιρινά προγράμματα -summer camp και αθλητικά- πάνω από 1100 παιδιά, χωρισμένα σε περιόδους, ενώ σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται τα ΚΔΑΠ που πραγματοποιούνται στους χώρους 7 Δημοτικών Σχολείων του Δήμου- ένα για κάθε Δημοτική Κοινότητα- για τέσσερις ώρες κάθε απόγευμα με τη συμμετοχή 600 παιδιών Δημοτικού και θα διαρκέσουν μέχρι τον Ιούνιο. Η περιστασιακή παρακολούθηση των χειμερινών προγραμμάτων επεκτείνεται και στα παιδιά του Νηπιαγωγείου.
Λεωφορείο για φοιτητές
Καθυστέρησε για ένα χρόνο, αλλά τελικά δρομολογήθηκε το λεωφορείο του Δήμου, που εκτελεί δρομολόγια προς την Πανεπιστημιούπολη και την Πολυτεχνούπολη, εξυπηρετώντας το φοιτητικό πληθυσμό της πόλης χωρίς καμία επιβάρυνση.
Κάρτα του Δημότη
Ήταν σκέψη και της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής, υλοποιήθηκε όμως από τη νέα Διοίκηση, και απευθύνεται στους δημότες και τους μόνιμους κατοίκους Διονύσου. Σήμερα αριθμεί 299 μέλη- αριθμός χαμηλός, που δείχνει την ανάγκη περαιτέρω διαφήμισής της- ενώ συνδεδεμένες είναι πάνω από 200 (!!!) επιχειρήσεις και καταστήματα της πόλης. Σύμφωνα με τον κ. Υφαντή “θέλουμε η Κάρτα να αποτελέσει το πάσο που ανοίγει τις πόρτες του Δήμου για τον κάτοικο και το δημότη. Πιο συγκεκριμένα, όσοι αποκτήσουν την Κάρτα Δημότη θα έχουν έκπτωση στα δημοτικά προγράμματα πολιτισμού, αθλητισμού κ.λπ., σε προϊόντα και υπηρεσίες ντόπιων επαγγελματιών, καθώς και σε υπηρεσίες υγείας. Ο στόχος είναι διττός: Από τη μια πλευρά η εξυπηρέτηση του πολίτη, που θα βρίσκει φθηνά προϊόντα και υπηρεσίες στη γειτονιά του, και από την άλλη πλευρά η οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της πόλης μας και η τόνωση της τοπικής αγοράς”.
ΤΕΒΑ: Πρόγραμμα επισιτιστικής βοήθειας και ψυχολογικής στήριξης
Καινούργιο είναι το Πρόγραμμα Επισιτιστικής Βοήθειας ΤΕΒΑ, στο οποίο συμμετέχει ο Δήμος Διονύσου από το περασμένο φθινόπωρο, χωρίς εντούτοις να έχει ακόμη ξεκινήσει κανονικά η λειτουργία του σε πανελλαδικό επίπεδο. Το Πρόγραμμα προβλέπεται να εξυπηρετεί 257 ωφελούμενους δικαιούχους, ενώ- εκτός από τον καθημερινό εφοδιασμό σε όλα τα είδη τροφίμων και προσωπικής υγιεινής- θα παρέχει και ψυχολογική υποστήριξη, με προτεραιότητα στα παιδιά 6-12 ετών. Όπως δηλώνει στην Οδό Διονύσου η ειδική σύμβουλος Σ. Ευστρατίου, η οποία ασχολείται με το πρόγραμμα από πλευράς Δήμου, αποτελεί στρατηγική επιλογή της Ανατολικής Αττικής η στήριξη των παιδιών αυτής της ηλικίας, ως ομάδας που πλήττεται με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους από την κρίση.
Διανομή φρούτων
Νέα, επίσης, δράση αποτελεί η διανομή φρούτων, στο πλαίσιο του Προγράμματος “Δωρεάν Διανομή Αποσυρόμενων Οπωροκηπευτικών” που εκπονείται από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία ο Δήμος Διονύσου άρχισε να συμμετέχει μόλις πέρυσι και έκτοτε προμηθεύεται από το Υπουργείο τόνους μήλα, πορτοκάλια, μανταρίνια, ακτινίδια και ροδάκινα, τα οποία διαθέτει κατ’ αρχάς στο Κοινωνικό Παντοπωλείο και, εφόσον υπάρξει περίσσευμα, στις Εκκλησίες. Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα πολύτιμος αρωγός είναι ο Σύλλογος Τριτέκνων του Δήμου.
Δωρεάν μαθήματα από το ΘΕΣΠΙ
Στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής, εξάλλου, σειρά μαθημάτων που προσφέρονται από τον ΘΕΣΠΙ είναι εντελώς δωρεάν: Οι τρεις θεατρικές ομάδες (Αγ. Στεφάνου, Άνοιξης και Δροσιάς), τα μαθήματα Λαϊκών και Παραδοσιακών Χορών (στην Άνοιξη και στη Σταμάτα), η μικρή παιδική μπάντα (μπαντίνα) και η κινηματογραφική λέσχη (που όμως δεν έχει ξεκινήσει ακόμη τη λειτουργία της).
Δεν θα πρέπει να παραλειφθεί εδώ η εκπεφρασμένη πρόθεση της Αντιδημαρχίας Στρατηγικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης για την ίδρυση Ψυχοπαιδαγωγικού Κέντρου, καθώς και η έρευνα, που ήδη διεξάγεται, για τη δυνατότητα ίδρυσης Κέντρου Πρόληψης των εξαρτήσεων (ναρκωτικά, αλκοόλ, υπολογιστές κ.λπ.) στην πόλη.
Αξίζει, τέλος, να επισημανθεί και τούτο: Τον Ιούνιο 2015 στο πλαίσιο του νέου Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος (ΠΕΠ) ΑΤΤΙΚΗΣ 2014-2020 για τη συστηματοποίηση των τοπικών «Εταιρικών Σχέσεων» με βάση τον Ευρωπαϊκό Κώδικα Δεοντολογίας, απογράφηκαν οι Κοινωνικές Δομές του Δήμου Διονύσου στον κοινωνικό μηχανισμό σχεδιασμού παρεμβάσεων «Προώθησης της Κοινωνικής Ένταξης και Καταπολέμηση της Φτώχειας και των οποιωνδήποτε διακρίσεων» του ΠΕΠ Αττικής. Που σημαίνει πως οι ανάγκες του Δήμου- ενός από τους λίγους ΟΤΑ που έχουν προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση- έχουν ενσωματωθεί στο πρόγραμμα της Περιφέρειας για χρηματοδότηση με κοινωνικούς στόχους τα επόμενα κρίσιμα χρόνια.
**Περισσότερες πληροφορίες για τις παραπάνω δημοτικές κοινωνικές πρωτοβουλίες και δομές βρίσκονται στην ιστοσελίδα του Δήμου www.dionysos.gr