Συγχαρητήρια από όσους -μέλη της Βουλής, της Πυροσβεστικής, του Δασαρχείου, της Περιφέρειας και βέβαια και του Δήμου- παρευρέθηκαν στο Πολιτιστικό Κέντρο Κρυονερίου σήμερα Κυριακή 12 Φεβρουαρίου, εισέπραξαν οι Εθελοντές Πολιτικής Προστασίας της περιοχής (ΣΠΠΕΚ) για την παρουσίαση του Χάρτη επιχείρησης και διαφυγής στην περιοχή ευθύνης τους, το Κρυονέρι και το Κτήμα Τατοϊου- πάνω από 50.000 στρέμματα έκταση, και από αυτά περισσότερα από 40.000 στρέμματα είναι πυκνό δάσος.
Πρόκειται, όπως είπε ο Αντιπρόεδρος του ΣΠΠΕΚ, Δ. Στρίκος, για το δύσκολο εγχείρημα της χαρτογράφησης του νότιου- νοτιοανατολικού τμήματος της Πάρνηθας, όπου η πρόσβαση γίνεται με χωματόδρομους, των οποίων το πλάτος ποικίλει- και πρέπει να το γνωρίζουν τα πληρώματα των πυροσβεστικών οχημάτων σε περίπτωση πυρκαγιάς.
Η ιδέα για την εκπόνηση του Χάρτη προέκυψε μετά από ατύχημα ποδηλάτη που σημειώθηκε στη ζώνη ευθύνης του ΣΠΠΕΚ πριν από τρία χρόνια: Ο ποδηλάτης κατάφερε να επικοινωνήσει με τους Εθελοντές, οι οποίοι κινητοποιήθηκαν άμεσα, αλλά δεν μπορούσε να τους δώσει πληροφορίες με αναφορά σε αναγνωρίσιμα στοιχεία για το σημείο όπου βρισκόταν, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει πολύ ο εντοπισμός και η διάσωσή του.
Ο Επιχειρησιακός Χάρτης, σε κλίμακα 1:10.000, διευκολύνει την κυκλοφορία μέσα στο Κτήμα με τη βέλτιστη ασφάλεια, αλλά και επιτρέπει στον επικεφαλής μιας επιχείρησης σε ώρα συμβάντος, από οποιοδήποτε κέντρο διοίκησης και αν βρίσκεται, να κατευθύνει τους εμπλεκόμενους- εθελοντές, υδροφόρες, πυροσβεστικά μηχανήματα- σε οποιοδήποτε σημείο μέσα στην περιοχή.
Στο Χάρτη έχουν καταγραφεί 404 διασταυρώσεις όλων των τύπων, 16 μπάρες που απαγορεύουν τη διέλευση των ιδιωτικών οχημάτων μέσα στο δάσος, 3 πύλες εξωτερικής φύλαξης των πρώην Ανακτόρων, 28 κρουνοί πλήρωσης πυροσβεστικών οχημάτων, αντλιοστάσια, γεωτρήσεις, ρύμες, δεξαμενές ελικοπτέρων, γεφυράκια, πυλώνες της ΔΕΗ, πυροφυλάκια, θέσεις πυροσβεστικών, τοπωνύμια, ο κεντρικός αγωγός αερίου και κεντρικοί οδικοί άξονες που περικλείουν το Κρυονέρι και το Κτήμα.
Στην περιοχή θα τοποθετηθούν επιπλέον πινακίδες με τα τηλέφωνα άμεσης ανάγκης (112, 199 και του ΣΠΠΕΚ), καθώς και οι συντεταγμένες του σημείου πάνω στο Χάρτη, ώστε σε περίπτωση ανάγκης να διευκολύνεται ο εντοπισμός και η παροχή βοήθειας.
“Μαζί με τον αντιπυρικό σχεδιασμό, την εκπαίδευση και την πιστοποίηση των εθελοντών από το Πυροσβεστικό Σώμα, καθώς και τα μέσα που διαθέτουμε, με τον Επιχειρησιακό αυτό Χάρτη θωρούμε πως θα συμβάλλουμε σημαντικά στο γενικότερο μηχανισμό της αντιπυρικής προστασίας για την περιοχή”, συμπλήρωσε ο κ. Στρίκος.
Την ανάγκη στήριξης της προσπάθειας του ΣΠΠΕΚ για την ολοκλήρωση του Επιχειρησιακού Χάρτη (σ.σ. η χαρτογράφηση αποτελεί το πρώτο μέρος του Χάρτη, που πρέπει να συμπληρωθεί και με τη σηματοδότησή τυς) από τους αρμόδιους φορείς «που στέκονται πάντα στο πλευρό μας», τόνισε από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Σωματείου Κ. Ζηκίδης, σημειώνοντας πως μόνο η- ειδική -εκτύπωση του Χάρτη, σε 200 αντίτυπα, καθώς και οι πινακίδες σήμανσης, αναμένεται να κοστίσουν γύρω στις 10.000 ευρώ, εξασφαλίζοντας τη θετική κατ’ αρχάς ανταπόκριση του Αντιδημάρχου Πολιτικής Προστασίας Π. Τσούκα.
Παρόντες στην εκδήλωση, εκτός από πολλούς συναδέλφους των εθελοντών του ΣΠΠΕΚ από τα υπόλοιπα κλιμάκια της πόλης, ήταν ο Αντιπύραρχος της Π.Υ Σ. Αθανασίου, ο βουλευτής ΑΝΕΛ Γ. Κατσίκης, η περιφερειακή σύμβουλος εντεταλμένη για την Πολιτική Προστασία Ι. Τσούπρα, ο Δήμαρχος Δ. Ζαμάνης, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Π. Τσούκας, οι δημοτικοί σύμβουλοι Σπ. Γιαννουλάτος, Δ. Ράικος και Η. Υφαντής και ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Κρυονερίου Δ. Χριστόπουλος. Όλοι τους συνεχάρησαν τους εθελοντές του Κρυονερίου για την καινοτόμα πρωτοβουλία τους, εξήραν το έργο όλων των εθελοντών και δήλωσαν αρωγοί στις προσπάθειές τους.