Επιστολή λάβαμε από τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών, Υποδομών και Χωροταξίας Δ. Ράικο αναφορικά με πρόσφατο δημοσίευμα της Οδού Διονύσου σχετικό με το κυμαινόμενο κόστος των Παιδικών Χαρών στο Δήμο Διονύσου:
Αγαπητή κα Χαζάπη,
Σχετικά με την ανάρτησή σας για τις παιδικές χαρές του Δήμου Διονύσου έχω να σας επισημάνω τα εξής:
Προφανώς ο Λόρδος Κέλβιν έχει δίκιο ότι οι αριθμοί λένε πάντα την αλήθεια ΑΛΛΑ
1, Καλό είναι όταν γίνονται συγκρίσεις κόστους σε έργα αυτές να αφορούν ομοειδή πράγματα.
2, Πράγματι πριν 14 μήνες στο Κοινοτικό Συμβούλιο Κρυονερίου είχα πει για συντήρηση οργάνων σε 25 παιδικές χαρές με κόστος 380000 Ευρώ οι οποίες όμως σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου Εσωτερικών αλλά και από το σώμα των ανεξάρτητων πιστοποιητών δεν θα ήταν δυνατή η πιστοποίησή τους.
3, Επίσης όταν γίνεται σύγκριση κόστους πρέπει να γίνεται σε σχέση με το μέγεθος της κάθε παιδικής χαράς, τον τύπο των οργάνων και το πλήθος τους.
4, Βέβαια το κόστος κάθε παιδικής χαράς είναι διαφορετικό πριν και μετά την Δημοπράτηση του έργου, άρα δεν μπορεί να γίνεται σύγκριση μεταξύ ενός δημοπρατημένου και συμβασιοποιημένου έργου και ενός έργου που θα δημοπρατηθεί.
Θέλουμε να σας ενημερώσουμε ότι με την χρηματοδότηση από την Περιφέρεια που πετύχαμε των 19 παιδικών χαρών προϋπολογισμού 1200000 Ευρώ αλλά και την Δημοπράτηση από τον Δήμο Διονύσου εντός του 2017 άλλων 6 παιδικών χαρών προϋπολογισμού 380000 Ευρώ, θα έχουμε έως το τέλος του 2018 πιστοποιήσει το σύνολο των παιδικών χαρών, τις οποίες θα αποδώσουμε σταδιακά στους Δημότες του Δήμου Διονύσου για χρήση με τις αυστηρότερες προδιαγραφές ασφαλείας.
Τέλος να μου επιτρέψετε να σας επισημάνω ότι αυτή η Δημοτική Αρχή έχει τουλάχιστον την ίδια ευαισθησία με εσάς για την σωστή και διαφανή αξιοποίηση του Δημοσίου χρήματος και το αποδεικνύει αυτό καθημερινά.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΑΪΚΟΣ
Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Υποδομών και Χωροταξίας
Και η απάντηση της Οδού Διονύσου
Αγαπητέ Κύριε Αντιδήμαρχε,
Ασφαλώς και είναι επιβεβλημένη η σύγκριση όμοιων ή σχετικών πραγμάτων, γιατί αλλιώς οδηγούμαστε σε παραλογισμούς. Δηλαδή, να συγκρίνουμε πιστοποιημένες παιδικές χαρές, παρεμφερούς μεγέθους και σχετικού τύπου και πλήθους εξοπλισμού.
Όπως επίσης, είναι επιβεβλημένη η χρήση της ορθής ορολογίας, προκειμένου να μην δημιουργούνται παρανοήσεις. Δηλαδή, να διακρίνουμε το εκτιμώμενο κόστος μιας παιδικής χαράς, όταν βρισκόμαστε στο στάδιο της σύνταξης του προϋπολογισμού δημοπράτησης, από το αναμενόμενο κόστος, όταν είμαστε στο
στάδιο της συμβασιοποίησης ή από το τελικό κόστος, αφού το έργο θα έχει πια ολοκληρωθεί.
Πλην όμως, δεν ήμουν εγώ, αλλά εσείς, που ανακοινώσατε στο Τοπικό Συμβούλιο Κρυονερίου, τον Ιούλιο του 2016, ότι ο προϋπολογισμός της ανακατασκευής και πιστοποίησης των 25 Παιδικών Χαρών, και όχι της προμήθειας οργάνων, θα ήταν – βάσει μελέτης της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου – 380.000 ευρώ.
Ούτε ήμουν εγώ, αλλά πάλι εσείς που, στη συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου της Ροδόπολης, πριν από τρεις μόλις μήνες, χαρακτηρίσατε την υπόθεση της εργολαβίας των 7 πρώτων Παιδικών Χαρών «αμαρτωλή ιστορία».
Αναφερόμενος μάλιστα στον προγραμματισμό του εν λόγω θέματος, δηλώνατε πως «δεν τον κάνατε εσείς, αλλά τον βρήκατε».
Παραλογισμό ακόμη έχουμε αν σκεφτεί κανείς πως η Παιδική Χαρά στο Διόνυσο, που ήδη άνοιξε και λειτουργεί, είναι μεγάλη σε έκταση, συγκριτικά φερ’ ειπείν με εκείνη του Αγ. Στεφάνου, αλλά διαθέτει μόνο 5 όργανα, που κι αυτά απευθύνονται σε συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα παιδιών. Και αυτό δεν είναι δική μου μόνο επισήμανση αλλά, όπως γνωρίζετε, και του Προέδρου της Δημοτικής Κοινότητας Διονύσου.
Για να έρθουμε τώρα και στο κόστος των Παιδικών Χαρών, φαντάζομαι προσέξατε τις επισημάνσεις της ανάρτησης της Οδού Διονύσου για τη διαφορά μεταξύ τιμών προϋπολογισμού και σύμβασης. Νομίζω πάντως πως στην περίπτωση της «αμαρτωλής ιστορίας» των 7 Παιδικών Χαρών – που τελικά έγιναν 6-, αδικείτε τον εαυτό σας: Ο αρχικός προϋπολογισμός τους σύμφωνα με τη μελέτη της Τεχνικής Υπηρεσίας ήταν 600.000 ευρώ, δηλαδή καθεμιά θα στοίχιζε γύρω στις 86.000 ευρώ- ή, τέλος πάντων, οι μεγαλύτερες περισσότερο και οι μικρότερες λιγότερο.
Όσο για την ευαισθησία στη διαχείριση του δημοσίου χρήματος, δεν χρειάζεται νομίζω να σας υπενθυμίσω ότι τούτη δεν είναι γενική και αόριστη. Είναι, αντιθέτως, πολύ συγκεκριμένη και αποδεικνύεται κάθε φορά εκ του αποτελέσματος. Αφορά στα χρήματα των δημοτών και κατοίκων, στους οποίους και ανήκω, και οι οποίοι έχουν το δικαίωμα να γνωρίζουν πού πάει και το τελευταίο ευρώ του Δήμου, όπως άλλωστε ήταν η δέσμευση της Δημοτικής Αρχής προεκλογικά.
Με ειλικρινή εκτίμηση
Για την Οδό Διονύσου
Μαρία Χαζάπη