logo


Στην αλλαγή του «Καλλικράτη» έως τα τέλη του 2016 προχωρά η κυβέρνηση. Η αρχή γίνεται με την Επιτροπή για την αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου που διέπει τη λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως προβλέπεται στο άρθρο 5 του Ν. 4368/2016 (σ.σ. το λεγόμενο “παράλληλο πρόγραμμα”) που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή. Για την εν λόγω κυβερνητική πρόθεση, ο υπουργός Εσωτερικών Π. Κουρουμπλής, σε πρόσφατη συνάντησή του με αυτοδιοικητικούς της Βόρειας Ελλάδας, είχε ανακοινώσει ότι τις επόμενες μέρες θα ξεκινήσει η διαδικασία προπαρασκευής σοβαρών θεσμικών αλλαγών προς την κατεύθυνση της δημιουργίας αποκεντρωμένων οργανισμών Α και Β βαθμού. Γι’ αυτό, θα συσταθεί 25μελής επιτροπή, στην οποία θα συμμετέχουν η ΚΕΔΕ, η ΕΝΠΕ και ειδικοί εμπειρογνώμονες.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του αυτοδιοικητικού site aftodioikisi.gr, σε αντίθεση με την προηγούμενη η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, δε σκοπεύει να προχωρήσει παρά μόνο σε οριακές αλλαγές που αφορούν το χωροταξικό.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην υπουργός Εσωτερικών και νυν πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης είχε μιλήσει για αύξηση του αριθμού των Δήμων κατά μερικές δεκάδες (σ.σ. είχε μάλιστα αναφέρει τον αριθμό 380, δηλαδή, 65 παραπάνω από τους 325 που είναι σήμερα) χωρίς να αποκλείσει να επανέλθουμε ακόμη και στο προ Καλλικράτη μοντέλο των 1000 δήμων!

Όμως, σύμφωνα με πληροφορίες τoυ aftodioikisi.gr, οι σημερινοί «ένοικοι» του κτηρίου της πλατείας Κλαυθμώνος έχουν άλλα σχέδια. Συγκεκριμένα, οι δήμοι που σκοπεύουν να προσθέσουν δεν ξεπερνούν τα δάκτυλα του ενός χεριού με τα σενάρια να επανέρχονται και να κάνουν λόγο για «σπάσιμο» των δήμων: Λέσβου, Κέρκυρας, Κεφαλονιάς και, πιθανόν, Ρόδου.

Να σημειωθεί ότι το 2014 ο τότε βουλευτής Λέσβου Ν. Σηφουνάκης σε συνεννόηση με τον τότε υπουργό Δικαιοσύνης και σημερινό βουλευτή Λέσβου Χ. Αθανασίου είχε καταθλέσει τροπολογία για για το «σπάσιμο» της Λέσβου σε τέσσερις δήμους αλλά και των άλλων τεσσάρων μεγάλων νησιών (Ρόδος, Κέρκυρα, Χίος, Κεφαλονιά, Ζάκυνθος και Σάμος).

πηγή: aftodioikisi.gr