Την ανάγκη σύνταξης επιχειρησιακού σχεδίου πολιτικής προστασίας σε κάθε Δήμο ξεχωριστά αλλά και διασφάλισης τόσο των αναγκαίων πόρων όσο και του προσωπικού για την πρόληψη και τη συνδρομή στην αντιμετώπιση έκτακτων γεγονότων, επισήμανε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης στη συνεδρίαση της Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας της Ένωσης, που πραγματοποιήθηκε στη Μεσσήνη.
Η συνεδρίαση διεξήχθη στο Δήμο Μεσσήνης, κατόπιν σχετικής πρωτοβουλίας του κ. Πατούλη με στόχο να δοθεί η δυνατότητα στην Επιτροπή να δώσει το κύριο βάρος, επιστημονικό και πολιτικό, στα προβλήματα που έχουν δημιουργήσει στην περιοχή οι πρόσφατες πλημμύρες και να προωθήσει στη συνέχεια μέσω της ΚΕΔΕ, τις διεκδικήσεις της στη λήψη των μέτρων αποκατάστασης.
Στην ομιλία του ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ εστίασε στην ιδιαίτερη περιβαλλοντική, κοινωνική και οικονομική σημασία που έχει το ζήτημα της Πολιτικής Προστασίας και διέτρεξε τις ενέργειες στις οποίες έχει προχωρήσει η ΚΕΔΕ σε αυτή την κατεύθυνση που είναι, μεταξύ άλλων, οι εξής:
1 Συστήθηκε για πρώτη φορά ειδική θεματική επιτροπή Πολιτικής Προστασίας προκειμένου να επεξεργάζεται, να εξετάζει και να διαμορφώνει προτάσεις επί όλων των ζητημάτων αρμοδιότητας των Δήμων σε θέματα Πολιτικής Προστασίας
2 Διαμορφώθηκαν συγκεκριμένοι άξονες και προτάσεις, προτάσεις που η Επιτροπή Πολιτικής Προστασίας της ΚΕΔΕ συνεχίζει την επεξεργασία τους ώστε ν’ αποτελέσουν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες της αυτοδιοίκησης ώστε να πάρουν το δρόμο θεσμικών ρυθμίσεων.
Αναφερόμενος στα μέτρα που πρέπει να ληφθούν άμεσα σε θεσμικό επίπεδο, ο κ. Πατούλης τόνισε πως η Επιτροπή Πολιτικής Προστασίας της ΚΕΔΕ έχει επισημάνει έγκαιρα τόσο στα σχετικά συνέδρια της όσο και στο Διοικητικό Συμβούλιο, μεταξύ άλλων:
1 Την ανάγκη σύνταξης επιχειρησιακού σχεδίου πολιτικής προστασίας σε κάθε δήμο ξεχωριστά, με οριζόντια υποστήριξη μέσω της ΚΕΔΕ και του ΙΤΑ.
2 Την επανεξέταση του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου σε ό,τι αφορά στο ρόλο των Ο.Τ.Α. στη διαχείριση φυσικών καταστροφών.
3 Τη μετατροπή της ΣΑΤΑ πυροπροστασίας σε ΣΑΤΑ Πολιτικής Προστασίας με ταυτόχρονη αύξηση των πόρων, ώστε να καλύψει και τις υπόλοιπες ανάγκες πολιτικής προστασίας σε τοπικό επίπεδο (πλημμύρες, πυρκαγιές, χιονοπτώσεις κ.τ.λ.).
4 Την ενίσχυση και αξιοποίηση του εθελοντικού κινήματος στο τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, με τις απαιτούμενες θεσμικές καλύψεις με κίνητρα επιβράβευσης, με σωστή οργάνωση και εκπαίδευση.
Εκτός όμως από τα παραπάνω, εστίασε στην ανάγκη διασφάλισης των απαιτούμενων πόρων για τους δήμους και τους Συνδέσμους Περιβαλλοντικής Προστασίας. Ειδικότερα ανέφερε πως «πρόσθετοι πόροι θα μπορούσαν να διατεθούν από το Πράσινο Ταμείο αλλά και από το ΕΣΠΑ 2014-2020, σε προτεραιότητες που σχετίζονται με την οργάνωση της πολιτικής προστασίας στους Δήμους της χώρας».
Παράλληλα σημείωσε τη σημασία ενίσχυσης των δομών Πολιτικής Προστασίας που προβλέπονται στους ΟΕΥ των Δήμων της χώρας αλλά και την ανάγκη για τη καλύτερη και ταχύτερη δυνατή καταγραφή των ζημιών και την άμεση δρομολόγηση των έργων και δράσεων αποκατάστασης στις πληγείσες περιοχές.
Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ ανακοίνωσε πως η ΚΕΔΕ δρομολόγησε με την επιστημονική συνδρομή του ΙΤΑ τη σε βάθος προσέγγιση και ανάλυση όλων αυτών των θεμάτων μέσα από μία επιστημονική ομάδα η οποία, επεξεργάζεται όλα τα καίρια ζητήματα πολιτικής προστασίας, παραδίδοντάς μας προτάσεις πολιτικής με την απαραίτητη επιστημονική τεκμηρίωση. Σε αυτή την κατεύθυνση ζήτησε την ενεργό συμμετοχή όλων των συναρμόδιων επιστημονικών και θεσμικών φορέων της χώρας.
πηγή: localit.gr