Μπορεί κάποιος αιρετός να δηλώνει ευχαριστημένος, έστω ικανοποιημένος, από τις διαδικασίες που ακολουθούνται στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Διονύσου;
Η προχθεσινή (27/2) συνεδρίαση, δεύτερη μέσα σε λίγες ημέρες, ήταν χαρακτηριστική της εικόνας που τον τελευταίο καιρό τείνει να παγιωθεί μέσα στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου του Αγ. Στεφάνου. Αδιάψευστος μάρτυρας οι φωτογραφίες που δείχνουν τα έδρανα άδεια. Τα μεν της Δημοτικής Αρχής γιατί οι περισσότεροι σύμβουλοί της- ανάμεσά τους και ο Δήμαρχος- προτιμούν να συγκεντρώνονται στο παρακείμενο γραφειάκι, το οποίο χρησιμοποιούν συνήθως για συσκέψεις της τελευταίας στιγμής και ακόμη συνηθέστερα ως καπνιστήριο (σ.σ. στο μέσο περίπου της συνεδρίασης, και στο 10ο θέμα που αφορούσε το δίκτυο αποχέτευσης στη Δροσιά, παρόντες στη θέση τους ήταν μόλις 10 επί συνόλου 20 δημοτικών συμβούλων της Διοίκησης!).
Ενώ αυτά των παρατάξεων της μειοψηφίας από δικαιολογημένες ή αδικαιολόγητες απουσίες: Τρεις σύμβουλοι της μείζονος μειοψηφίας απουσίαζαν προχθές, με σταθερά απόντα τουλάχιστον ένα από αυτούς, ενώ από τους 6 (κιόλας!) ανεξάρτητους δημοτικούς συμβούλους είχαν προσέλθει στη χθεσινή συνεδρίαση… ο εξής ένας, ο πρώην Πρόεδρος Σπ. Γιαννουλάτος.
Τα άδεια έδρανα, που καυτηρίασε στο περιθώριο της συνεδρίασης και στέλεχος της Δημοτικής Αρχής (“κοίτα πόσοι είμαστε στην πρώτη σειρά”, έλεγε), ήταν μόνο ένα από τα αρνητικά χαρακτηριστικά της εικόνας του Δημοτικού Συμβουλίου Διονύσου.
Από κοντά και η ανετοιμότητα της Αντιδημάρχου Πολιτισμού κ.λπ. Α. Στασινοπούλου να υποστηρίξει τις εισηγήσεις που υπέγραφε, ή να δώσει τις αιτούμενες απαντήσεις σε 8 περιπτώσεις, κάτι που οδήγησε τις παρατάξεις να ρωτούν… το Δήμαρχο για θέματα δικής της αρμοδιότητας! Η πάγια λιτή τοποθέτηση- “ως η εισήγηση κυρία Πρόεδρε”- προφανώς δεν μπορεί να είναι ικανοποιητική σε όλες τις περιπτώσεις και αναπόφευκτα οδηγεί σε θυμηδία, αλλά και σε σύγκριση με πρώην και νυν συναδέλφους της στη Δημοτική Αρχή που έρχονταν και έρχονται διαβασμένοι, τιμώντας αφενός το ρόλο τους ως εισηγητών και προσώπων σε θέση ευθύνης και αφετέρου τους συναδέλφους τους των μειοψηφιών που επιθυμούν να ασκήσουν τα καθήκοντά τους πλήρως ενημερωμένοι.
Το τρίτο αρνητικό χαρακτηριστικό της χθεσινής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου ήταν η ξαφνική όξυνση του κλίματος εκ μέρους του Προέδρου της ΕΣΤΙΑΣ Θ. Στάικου, για συμπεριφορά συναδέλφων του της μειοψηφίας, που κατά τα φαινόμενα μόνο εκείνος αντελήφθη: Τόσο ο Στ. Κριεμάδης όσο και ο Μ. Τσιλιγκίρης της μείζονος μειοψηφίας, αλλά και ο Π. Μπιτάκος από τη Νέα Πνοή για το Διόνυσο έγιναν αίφνης στόχοι επίθεσης από το στέλεχος της Δημοτικής Αρχής, που τους κατηγόρησε για απαξίωση και διακωμώδηση διαδικασιών και Αντιδημάρχων, αναγκάζοντας μάλιστα τον κ. Τσιλιγκίρη να αποχωρήσει διαμαρτυρόμενος.
Και αν τα παραπάνω σημειώθηκαν στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, τα λόγια είναι περιττά, για τη συνεδρίαση που αφορούσε στα διόδια, λιγότερο από μια εβδομάδα νωρίτερα, την Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου: Ο κόσμος του Διονύσου που παρακολούθησε τη συζήτηση λιγότερο από λιγοστός, εκκωφαντική απουσία μαζικών φορέων της πόλης- γιατί βέβαια κινητοποίηση δεν είχε υπάρξει καμία όλο το προηγούμενο διάστημα, παρά τη δέσμευση της διαπαραταξιακής Επιτροπής και παρά τις μεμονωμένες και προσωπικές διαδικτυακές προσκλήσεις-, ενώ το αποκορύφωμα ήταν πως η ίδια συνεδρίαση, που αρχικά είχε ανακοινωθεί ως έκτακτη με αποκλειστικό θέμα τα διόδια, στην πορεία μετατράπηκε σε τακτική, με επιπλέον θέμα την πολεοδομική μελέτη για την Άνοιξη και την υποχρέωση επιστροφής 700.000 ευρώ εκ μέρους του Δήμου, υποβαθμίζοντας τη σημασία του φλέγοντος θέματος για την τοποθέτηση των διοδίων. Η παραπάνω μεθόδευση, με αποκλειστική ευθύνη της Δημοτικής Αρχής, απέτρεψε μια ουσιαστική συζήτηση για τη μελέτη, μια που είχαν ήδη προσέλθει για τη συζήτηση για τα διόδια ο Δήμαρχος της Κηφισιάς, καθώς και πολίτες και φορείς απο το γειτονικό Δήμο.
Κι εφόσον αυτά συμβαίνουν στο Δημοτικό Συμβούλιο- το ανώτατο συλλογικό όργανο ενός Δήμου-, τότε προφανώς και φαίνονται φυσιολογικά όσα διαδραματίζονται στα υπόλοιπα θεσμικά όργανα της πόλης: Μόλις πριν από λίγες ημέρες η Οδός Διονύσου περιέγραψε τις ασφυκτικές συνθήκες που επικρατούσαν στη συνεδρίαση της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, όταν πάνω από 20 άνθρωποι στοιβάχτηκαν επί τρεις και πλέον ώρες στο γραφειάκι της Άνοιξης. Ενώ δεν έχει περάσει πολύς καιρός που η Δημοτική Επιτροπή Παιδείας, ακόμη ένα συλλογικό όργανο, που αποτελείται τυπικά από 7 μέλη, συνεδρίασε επιτυγχάνοντας με το ζόρι και την τελευταία στιγμή απαρτία με 4 παρόντες, ψήφισε και ενέκρινε με τη… συντριπτική πλειοψηφία των 2 μελών τον απολογισμό της Σχολικής Επιτροπής Α’Βάθμιας Εκπαίδευσης για τη χρονιά της φωτιάς, το 2015!
Αν όλα αυτά, δεν αποτελούν απαξίωση, υποβάθμιση, γελοιοποίηση, διακωμώδηση των θεσμών, τότε στο Δήμο Διονύσου πραγματικά οι λέξεις έχουν χάσει προ πολλού τη σημασία τους.