Οι 7 στους 10 πολίτες ανησυχούν για την προσφυγική κρίση, ενώ το 48,5% αισθάνεται αλληλεγγύη. Την ίδια ώρα περίπου ένας στους δέκα αισθάνεται φόβο και το 34,5% κατανόηση. Οι κάτοικοι της Αττικής θεωρούν σε ένα ικανοποιητικό ποσοστό ότι οι δήμοι της Αττικής έχουν ανταποκριθεί ικανοποιητικά στο πρόβλημα, υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να περιορίσει τις ροές, ενώ θεωρούν ότι την μεγαλύτερη ευθύνη για την κακή διαχείριση του προβλήματος φέρει η Ε.Ε..
Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από την έρευνα που πραγματοποίησε για λογαριασμό της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ) η εταιρεία ΚΑΠΑ RESEARCH.
Σύμφωνα με την έρευνα, οι Δήμοι Αθήνας, Πειραιά και η Δυτ. Αττικής συγκεντρώνουν τα υψηλότερα ποσοστά απέχθειας, το αντιφατικό είναι στη Δυτ. Αττική όπου ενώ συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ποσοστό στην απέχθειας ταυτόχρονα συγκεντρώνει και το μεγαλύτερο στην ανοχή καθώς και σε αντίθεση με όλες τις άλλες περιοχές στην αποδοχή.
Γενικότερα φαίνεται πως η ανησυχία πηγάζει κύρια από τους φόβους για χειροτέρευση της οικονομικής και κοινωνικής κατάστασης στις σημερινές συνθήκες της κρίσης. Στo πλαίσιo αυτό κυριαρχεί και η γνώμη υπέρ των κλειστών κέντρων φιλοξενίας.
Σε ποσοστό κάτι μικρότερο από 56% ο κόσμος είναι υπέρ της υποδοχής των προσφύγων. Οι πολίτες που απάντησαν, θεωρούν ότι η ένταση του προβλήματος θα ήταν ίδια ανεξάρτητα από το ποια κυβέρνηση θα το διαχειριζόταν.
Ο δήμαρχος Νίκαιας – Άγιου Ιωάννη Ρέντη και αντιπρόεδρος της ΠΕΔΑ Γ. Ιωακειμίδης , τόνισε μεταξύ άλλων ότι η έρευνα θα δοθεί στους δήμους της Αττικής και θα παρουσιαστεί και στην ΚΕΔΕ με αφορμή και το σχετικό συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στη Σάμο (2-4 Ιουνίου), τονίζοντας ότι η «Η Αυτοδιοίκηση πρέπει να έχει τέτοιες μετρήσεις, για να μπορεί να ορίζει και την πολιτική της συμπεριφορά κάθε στιγμή».
Μεταξύ των ευρημάτων της έρευνας συμπεριλαμβάνονται τα εξής:
• Στην ερώτηση «Πώς κρίνετε τους χειρισμούς καθενός από τους παρακάτω θεσμούς της ελληνικής Πολιτείας για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης;» ο θεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης βρίσκεται αρκετά ψηλά με ποσοστό 63,2% να απαντά θετικά και μάλλον θετικά. Αυτό προκύπτει και από τις απαντήσεις στην ερώτηση «Ποια στάση θέλετε να κρατήσει η δημοτική αρχή της περιοχής σας;» όπου το 46,5% απαντά «Να δεχθεί την δημιουργία κέντρου που θα προτείνει η ίδια (η δημοτική αρχή)».
• Στην ερώτηση «Εσείς προσωπικά είστε υπέρ ή κατά της υποδοχής από την Ελλάδα των προσφύγων που φθάνουν στα ελληνικά νησιά;» το 55,7% τάσσεται υπέρ και μάλλον υπέρ της αποδοχής των προσφύγων στην Ελλάδα και το 41,7% μάλλον κατά και κατά.
• Στην ερώτηση «Τι συναισθήματα σας δημιουργεί η προσφυγική κρίση που εξελίσσεται έντονα στη χώρα μας τους τελευταίους μήνες;» το 67,4% απαντά ανησυχία και το 48,5% αλληλεγγύη.
πηγή: localit.gr