57 περιστατικά κλοπών και ληστειών σημειώθηκαν την τελευταία εβδομάδα στην πόλη, γράφει στον τοίχο της στο facebook η δημοτική σύμβουλος Α. Στασινοπούλου, 13 από αυτά το περασμένο Σαββατοκύριακο μόνο στη Δημοτική Κοινότητα Διονύσου. Αυτό αναφέρθηκε στην πρόσφατη (Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου) συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου Διονύσου, όταν συζητήθηκε το θέμα της ασφάλειας στην πόλη.
Στο πλαίσιο της συζήτησης ο Πρόεδρος του Τοπικού Τ. Μπάσης μετέφερε στους συναδέλφους του τις προθέσεις της Δημοτικής Αρχής, όπως τις είχε περιγράψει σε πρόσφατη επίσκεψή του στη Δημοτική Κοινότητα ο Δήμαρχος Διονύσου Δ. Ζαμάνης και είχε καταγράψει η Οδός Διονύσου: Διαγωνισμός και εν συνεχεία σύμβαση με εταιρεία, που με 10 οχήματα θα περιπολεί σε όλο το οδικό δίκτυο της πόλης τρεις φορές στη διάρκεια ενός οκτάωρου, που θα αποφασισθεί εν καιρώ και θα φυλάσσει τα περιουσιακά στοιχεία του Δήμου, κατά τα πρότυπα του Δήμου Ψυχικού, χωρίς δικαιοδοσία παρέμβασης σε περιστατικό.
Το εκτιμώμενο κόστος για την υπηρεσία αυτή αναμένεται να φθάσει στις 450.000 ευρώ- και προκάλεσε ήδη την πρώτη αντίδραση από την τοπική σύμβουλο της μείζονος μειοψηφίας Π. Οικονομάκου, που το θεώρησε υπερβολικό: “Σήμερα μπορεί ο Δήμος να έχει τη δυνατότητα να πληρώσει ένα τέτοιο ποσόν, τι θα γίνει όμως του χρόνου ή σε δυο χρόνια; Τα χρήματα αυτά κάλλιστα μπορούν να διατεθούν σε άλλες ανάγκες” υποστήριξε η κ. Οικονομάκου, προσθέτοντας πως η εταιρεία που θα περιπολεί στους δρόμους, απλά ειδοποιεί την Αστυνομία, η οποία υποστελεχωμένη καθώς είναι, αδυνατεί να παρέμβει αποτελσματικά. Αντιπρότεινε μάλιστα τα χρήματα του προγράμματος ασφάλειας να δοθούν στην Αστυνομία για την πρόσληψη περισσότερου προσωπικού ή ακόμη και την πίεση προς την πολιτεία- μετά από συνεννόηση με άλλους Δημάρχους- ώστε να επιτραπεί στη Δημοτική Αστυνομία να οπλοφορεί, όπως γίνεται για παράδειγμα στην Αμερική. Η κ. Οικονομάκου πρότεινε επίσης να ερευνηθεί το ενδεχόμενο να προσφερθούν οι κάτοικοι οικειοθελώς να καταβάλουν στο Δήμο αντίτιμο για την ασφάλεια (σ.σ. υπενθυμίζεται εδώ πως το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο δεν αναγνωρίζει τη φύλαξη ως κοινωνική υπηρεσία και δεν επιτρέπει στους Δήμους την επιβολή ανταποδοτικού τέλους).
Τη συμβολή του Εξωραϊστικού Συλλόγου Διονύσου, που πρώτος ανακίνησε το θέμα το περασμένο καλοκαίρι, ανέδειξε από την πλευρά του ο Πρόεδρος Κ. Μπομπής, που ζήτησε άμεση συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο , κάνοντας έκκληση για ομόφωνη απόφαση μια που “δεν είμαστε πια υποψήφια θύματα. Λίγο πολύ είμαστε ήδη όλοι θύματα” υπενθυμίζοντας πως τόσο ο νυν Δήμαρχος όσο και ο προκάτοχός του έχουν βιώσει τη σχετική τραυματική εμπειρία.
Τη σύσταση διαπαραταξιακής Επιτροπής, η οποία θα σχηματίσει πλήρη εικόνα για την κατάσταση σήμερα και θα αποτιμά την εξέλιξη του προγράμματος ασφάλειας πρότεινε από την πλευρά του ο παρευρισκόμενος επικεφαλής της Δημοκρατικής Ανατροπής Διονύσου Γ. Ζυγούνας, ζητώντας αλληλεγγύη ανάμεσα στους γείτονες και επισημαίνοντας πως δεν είναι όλοι οι κλέφτες ίδιοι, ούτε και όλες οι περιοχές το ίδιο ευάλωτες.
Τη σημασία, τέλος, του προβλήματος που ενώνει όλους τους κατοίκους, ανεξαρτήτως παρατάξεων, και που η κλιμάκωσή του μπορεί να οδηγήσει και σε απώλεια ζωών, υπογράμμισε ο Γ. Φωτάκης από τη Νέα Πνοή για το Διόνυσο. “Ο Δήμος θα δρα συμπληρωματικά στην κρατική υποχρέωση για φύλαξη, που σήμερα ασκείται αναποτελεσματικά και ανεπαρκώς” είπε ο κ. Φωτάκης, προσθέτοντας πως η διακήρυξη για το διαγωνισμό θα πρέπει να προσαρμοσθεί στις ιδιαιτερότητες της πόλης μας.
Αξίζει να σημειωθεί εδώ πως μία ημέρα αργότερα, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (16/2) ο Δήμαρχος Διονύσου ανακοίνωσε τη σύσταση διαπαραταξιακής Επιτροπής για την αντιμετώπιση 4 σοβαρών θεμάτων του Διονύσου, ανάμεσά τους και αυτού της ασφάλειας.