Ερείπιο χαρακτήρισε τον Παιδικό Σταθμό που εδώ και χρόνια λειτουργεί στις εγκαταστάσεις τής ΑΒΥΠ Αγ. Στεφάνου, ο Πρόεδρος της ΕΣΤΙΑΣ Θ. Στάικος στη χθεσινή (29/1) συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβουλίου. Ο κ. Στάικος ενημέρωσε τα μέλη για τα τέσσερα σενάρια που επεξεργάζεται η Δημοτική Αρχή αναφορικά τόσο με πιθανές επισκευαστικές παρεμβάσεις στο Σταθμό της ΑΒΥΠ, ώστε η δομή να γίνει αξιοπρεπέστερη, όσο και με την κατασκευή νέου ενιαίου ιδιόκτητου δημοτικού Παιδικού Σταθμού στον Άγ. Στέφανο, όπου θα φιλοξενούνται τα παιδιά που σήμερα πηγαίνουν στην ΑΒΥΠ αλλά και στη νέα ενοικιαζόμενη δομή της οδού Τραπεζούντος. Ένα από τα σενάρια μιλάει για επεμβάσεις περιορισμένης κλίμακας στο Σταθμό της ΑΒΥΠ ώστε να αποκατασταθούν τα μεγαλύτερα από τα προβλήματα. Για τον τρόπο και την πληρωμή των επεμβάσεων αυτών, που θα γίνουν σε ακίνητο παραχωρημένο στο Δήμο και όχι ιδιοκτησίας του, αναμένεται να ζητηθεί η συναίνεση των δημοτικών παρατάξεων. Ενώ διαφωνία ανάμεσα στον Πρόεδρο της ΕΣΤΙΑΣ και την Αντιδήμαρχο Πολεοδομίας Π. Ταουξή σημειώθηκε σχετικά με τη δυνατότητα αξιοποίησης του ακινήτου ιδιοκτησίας του Δήμου, επί της οδού Ηρ. Πολυτεχνείου (σ.σ. εκεί όπου πραγματοποιείται η δράση Χωρίς Μεσάζοντες) για την ανέγερση κτηρίου Παιδικού Σταθμού, αλλά και αίθουσας Δημοτικού Συμβουλίου. Το συγκεκριμένο σενάριο, μάλιστα, θέλει εταιρεία να προσφέρει δωρεάν τη μελέτη για τη διαμόρφωση του ακινήτου, για το οποίο η κ. Ταουξή επέμενε μέχρι τέλους πως δεν είναι κατάλληλο για τις συγκεκριμένες χρήσεις.
Ειδικότερα:
Εκτενή ενημέρωση έκανε ο Πρόεδρος της ΕΣΤΙΑΣ στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου για την κατάσταση στην οποία σήμερα βρίσκεται ο Παιδικός Σταθμός που εδώ και χρόνια λειτουργεί στις εγκαταστάσεις του στρατοπέδου της ΑΒΥΠ στον Άγ. Στέφανο. Ο Σταθμός, που αρχικά λειτουργούσε στα Εξάρχεια, μεταφέρθηκε στην ΑΒΥΠ για να φιλοξενήσει τα παιδιά των κάποτε πολλών εκατοντάδων εργαζομένων, που σήμερα είναι λιγότεροι από 10. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό πως ανάμεσα στα 20 παιδιά που αυτή τη στιγμή φιλοξενούνται στον εν λόγω Σταθμό, τα 6 είναι παιδιά ένστολων που υπηρετούν στο στρατόπεδο. Ο Σταθμός είχε παραχωρηθεί το 2005 για ένα χρόνο στο Δήμο Αγ. Στεφάνου, και με το καθεστώς αυτό της παραχώρησης συνεχίζει να λειτουργεί μέχρι σήμερα, αποτελώντας- αλλά με υποτυπώδεις προδιαγραφές- τη μια από τις δυο σχετικές δομές που λειτουργούν στην περιοχή.
Τέσσερα είναι τα σενάρια που επεξεργάζεται η Διοίκηση του Δήμου, αναφορικά τόσο με πιθανές επισκευαστικές παρεμβάσεις στο Σταθμό της ΑΒΥΠ, όσο και στην κατασκευή νέου ιδιόκτητου δημοτικού Παιδικού Σταθμού στον Άγ. Στέφανο.
Το πρώτο σενάριο μιλάει για επισκευές μικρής κλίμακας, το κόστος των οποίων με προσωπική του πρόχειρη εκτίμηση ο κ. Στάικος υπολογίζει ανάμεσα στις 20.000 και τις 30.000 ευρώ. Το σενάριο αυτό προσανατολίζεται στην προσωρινή διατήρηση του Σταθμού της ΑΒΥΠ, γι’ αυτό και οι δαπάνες που θα διατεθούν για τις απολύτως απαραίτητες επισκευές δεν αντικατοπτρίζουν τις πραγματικές ανάγκες αναβάθμισης. Και επειδή πρόκειται για κτήριο που προέρχεται από παραχώρηση, ο τρόπος πραγματοποίησης, η έκταση και η δαπάνη των επεμβάσεων θα συζητηθεί με τους επικεφαλής των παρατάξεων, ώστε να εξασφαλισθεί η συναίνεσή τους, όπως τόνισε ο κ. Στάικος.
Το δεύτερο σενάριο θέλει το Δήμο να εξετάζει το ενδεχόμενο να χτιστεί νέος Παιδικός Σταθμός σε ακίνητο ιδιοκτησίας του Δήμου, κάτι που ούτε εύκολο είναι- μια που σχεδόν όλα τα υποψήφια ακίνητα δεν πληρούν την προϋπόθεση της απαιτούμενης επιφάνειας- ούτε άμεσα μπορεί να πραγματοποιηθεί. Εντούτοις όλοι συμφώνησαν με την κ. Ταουξή στην ανάγκη μιας νέας δημοτικής δομής στην πολυπληθέστερη περιοχή της πόλης.
Η τρίτη λύση είναι να κλείσει ο Σταθμός της ΑΒΥΠ και τα παιδιά που φιλοξενούνται εκεί να διοχετευθούν στους υπόλοιπους Παιδικούς Σταθμούς της πόλης. Στο τρίτο αυτό σενάριο, παρά την αποδοχή του από μέρος των μελών, αντέδρασε εξαρχής ο Πρόεδρος, με την αιτιολογία πως μεγαλώνουν οι αποστάσεις για τους γονείς. Στην εισήγησή του λίγο νωρίτερα, εντούτοις, ο κ. Στάικος είχε μιλήσει για τις αφόρητες πιέσεις που δέχεται το προσωπικό της ΕΣΤΙΑΣ από τους γονείς που προτιμούν να στείλουν τα παιδιά τους στις άλλες δομές, μια που αυτή της ΑΒΥΠ δεν αντέχει σε καμιά σύγκριση.
Παράλληλα ο κ. Στάικος ανακοίνωσε πως εταιρεία, την οποία δεν κατονόμασε, προσφέρει δωρεάν μελέτη για την ανέγερση διόροφου κτηρίου στο χώρο όπου σήμερα πραγματοποιείται η δράση Χωρίς Μεσάζοντες, επί της οδού Ηρώων Πολυτεχνείου. Το κτήριο, σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση του Προέδρου, θα περιλαμβάνει Παιδικό Σταθμό στο ισόγειο και αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου στον πρώτο όροφο- αλλά συνάντησε την αντίρρηση της Αντιδημάρχου Πολεοδομίας: Η κ. Ταουξή υποστήριξε μέχρι τέλους ότι το συγκεκριμένο οικόπεδο είναι μικρό και δεν πληροί τις προδιαγραφές για την ανέγερση Παιδικού Σταθμού. Στην εξέλιξη της σχετικής συζήτησης αποκαλύφθηκε πως η εταιρεία έχει ήδη ξεκινήσει να εκπονεί τη μελέτη (σ.σ. πιθανολογείται πως πρόκειται για την ALUMIL, με την οποία συνεργάζεται ο τέως Αντιδήμαρχος Χωροταξίας Ευ. Λυρούδιας και η οποία, σε συνεργασία με το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής, προ ημερών προκήρυξε αρχιτεκτονικό διαγωνισμό στο Διόνυσο για την κατασκευή κτηρίου με τα παραπάνω χαρακτηριστικά), ενώ εντύπωση- και ερωτηματικά- προκάλεσε η αναφορά στη μελέτη για το Βρεφονηπιακό Σταθμό Κρυονερίου: Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΕΣΤΙΑΣ, η εν λόγω μελέτη στοίχισε γύρω στις 250.000 ευρώ, κόστος στο οποίο συμφώνησε και η Αντιδήμαρχος Πολεοδομίας. Το κόστος αυτό διαψεύδουν οι πρώην Αντιδήμαρχοι Τεχνικών Υπηρεσιών Γ. Κανατσούλης και Ν. Παππάς επί των ημερών της προηγούμενης Διοίκησης, μιλώντας για 25.000 ευρώ, που δόθηκαν για μια πλήρη μελέτη- αρχιτεκτονικά, στατικά, ηλεκτρομηχανολογικά και άδεια.