logo


Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ημερίδα του Ευρωπαϊκού Προγράμματος EXTRA – EXPO “Από την εξόρυξη έως την έκθεση: ένα ταξίδι για το πώς οι πέτρες γίνονται αριστουργήματα” την Παρασκευή 22 Ιανουαρίου στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ευρωπαϊκού Μουσείου Άρτου στον Βαρνάβα Αττικής, από τη Λαογραφική Εταιρεία Βαρνάβα Δήμου Μαραθώνα.

Η εβδομάδα 18-22 Ιανουαρίου 2016 είχε χαρακτηριστεί εβδομάδα EXTRA – EXPO όπου εκτός από την Ελλάδα πραγματοποιήθηκαν αντίστοιχες ημερίδες με την ίδια θεματική ενότητα, στο Βέλγιο, την Ιταλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία. Στην ημερίδα παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα του προγράμματος από την πρόεδρο της Λαογραφικής εταιρείας κα. Μηλέα Παππά, την Ιστοσελίδα του Προγράμματος ανέλυσε η κα. Ξένια Χρονοπούλου αντιπρόεδρος της IDEC, ενώ η κα. Άννα Παπαδοπούλου επιστημονικός συνεργάτης της Λαογραφικής Εταιρείας παρουσίασε τις Διαδρομές του Μαρμάρου «ΜΙΑ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΜΕ ΙΣΤΟΡΙΑ ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΧΡΟΝΩΝ». Την ομιλία της ημερίδας με θέμα «Το Μάρμαρο στην Αττική» ανέπτυξε ο Ιστορικός – Αρχαιολόγος κ. Νίκος Κλείτσικας. Στην ημερίδα παρευρέθηκαν α) ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής κ. Π. Φιλίππου ο οποίος εξήρε την ιδέα των φορέων του προγράμματος για την ανάδειξη των μαρμάρων στην Αττική, ενώ ενημέρωσε τους παραβρισκόμενους για τον Στρατηγικό Σχεδιασμό της Περιφέρειας Αττικής στον Τομέα του Τουρισμού β) ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Μαραθώνα κ. Σ. Λιβαθινός, γ) η πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Βαρνάβα κα. Χ. Ασημακοπούλου, δ) τουριστικοί πράκτορες και ξεναγοί του Λεκανοπεδίου της Αττικής, ε) εκπρόσωποι από βιομηχανίες μαρμάρου, στ) καλλιτέχνες μαρμάρου, ζ) δημοσιογράφοι, η) επιστήμονες και φοιτητές καθώς και πολίτες. Ιδιαίτερη νότα της ημερίδας αποτέλεσε η έκθεση μαρμαρογλυπτικής των καλλιτεχνών, κ. Νίκου Μπένου-Πάλμερ και της κας Μαρίνας Αναστασοπούλου-Κατσίκη, που πραγματοποίησαν στους εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους των δύο μουσείων.

Η συγκεκριμένη ημερίδα είχε σκοπό να κινητοποιήσει θεματικά τους τουριστικούς πράκτορες της χώρας μας (ιδιαίτερα της Αττικής), ώστε να δοθεί η δυνατότητα στους ξένους επισκέπτες να ανακαλύψουν και να απολαύσουν τον υπέροχο κόσμο του μαρμάρου στην Αττική μέσα από συγκεκριμένες διαδρομές. Την κίνηση αυτή θα ακολουθήσουν και άλλες δράσεις σε συνεργασία με φορείς και δήμους της Αττικής, ώστε γρήγορα να φανούν τα αποτελέσματά της. Οι τοπικές διαδρομές που αναπτύχθηκαν στο πρόγραμμα θα αποτελέσουν τη βάση για την εκπόνηση μιας εικονικής διακρατικής διαδρομής που θα είναι διαθέσιμη on-line. Ενώ θα εξερευνούν οι τουρίστες τις διαδρομές, θα είναι σε θέση να ανακαλύψουν ένα νέο είδος εμπειρίας που συνδέεται με την αξιοποίηση της ευρωπαϊκής βιομηχανικής κληρονομιάς.