Με τη διαρροή 5 ψήφων από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής ψηφίστηκε η παράταση μέχρι τέλους Απριλίου στον εργολάβο που έχει αναλάβει να επισκευάσει και να πιστοποιήσει τις 7 Παιδικές Χαρές στο Δήμο Διονύσου, καθώς και η έγκριση του 1ου Ανακεφαλαιωτικού Πίνακα (ΑΠΕ), που περιλαμβάνει τη λίστα με τις εργασίες.
Τα δυο σκέλη του θέματος, αλλά και η εκ των υστέρων διαπίστωση της αναγκαιότητας για χρήση επιπλέον σκυροδέματος στις Παιδικές Χαρές, αποτέλεσαν σημείο τριβής, αλλεπάλληλων τοποθετήσεων και εν τέλει διαφωνίας από μερίδα δημοτικών συμβούλων της πλειοψηφίας: Η Αντιδήμαρχος Β. Ρηγοπούλου και οι Η. Υφαντής, Π. Ταουξή, Θ. Κρητικός και Σπ. Γιαννουλάτος, καθώς και όλοι οι παρευρισκόμενοι σύμβουλοι των παρατάξεων της μειοψηφίας, καταψήφισαν- με ΟΧΙ ή λευκό- την εισήγηση για την παράταση και τον ΑΠΕ.
Ειδικότερα:
Την Τρίτη 24 Ιανουαρίου το Δημοτικό Συμβούλιο κλήθηκε να συζητήσει δυο θέματα που αφορούσαν στην ανακατασκευή και πιστοποίηση των πρώτων 7 Παιδικών Χαρών της πόλης, μία ανά Δημοτική Κοινότητα. Αξίζει να σημειωθεί εδώ πως το έργο, που απαντά στην κυβερνητική απόφαση για πιστοποίηση όλων των Παιδικών Χαρών όλων των Δήμων της χώρας, έχει ξεκινήσει εδώ και ένα χρόνο με την υπογραφή της σχετικής σύμβασης με τον εργολάβο, αλλά μέχρι σήμερα έχει ολοκληρωθεί μόνον η Παιδική Χαρά στον Άγ. Στέφανο, ενώ σχεδόν έτοιμη είναι η Παιδική Χαρά στη Δροσιά. Η εν λόγω σύμβαση είχε συναντήσει πολλές αντιδράσεις από όλες τις πλευρές του Δημοτικού Συμβουλίου, ακόμη και εντός Δημοτικής Αρχής, για το χρηματικό κόστος της- 600.000 ευρώ ήταν ο αρχικός προϋπολογισμός, που με την έκπτωση του εργολάβου μειώθηκε στο μισό- αλλά και για την καθυστέρηση που σημειωνόταν στην εκτέλεση του έργου.
Η Παιδική Χαρά του Αγ. Στεφάνου (Μακρυγιάννη & Καραολή)
Το πρώτο θέμα που απασχόλησε το Δημοτικό Συμβούλιο αφορούσε στην ανάγκη εξασφάλισης 270 μ3 επιπλέον σκυροδέματος για την υπόβαση, δηλαδή το στρώσιμο κάτω από τον τάπητα καθώς και τη στερέωση των οργάνων, στις Παιδικές Χαρές. Η ανάγκη αυτή προέκυψε, σύμφωνα με την εισήγηση της αρμόδιας Αντιδημάρχου Α. Πέππα, εκ των υστέρων και πάντως μετά από τον έλεγχο του πιστοποιητή. Μια που ο εργολάβος δεν είχε προβλέψει την απαραίτητη ποσότητα σκυροδέματος, η Τεχνική Υπηρεσία το αναζήτησε από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος- πρακτική συνήθης και νόμιμη, κατά τα λεγόμενα του Αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών Ευ. Λυρούδια.
Τότε γιατί χρειάστηκε η γνωμοδότηση από τη Νομική Υπηρεσία του Δήμου, με μια αλληλογραφία που διήρκεσε μάλιστα τρεις μήνες; Ήταν το πρώτο ερώτημα των παρατάξεων της μειοψηφίας.
Συνεχίζοντας τις ερωτήσεις τους οι παραπάνω, μαζί με τους Θ. Κρητικό, Π. Ταουξή και Η. Υφαντή από τη Διοίκηση, αμφισβήτησαν τις διαδικασίες που έχουν ακολουθηθεί και υπογράμμισαν το γεγονός πως με το ποσόν για το σκυρόδεμα να φτάνει στις 15000 ευρώ, θα αρκούσε ίσως μια απόφαση Δημάρχου για τη διάθεση του υλικού από τη μια δημοτική Υπηρεσία στην άλλη. Συμπλήρωσαν επιπλέον πως οι τρεις μήνες που μεσολάβησαν ανάμεσα στο αίτημα της Τεχνικής Υπηρεσίας και στην προχθεσινή του συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο θα ήταν επίσης αρκετοί για να γίνει μια συμπληρωματική σύμβαση με τον εργολάβο ή τροποποίηση της αρχικής σύμβασης- διαδικασίες πάντως που είναι χρονοβόρες, σύμφωνα με την Αντιδήμαρχο, ενώ θέτουν το Δήμο σε κίνδυνο εξαιτίας ποινικών ρητρών.
Ενώ πρόσθετα ερωτηματικά εκφράστηκαν τόσο για τη γνωμοδότηση του νομικού συμβούλου, της οποίας αποσπάσματα μόνο παρατέθηκαν στην εισήγηση της Αντιδημάρχου (σ.σ. το σύνολο της γνωμοδότησης, αν και ζητήθηκε επιμόνως, ουδέποτε προσκομίσθηκε), καθώς και για την τήρηση της μελέτης που πάντως προβλέπει ρητά τη χρήση ελαφρώς οπλισμένου σκυροδέματος “όπου απαιτείται”, χωρίς να προσδιορίζει πόσο και πού.
Αιχμές, τέλος, ακούστηκαν για διάχυση της ευθύνης στο Δημοτικό Συμβούλιο που καλούνταν να αποδεχτεί με την ψήφο του λανθασμένες διαδικασίες.
Στην ιδιότυπη εργολαβία των Παιδικών Χαρών, αναφέρθηκε από την πλευρά του ο κ. Λυρούδιας, που περισσότερο μοιάζει με προμήθεια μια που, όπως είπε, ο εργολάβος λειτουργεί ως μεσάζων ανάμεσα στο Δήμο και τις εταιρείες οργάνων για τις Παιδικές Χαρές, με το βάρος να πέφτει στον πιστοποιητή. Εν προκειμένω, τρεις είναι αυτοί που στη διάρκεια εκτέλεσης του έργου έχουν αναλάβει τη διαδικασία της πιστοποίησης: Ο πρώτος όταν είχε συνταχθεί η τεχνική περιγραφή από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου το 2014, ο δεύτερος που κλήθηκε από την παρούσα Διοίκηση το 2015 να πιστοποιήσει τη μελέτη και ο τρίτος που κλήθηκε από τον εργολάβο: “Αντί να γίνει ο Δήμος διαιτητής στην αρένα ασφάλειας ανάμεσα στους πιστοποιητές, και εφόσον δεν συμφώνησαν με την οικολογικότερη προσέγγισή μας, προτιμήσαμε να ακολουθήσουμε την απολύτως συνήθη και νόμιμη πρακτική ανάμεσα στις Υπηρεσίες μας”, τόνισε χαρακτηριστικά ο Αντιδήμαρχος, καλώντας το Δημοτικό Συμβούλιο να υπερψηφίσει το θέμα που δεν προσφέρεται για εσωτερικές αντιθέσεις “γιατί τις Παιδικές χαρές δεν θα τις πάρει κανείς στο σπίτι του”.
Το θέμα ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία με τις αρνητικές ψήφους των Β. Ρηγοπούλου και Π. Ταουξή, και του λευκού των Θ. Κρητικού και Η. Υφαντή, να προστίθενται σ΄ αυτές των παρατάξεων της μειοψηφίας.
Απολύτως σχετικό με το παραπάνω, το επόμενο θέμα συζήτησης αφορούσε στην παράταση εργασιών που ζητούσε ο ίδιος εργολάβος των Παιδικών χαρών, καθώς και στον 1ο ΑΠΕ.
Τα σημεία διαφωνίας όσων και εδώ καταψήφισαν την εισήγηση του Αντιδημάρχου Ευ. Λυρούδια δεν ήταν και λίγα:
*Νέες εργασίες, που θα έπρεπε να είχαν προβλεφθεί στην αρχική μελέτη, όπως για παράδειγμα οι περιφράξεις στις Παιδικές Χαρές ή η εκρίζωση μεγάλων δέντρων, η ένταξη των οποίων εκ των υστέρων, αποδεικνύει πως η μελέτη κάθε άλλο παρά πλήρης μπορεί να χαρακτηρισθεί, όπως υπογράμμισε ο Γ. Φωτάκης από τη Νέα Πνοή για το Διόνυσο, ενώ αποτελούν και το μεγαλύτερο μέρος του κόστους
*Η πλειοδοσία στην παράταση- μια που ο εργολάβος ζητούσε 4 μήνες, μέχρι τέλους Φεβρουαρίου, ενώ η πρόταση της Τεχνικής Υπηρεσίας μιλούσε για 6μηνη παράταση, μέχρι 28 Απριλίου, όπως επεσήμανε ο Γ. Κανατσούλης από την Ενωτική Πρωτοβουλία
*Η εξαιρετικά μεγάλη καθυστέρηση που παρατηρείται στην πορεία του έργου, η οποία γεννά βάσιμες αμφιβολίες για την ολοκλήρωσή του, ακόμη και με 6μηνη παράταση εργασιών, όπως τόνισε ο Σπ. Σπηλιώτης από τη Δημοκρατική Ανατροπή Διονύσου.
Το συγκεκριμένο θέμα προκάλεσε ακόμη μεγαλύτερη διαρροή στη Διοίκηση, μια που στις παραπάνω τέσσερις αρνητικές ψήφους στελεχών της προστέθηκε και αυτή του τέως Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Σπ. Γιαννουλάτου, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες, που εξ αρχής ήθελαν τις Παιδικές Χαρές και τη διαδικασία που έχει ακολουθηθεί μέχρι στιγμής για την επισκευή τους να αποτελούν αντικείμενο διενέξεων εντός της Διοίκησης.