Μετά και από τις ισχυρές αντιδράσεις από δημάρχους σε όλη την Ελλάδα, το πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας αναμένεται να επεκταθεί και στους 325 Δήμους της χώρας, και όχι μόνο σε 51, όπως είχε αρχικώς ανακοινωθεί. Σύμφωνα με νεότερη δήλωση της αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας Ρ. Αντωνοπούλου, μετά και από σύσκεψη των συναρμόδιων υπουργών την περασμένη εβδομάδα, αποφασίστηκε η επέκταση της νέας γενιάς προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας τους επόμενους μήνες σε όλους τους Δήμους της χώρας.
Να σημειωθεί ότι, όπως τονίζει το υπουργείο Εργασίας, το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας έχει πιλοτικό χαρακτήρα στους πρώτους 51 Δήμους θύλακες υψηλής ανεργίας, συνδυάζοντας, για πρώτη φορά, την οκτάμηνη απασχόληση σε κοινωνικές και άλλες υποδομές, με την αναβάθμιση των προσόντων των μακροχρόνια ανέργων.
Το πρόγραμμα υλοποιείται σε τρεις φάσεις:
*η πρώτη φάση, αφορά σε δεκαεπτά (17) Δήμους – θύλακες υψηλής μακροχρόνιας ανεργίας, με έναρξη τον Μάιο,
*η δεύτερη φάση, αφορά σε τριάντα τέσσερις (34) Δήμους, με έναρξη δύο μήνες αργότερα, και
*η τρίτη φάση, αξιολογώντας ενδιάμεσα αποτελέσματα από την πιλοτική εφαρμογή του, αφορά στους υπόλοιπους Δήμους της χώρας, με έναρξη τον Σεπτέμβριο του 2016.
Η κατάταξη των Δήμων για την εφαρμογή της νέας γενιάς προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας προσδιορίστηκε από συνδυασμό ενιαίων και αντικειμενικών κριτηρίων που καταγράφουν το ποσοστό ανεργίας, τη μακροχρόνια ανεργία και την αυξητική τάση της μακροχρόνιας ανεργίας στα χρόνια της κρίσης.
Η τελική κατάταξή τους διαμορφώθηκε με βάση τα στοιχεία για την μακροχρόνια ανεργία του 2015, το ποσοστό της ανεργίας στους Δήμους το 2011 και το ποσοστό μεταβολής της μακροχρόνιας ανεργίας από το 2011 έως το 2015. Το 2011 επελέγη ως βάση σύγκρισης της αυξητικής τάσης, αφενός εξαιτίας της υψηλής ποιότητας των στατιστικών στοιχείων για το εργατικό δυναμικό ανά Δήμο (χρονιά απογραφής) και, αφετέρου, διότι τρία χρόνια μετά την έναρξη της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, αλλά και της αρνητικής επίδρασης πολιτικών που εφαρμόστηκαν στην Ελλάδα, ήδη αποτυπώνονται διαφοροποιήσεις σε τοπικό επίπεδο.
Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι τα νέας γενιάς προγράμματα οκτάμηνης κοινωφελούς εργασίας ενισχύουν την προσπάθεια των μακροχρόνια ανέργων να επανενταχθούν στην αγορά εργασίας και όχι την κάλυψη παγίων και διαρκών αναγκών των Δήμων, οι οποίες δεν μπορούν να χρηματοδοτηθούν από ευρωπαϊκούς πόρους.
πηγή: aftodioikisi.gr