Είναι γνωστό πως ο Σπ. Γιαννουλάτος, ως μέλος των Διοικητικών Συμβουλίων και των δυο Σχολικών Επιτροπών, δεν έχει διστάσει να απαξιώσει τους εκπροσώπους των παρατάξεων, θεωρώντας τους περιττούς. Πριν δυο ημέρες, με το θεσμικό του ρόλο του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, δυσανασχέτησε μέχρι να δώσει το λόγο στο δημότη Στ. Μιχιώτη, που ήθελε να παρέμβει με ερωτήσεις σε δυο από τα θέματα της Ημερήσιας Διάταξης. Ο κ. Γιαννουλάτος φάνηκε να ερμηνεύει κατά το δοκούν το άρθρο 5 του Κανονισμού Λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου: “Οι παρευρισκόμενοι πολίτες δύνανται να λαμβάνουν το λόγο για δύο (2) λεπτά για κάθε θέμα της ημερήσιας διάταξης και πάντως, όχι περισσότερο των έξι (6) λεπτών συνολικά κατά την κρίση του προεδρείου”. Φάνηκε επίσης να λησμονεί το μεθεπόμενο άρθρο 7 του ίδιου Κανονισμού, τον οποίο ισχυρίζεται πως γνωρίζει πολύ καλά: “Το ∆ημοτικό Συμβούλιο αποφαίνεται επί αναφορών, ερωτήσεων και αιτήσεων αρμοδιότητάς του, που υποβάλλονται σε αυτό (σ.σ. η υπογράμμιση δική μας) από δημότες και κατοίκους ατομικά ή συλλογικά, εντός προθεσμίας τριάντα (30) ημερών από την κατάθεσή τους”.
Σχετική με τα παραπάνω η διαμαρτυρία σήμερα του κ. Μιχιώτη:
Τελικά έχουν το δικαίωμα οι δημότες να κάνουν ερωτήσεις;
Ο κ. Γιαννουλάτος, Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Διονύσου, έδωσε νέα συνέχεια στο θέμα που προέκυψε στο συμβούλιο της Δευτέρας, αναφορικά με το αν οι δημότες έχουν (ή όχι) το δικαίωμα να κάνουν ερωτήσεις επί θεμάτων που συζητιούνται στο συμβούλιο.
Στην συνεδρίαση εκείνη ο κ. Γιαννουλάτος υποστήριξε ότι ένας/μία δημότης δεν μπορεί να θέσει ερώτημα, παρά μόνο να τοποθετηθεί μετά τους συμβούλους (επί 2λεπτο και εφόσον ο πρόεδρος το επιτρέψει).
Όπως κατέδειξα σε πρόσφατη ανάρτηση στη σελίδα μου στο FB, η άποψη αυτή αποτελεί αυθαίρετη ερμηνεία του άρθρου 5 του κανονισμού. Επιπλέον όμως, αντιβαίνει και στην κοινή λογική, καθώς είναι αυτονόητο ότι μια ερώτηση έχει σαφώς διαφορετικό σκοπό από μια τοποθέτηση, γι’ αυτό άλλωστε και (συνήθως) προηγείται.
Απ’ ό,τι όμως φαίνεται, η κοινή λογική δεν είναι και τόσο διαδεδομένη στους χώρους της (κατάχρησης της) εξουσίας. Αντιθέτως, εκεί κυριαρχεί το γινάτι, που – ως γνωστόν όμως – βγάζει μάτι!
Έτσι, με έγγραφο που μου έστειλε χτες ο κ. πρόεδρος, με ενημερώνει ότι τα ερωτήματα που υπέβαλα την Δευτέρα στο πρωτόκολλο του Δ.Σ. (επειδή ο ίδιος δεν μου επέτρεψε να τα διατυπώσω στη διάρκεια της συζήτησης κάποιων θεμάτων) κακώς τα υπέβαλα εκεί. Έπρεπε, λέει, να τα υποβάλλω στο Πρωτόκολλο του Δήμου, στο δημαρχείο!…
Μένω άφωνος μπροστά σ’ ένα τέτοιο σκεπτικό! Επί της ουσίας όμως, αυτό που μας λέει ο κ. Γιαννουλάτος, υιοθετώντας μια σύγχρονη εκδοχή «Κουτσογεωργισμού», είναι ότι ένας δημότης «δεν δικαιούται δια να ερωτά» (ενοχλητικά πράγματα).
Μια τέτοια αντίληψη και πρακτική πρέπει να προβληματίσει σοβαρά τους συμπολίτες μας. Από την πλευρά μου πάντως, ομολογώ ότι δυσκολεύομαι ακόμα να αποφασίσω τι εντυπωσιάζει περισσότερο: η «ευφυϊα» της απάντησης του προέδρου ή η πρόδηλη «δημοκρατική» νοοτροπία του.
2/6/2016