Ευχαριστίες για τη συνεργασία με τους συναδέλφους τους απηύθυναν χθες (22/2) βράδυ στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου τόσο ο Πρόεδρος Τ. Μπάσης, όσο και η Γραμματέας Α. Λουκάτου. Εμφανώς συγκινημένος ο κ. Μπάσης ανακοίνωσε τη λήξη της πρώτης περιόδου της δημοτικής θητείας και παράλληλα πρόσθεσε: “Αυτή είναι μάλλον η τελευταία συνεδρίαση που θα είμαι Πρόεδρος. Σας ευχαριστώ όλους για τη συνεργασία. Προσπάθησα όσο μπόρεσα, αν και κάποιοι θεωρούσαν πως ήμουν λίγος”, εισπράττοντας αμέσως μετά τις ευχαριστίες όλων των παρατάξεων της μειοψηφίας για τον τρόπο που διηύθυνε τις συνεδριάσεις, αλλά και την ευχή να είναι και πάλι Πρόεδρος γιατί “λειτούργησε ενωτικά, με σεβασμό στις διαφορετικές απόψεις και χωρίς παρωπίδες”.
Και παρόλο που, όπως ήταν φυσικό και αναμενόμενο, στη δημοτική επικαιρότητα κυριαρχούν οι καταιγιστικές εξελίξεις που σημειώθηκαν στο μέτωπο της Διοίικησης με την ανεξαρτητοποίηση- με διαφορά ωρών- τόσο της Στ. Μαγγίνα Αντιδημάρχου Οικονομικών, όσο και του Η. Υφαντή, εντούτοις γεγονός παραμένει πως σε 10 ημέρες από σήμερα, την Κυριακή 5 Μαρτίου, θα πραγματοποιηθούν οι Δημαιρεσίες για την εκλογή νέου Προεδρείου στο Δημοτικό Συμβούλιο. Επιπλέον, περί τα μέσα Μαρτίου θα ανακοινωθούν τα ονόματα των νέων Αντιδημάρχων.
Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες που φτάνουν στην Οδό Διονύσου, και με το δεδομένο πως καμιά σχετική νύξη μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει στον κ. Μπάση, για τη θέση του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου το όνομα που ακούγεται πιο έντονα είναι αυτό της Β. Ζώτου, δημοτικής συμβούλου με μικρή θητεία στη Σχολική Επιτροπή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Η κ. Ζώτου, που ασκεί ελεύθερη δικηγορία, πρόσφατα εξελέγη Πρόεδρος της Νομαρχιακής Οργάνωσης Ν.Δ. Βόρειου Τομέα. Η εκλογή της θα αποτελούσε ανατροπή στο καθιερωμένο σκηνικό του Δήμου Διονύσου, μια που θα είναι η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου στην καλλικρατική εποχή. Υπενθυμίζεται πως η καρέκλα αυτή μόνο εύκολη δεν είναι: Ο πρώτος Πρόεδρος Γ. Νικητόπουλος, επί Διοίκησης Καλαφατέλη, είχε παραιτηθεί με τη συμπλήρωση ενός χρόνου θητείας του και εν συνεχεία ανεξαρτητοποιήθηκε, οι δυο επόμενοι Πρόεδροι Θ. Ροϊδης και Τ. Καρασαρλής, της ίδιας Διοίκησης, είχαν δώσει από την έδρα δείγματα αλαζονείας ή και άγνοιας, ενώ από τους δυο μέχρι στιγμής Προέδρους επί Διοίκησης Ζαμάνη, ο Σπ. Γιαννουλάτος παραιτήθηκε με βολές κατά πάντων για “σκληρή και άδικη κριτική”, ενώ περιπετειώδες υπήρξε το παρασκήνιο μέχρι την εκλογή του Τ. Μπάση. Ουδείς πάντως από όλους τους προαναφερόμενους κατόρθωσε να εκμαιεύσει ή να εξασφαλίσει από τους συναδέλφους του δημοτικούς συμβούλους τη δέσμευση τήρησης του Κανονισμού λειτουργίας του ανώτατου δημοτικού συλλογικού οργάνου. Η πρόκληση, συνεπώς, για την κ. Ζώτου είναι μεγάλη.
Περνώντας στις Αντιδημαρχίες, είναι πολλά τα ονόματα που ακούγονται ως αντικαταστάτες της πρώτης φρουράς στελεχών- και άλλα τόσα τα σενάρια: Ενώ μέχρι πριν από λίγες ημέρες ο Β. Δαρδαμάνης ακουγόταν ως ο επικρατέστερος για τη θέση της Β. Ρηγοπούλου στην Αντιδημαρχία Διοικητικών Υπηρεσιών και Προσωπικού, αίφνης νέο όνομα εμφανίστηκε, αυτό της Α. Πέππα, που πρόσφατα ορίστηκε Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Πρασίνου. Σύμφωνα με το σενάριο αυτό, η κ. Πέππα θα είναι πολιτική προϊσταμένη όλων των εργαζομένων- διοικητικού και εργατοτεχνικού προσωπικού- του Δήμου.
Ο Δ. Ράικος, ενάμιση χρόνο μετά από την ανεξαρτητοποίησή του και την επανάκαμψή του, εν συνεχεία στη Δημοτική Αρχή, φαίνεται πως είχε από τότε “κλειδώσει” για την Αντιδημαρχία Τεχνικών Υπηρεσιών, Χωροταξίας και Πολεοδομίας, αντικαθιστώντας τον Ευ. Λυρούδια.
Ασαφής παραμένει η εικόνα για τη διάδοχη κατάσταση στην Αντιδημαρχία Παιδείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, την οποία επί δυόμιση χρόνια υπηρέτησε άοκνα ο Β. Κοκμοτός και στην οποία έχουν περάσει επιπλέον αρμοδιότητες- από τον καταργηθέντα ΘΕΣΠΙ και την επίσης καταργηθείσα Αντιδημαρχία Στρατηγικού Σχεδιασμού. Ένα σενάριο που ακούγεται τελευταία θέλει την Αντιδημαρχία να σπάει στα δυο, κατά τα πρότυπα της Αντιδημαρχίας Περιβάλλοντος και Καθαριότητας που προ τετραμήνου μοιράστηκε στους Α. Πέππα και Π. Τσούκα. Εν προκειμένω, επανέρχεται στο προσκήνιο το όνομα του κ. Δαρδαμάνη, ως πιθανού αντικαταστάτη, τουλάχιστον για τον τομέα της Παιδείας.
Ερωτηματικό, τέλος, και πονοκέφαλο για το Δήμαρχο φαίνεται πως αποτελεί η νευραλγική Αντιδημαρχία Οικονομικών, για την οποία είχε ακουστεί το όνομα του Δ. Αλεξανδρή, δημοτικού σύμβουλου, οικονομολόγου, με ανύπαρκτη όμως παρουσία στα δημοτικά πράγματα. Το δεύτερο σενάριο που ακούγεται εδώ είναι πως την ευαίσθητη θέση της Αντιδημαρχίας Οικονομικών σκέφτεται να την αναλάβει- τουλάχιστον στο μέρος που του επιτρέπει το ασυμβίβαστο- ο ίδιος ο Δήμαρχος, ακολουθώντας τα χνάρια του προκατόχου του: Τον Ιούνιο του 2014, και μετά από κόντρα με τον τότε Αντιδήμαρχο Ν. Πέππα, ο τέως Δήμαρχος Γ. Καλαφατέλης είχε αναλάβει και τα καθήκοντα Αντιδημάρχου Οικονομικών.
Υπενθυμίζεται εδώ πως οι Δημαιρεσίες για την εκλογή νέου Προεδρείου θα πραγματοποιηθούν σε ειδική συνεδρίαση την πρώτη Κυριακή του προσεχούς Μαρτίου. Την πρόσκληση θα υπογράφει ο Τ. Μπάσης, ως ο σύμβουλος της Διοίκησης με τις περισσότερες ψήφους στις τελευταίες δημοτικές εκλογές. Η εκλογή του Προέδρου απαιτεί την απόλυτη πλειοψηφία των 21 -επί 41 συνολικώς- μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία εφόσον δεν επιτευχθεί στις δυο πρώτες ψηφοφορίες αντικαθίσταται με σχετική πλειοψηφία. Ο Αντιπρόεδρος- σήμερα ο Γ. Ίσσαρης– προτείνεται από τη μείζονα μειοψηφία, ενώ ο Γραμματέας, θέση στην οποία έχει εκλεγεί η Α. Λουκάτου, προτείνεται από τις υπόλοιπες παρατάξεις της μειοψηφίας.