Με τις ψήφους της Δημοτικής Αρχής, της Νέας Πνοής για το Διόνυσο, της Δημοκρατικής Ανατροπής Διονύσου και μεμονωμένων μελών της Ενωτικής Πρωτοβουλίας καθώς και ανεξάρτητων δημοτικών συμβούλων, εγκρίθηκε στη χθεσινή (13 Φεβρουαρίου) συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου κατά πλειοψηφία ο Ενιαίος Κανονισμός Λειτουργίας των Κοιμητηρίων της πόλης, η τελευταία εκκρεμότητα σε κανονιστικές διατάξεις μετά από την καλλικρατική ένωση της πόλης το 2010, όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο Γ. Φωτάκης από τη Νέα Πνοή. Συνολικά 24 δημοτικοί σύμβουλοι υπερψήφισαν τον Κανονισμό για τα Κοιμητήρια, μόλις τρεις πάνω από το όριο της απαιτούμενης αυξημένης πλειοψηφίας των 21. Από αυτούς τους 24, δεκαπέντε ανήκουν επισήμως στη Δημοτική Αρχή η οποία προσήλθε στη συνεδρίαση αποδυναμωμένη: Πέντε μέλη της απουσίαζαν, ενώ όπως είναι γνωστό άλλοι 5 σύμβουλοι από την αρχική 25άδα έχουν ήδη ανεξαρτητοποιηθεί, ενώ επανέκαμψε υγιής μετά από το σοβαρό πρόβλημα που αντιμετώπισε ο ανεξάρτητος Γρ. Ίσσαρης.
Και αυτό ήταν το πρώτο χαρακτηριστικό της χθεσινής συνεδρίασης, ειδικά για το εν λόγω θέμα: Παρά τις αρχικές αντιδράσεις των παρατάξεων, και ενώ φαινόταν πως η συζήτηση θα οδηγούνταν σε αναβολή μιας εβδομάδας, και παρά την αδυναμία της Δημοτικής Αρχής να εξασφαλίσει μόνη της τις απαιτούμενες αυξημένες πλειοψηφίες, και παρά την απροθυμία της να αναζητήσει ευρύτερες συναινέσεις, όπως τονίστηκε από πολλές πλευρές του Δημοτικού Συμβουλίου, τελικά ο Κανονισμός εγκρίθηκε με το δεκανίκι από μερίδα των μειοψηφιών, που τον ψήφισαν θέλοντας και μη. Σ’ αυτό συνετέλεσε και η εξαιρετικά χειριστική- όπως πολλοί την έκριναν- ατάκα του Δημάρχου Δ. Ζαμάνη, ο οποίος απερίφραστα δήλωσε πως “ό, τι και να γίνει σήμερα, είτε ψηφιστεί είτε όχι ο Κανονισμός, εγώ βγαίνω πολιτικά κερδισμένος”, αναγκάζοντας τις μειοψηφίες να συρθούν πίσω από το φόβο πιθανού δικού τους πολιτικού κόστους.
Η θετική ψήφος, για πολλούς από τους δημοτικούς σύμβούλους της μειοψηφίας, συνοδεύτηκε εντούτοις από εντονότατη διαμαρτυρία: Λίγο νωρίτερα η Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Α. Πέππα είχε με τη σειρά της διαμαρτυρηθεί για την καθυστέρηση στην ψήφιση του Κανονισμού που πηγαινοέρχεται στα συλλογικά όργανα, «έχοντας κουράσει και τους συμβούλους και τον κόσμο που περιμένει», ενώ κατηγόρησε τους συναδέλφους της των μειοψηφιών για κωλυσιεργία, «παρόλο που η Δημοτική Αρχή έβαλε νερό στο κρασί της». Η ίδια όμως, μαζί με τη σημερινή Αντιδήμαρχο Χωροταξίας Π. Ταουξή και τον ήδη ανεξάρτητο Θ. Κρητικό ήταν που επί σειρά μηνών και συνεδριάσεων στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής- παρά τις προειδοποιήσεις του τέως Γενικού Γραμματέα του Δήμου Μ. Χρηστάκη– επέμεναν στις περίφημες εξαιρέσεις του Κανονισμού για τους γηγενείς κατοίκους και τα ιστορικά, λεγόμενα, Κοιμητήρια της πόλης. Και αυτό ήταν το δεύτερο χαρακτηριστικό της συνεδρίασης: “Η στάση της να εμφανίζεται ως τιμητής ενώ η ίδια ήταν συνυπεύθυνη για την πολύμηνη καθυστέρηση, τόνιζαν χθες πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι των μειοψηφιών, και η επιμονή της να ψηφιστεί άνευ ετέρου, μας οδηγεί στο να μην ψηφίσουμε τον Κανονισμό”.
Ο οποίος, σημειωτέον, δεν έχει καμιά αναφορά στη δημιουργία του νέου Κοιμητηρίου, που πρόκειται να ιδρυθεί στη θέση Μπισμπίρι, σε έκταση αγορασμένη από την προηγούμενη Διοίκηση. Η έκταση αυτή, περίπου 6 στρεμμάτων, κρίνεται ανεπαρκής, και ήδη- όπως ενημέρωσε ο κ. Ζαμάνης- αναζητείται τρόπος να αποκτηθούν δυο ακόμη παρακείμενα ακίνητα. Η πρόθεση αυτή προσκρούει στην άρνηση του ενός από τους ιδιοκτήτες να πουλήσει την περιουσία του στο Δήμο, με αποτέλεσμα το νέο Κοιμητήριο να παραμένει πρόθεση. Έτσι, δεν αναφέρεται στον Κανονισμό, ούτε ως αναγκαιότητα, σημείο που εξαρχής αποτελούσε τη βασική διαφοροποίηση, τουλάχιστον της μείζονος μειοψηφίας. Η Ενωτική Πρωτοβουλία προσήλθε χτες αποδυναμωμένη επίσης αριθμητικά, μια που παρέστησαν 5 από τα 8 συνολικά μέλη της, εκ των οποίων τρεις υπερψήφισαν τον Κανονισμό. Στη σύνδεση του ενιαίου Κανονισμού με τη δημιουργία του νέου Κοιμητηρίου δεν επέμειναν η Νέα Πνοή και η Δημοκρατική Ανατροπή, που έδωσαν τη θετική τους ψήφο.
Καθοριστικό, τέλος, ρόλο για την έκβαση της ψηφοφορίας έπαιξε η παρουσία και τοποθέτηση δημότισσας, κατοίκου στη Δημοτική Κοινότητα Διονύσου, που αντιμετωπίζει οξύ πρόβλημα μετά από την απώλεια κατιόντα συγγενή της, αναφορικά τόσο με την υποχρέωση εκταφής όσο και με τα υπέρογκα τέλη που ισχύουν σήμερα στην εν λόγω Δημοτική Κοινότητα. Η ίδια παρουσία εντούτοις οδήγησε σε διαγκωνισμό ευαισθησίας εκ μέρους των περισσότερων δημοτικών συμβούλων και σε αλληλοκατηγορίες για πολιτικά παιχνίδια.
Για την ιστορία να σημειωθεί πως την εισήγηση για τον Κανονισμό καταψήφισαν οι Γ. Κανατσούλης από τη μείζονα μειοψηφία που δήλωσε “παρών”, ενώ αρνητική ψήφο έδωσαν: η επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Ζ. Σώκου θεωρώντας πως και τα ενιαία τέλη, που θα ακολουθήσουν, θα είναι και πάλι υπέρογκα, ο Θ. Κρητικός που υπογράμμισε πως ο κανονισμός θα δημιουργήσει, αντί να λύσει, προβλήματα και ο πρώην Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Σπ. Γιαννουλάτος.
Ειδικά ο τελευταίος- αναφερόμενος σε πρόσφατη τροποποίηση του Σχεδίου του Κανονισμού τον περασμένο Νοέμβριο- τόνισε πως ο Κανονισμός άλλους ευνοεί και άλλους όχι, παραβιάζοντας την ισοτιμία των πολιτών. Η εν λόγω τροποποίηση (“Όλοι οι τάφοι που έχουν παραχωρηθεί στα Κοιμητήρια του Δήμου με αποφάσεις και Κανονισμούς Κοινοτικών ή Δημοτικών Συμβουλίων ή με οποιονδήποτε άλλο τρόπο (εθιμικό δίκαιο, υπάρχοντος Κανονισμού Κοιμητηρίου Δημοτικής Κοινότητας κ.λπ.) των πρώην ΟΤΑ που απαρτίζουν τον Καλλικρατικό Δήμο Διονύσου εξακολουθούν να διατηρούν τα δικαιώματα που έχουν”) θεωρείται γενικόλογη και εύκολο να ερμηνευθεί διασταλτικά, κατά το δοκούν και κατά περίπτωση.