ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Εντυπωσίασαν τα χορευτικά σχήματα Δήμου και Πολιτιστικών Συλλόγων που συμμετείχαν στο 1ο Διήμερο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών, που διοργάνωσε ο Δήμος Διονύσου, την Τετάρτη 5 και την Πέμπτη 6 Ιουλίου, στον υπαίθριο χώρο του 1ου δημοτικού σχολείου Αγίου Στεφάνου. Πλήθος χορευτών, μικρών και μεγάλων, ντυμένοι με παραδοσιακές φορεσιές και υπό τη συνοδεία ζωντανής μουσικής, χόρεψαν με θέρμη ελληνικούς χορούς και πρόσφεραν στους θεατές ένα μαγευτικό θέαμα.
Την έναρξη της εκδήλωσης προλόγισε ο Δήμαρχος Διονύσου, κ. Διονύσης Ζαμάνης, ο οποίος χαιρέτησε τη συμμετοχή των χορευτικών τμημάτων των τοπικών πολιτιστικών συλλόγων, που από κοινού με τα χορευτικά τμήματα του Δήμου παρουσίασαν την εξαιρετική δουλειά τους μέσα από ένα μοναδικό ταξίδι στην πολιτιστική παράδοση της πατρίδας μας.
«Η ελληνική παράδοση, οι χοροί, τα τραγούδια, τα ήθη και τα έθιμα του τόπου μας αποτελούν πάντα μία πλούσια πηγή έμπνευσης και δημιουργίας για όλες τις γενιές. Οφείλουμε να στηρίζουμε αυτόν τον πλούτο που μας δίνει δύναμη και καθορίζει την πορεία μας στο μέλλον. Ο Δήμος μας στέκεται δίπλα και υποστηρίζει τέτοιου είδους δράσεις, δίνοντας σε όλους μας τη δυνατότητα να απολαμβάνουμε το σημαντικό έργο όλων των πολιτιστικών φορέων της περιοχής μας» ανέφερε ο κος Δ. Ζαμάνης.
Η Αντιδήμαρχος Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού & Κοινωνικών Δομών κα Αναστασία Στασινοπούλου, στον χαιρετισμό της αναφέρθηκε στη σημασία, την ιστορία και τα είδη του χορού καθώς και στη μεγάλη καλλιτεχνική και πολιτιστική του αξία. Σημείωσε, επίσης, πως βασικός στόχος του Φεστιβάλ θα είναι να δίνει την ευκαιρία σε όλα τα χορευτικά σχήματα που δραστηριοποιούνται στον δήμο να συμμετέχουν στην γιορτή αυτή της ελληνικής, μουσικής και χορευτικής, παράδοσης φιλοδοξώντας η προσπάθεια να αγκαλιάσει όλους τους δημότες.
Την πρώτη μέρα του φεστιβάλ παρουσίασαν χορούς τα τμήματα του Δήμου με χοροδιδασκάλους τους κ.κ. Γιώργο Αντωνίου και Γιώργο Παντζιαρίδη. Τα παιδικά τμήματα χορούς από διάφορες περιοχές της Ελλάδας και τα τμήματα ενηλίκων χορούς από την Πελοπόννησο, τη Θράκη, τη Νάξο, την Κάρυστο, τη Σαλαμίνα, τα Επτάνησα, την Ικαρία και τη Λέσβο.
Τη δεύτερη μέρα του Φεστιβάλ συμμετείχαν οι τοπικοί πολιτιστικοί σύλλογοι. Η Ένωση Ποντίων με χοροδιδασκάλα τη κα Σοφία Σαββουλίδου παρουσίασε χορούς του Πόντου, το Σωματείο Ελληνικών Χορών και Λαογραφικών Ερευνών «Χοροπαίγνιο» με χοροδιδάσκαλο τον κ. Γιώργο Παντζιαρίδη μικρασιάτικους χορούς, ο Μουσικοχορευτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Ροδόπολης «Το Ρόδο» με χοροδιδάσκαλο τον κ. Θοδωρή Σουγκλάκο, το μουσικό δρώμενο «Σταυραδέρφια» και χορούς των Σαρακατσάνων, το Κέντρο Λαϊκού Πολιτισμού «Χορεύρεσις» με χοροδιδασκάλους τον κ. Παναγιώτη Μπιτάκο και την κα Γιώτα Αντωνίου χορούς από τις Κυκλάδες, και ο Πολιτιστικός Φυσιολατρικός Σύλλογος Δροσιάς με χοροδιδάσκαλο τον κ. Γιώργο Αντωνίου χορούς από τη Θεσσαλία. Οι δύο βραδιές ολοκληρώθηκαν με χορούς με τη συμμετοχή των θεατών.
Το παραδοσιακό συγκρότημα, που ερμήνευσε τα δημοτικά τραγούδια στο φεστιβάλ, το αποτελούσαν οι κ.κ. Mιχάλης Μιχόπουλος – τραγούδι, Κώστας Καλαΐτης – λαούτο, Ευάγγελος Βοττέας – βιολί και Νεκτάριος Πάλμος – κρουστά, ενώ στους ποντιακούς χορούς συμμετείχαν οι μουσικοί κ.κ. Γιάννης Ταϊλαχίδης λύρα – τραγούδι και Παναγιώτης Κοπαλίδης – νταούλι.
Την παρουσίαση της εκδήλωσης έκανε η κα Βίκυ Κλήμη.
Παρευρέθηκαν, επίσης, οι δημοτικοί σύμβουλοι κ.κ. Βασίλης Κοκμοτός και Γιάννης Φωτάκης, ο πρόεδρος της Δημοτικής Ενότητας Αγίου Στεφάνου κ. Μιχάλης Κασαπάκης, ο πρόεδρος της Δημοτικής Ενότητας Διονύσου κ. Τάσος Μπάσης, οι τοπικοί Σύμβουλοι Δροσιάς κ.κ. Σταύρος Ουσταμπασίδης και Παναγιώτης Συμεωνίδης, η ειδική σύμβουλος του Δημάρχου κα Ξανθίππη Νταγκαλή που είχε την οργανωτική επιμέλεια του Φεστιβάλ, πρόεδροι πολιτιστικών συλλόγων και σωματείων και πλήθος κόσμου που καταχειροκρότησε τα χορευτικά σχήματα.