Πριν από λίγες ημέρες, το Κλιμάκιο Πολιτικής Προστασίας Ροδόπολης έκοψε την πίτα του και παρουσίασε έναν συνοπτικό απολογισμό της δράσης του για τη χρονιά που πέρασε. Με αφορμή αυτήν την παρουσίαση, η Οδός Διονύσου συγκέντρωσε τον απολογισμό για το 2017 και από τα 5 κλιμάκια Εθελοντών που δραστηριοποιούνται στο Δήμο Διονύσου. Και η συγκομιδή, όπως φαίνεται από τα επίσημα στοιχεία που μας παραχώρησαν, ήταν εντυπωσιακή:
Κλιμάκιο Ροδόπολης
Όπως είναι γνωστό, το Κλιμάκιο της Ροδόπολης στεγάζεται σε κτήριο πίσω από το Δημοτικό Κατάστημα, έχει στις τάξεις του 50 εθελοντές, διαθέτει πλέον 8 οχήματα, μετά από πρόσφατες δωρεές, και το 2017 χρειάστηκε ή κλήθηκε να επέμβει σε 160(!) περιστατικά. Από αυτά, τα 101 συμβάντα αφορούσαν σε αστικές ή υπαίθριες πυρκαγιές, τα 5 σε διασώσεις, απεγκλωβισμούς ή αναζήτηση αγνοουμένων, ενώ 54 ήταν συνολικά οι περιπτώσεις παροχής βοήθειας σε τροχαία ατυχήματα, άντληση υδάτων, κοπές δέντρων κ.λπ.
Κλιμάκιο Αγ. Στεφάνου
Αντίστοιχη είναι η εικόνα που δίνει και το Κλιμάκιο Αγ. Στεφάνου, που εδρεύει έξω από το κτήριο του ΤΥΠΕΤ της περιοχής και στελεχώνεται από 50 περίπου εθελοντές, ενώ διαθέτει 6 οχήματα: Στη διάρκεια του 2017 χρειάστηκε να επέμβει σε 44 δασικές και σε 19 αστικές πυρκαγιές, ενώ έσπευσε για παροχή βοήθειας σε άλλες 12 περιπτώσεις, συνολικά σε 75 περιστατικά. Το Κλιμάκιο βοήθησε επίσης στη φωτιά στον Κάλαμο το περυσινό καλοκαίρι, και τις τρεις ημέρες που διήρκεσε το συμβάν, ενώ ενίσχυσε τις Εθελοντικές Ομάδες του γειτονικού Δήμου με πόσιμο νερό, τρόφιμα και φαρμακευτικό εξοπλισμό. Προσέτρεξε επίσης και στην πλημμύρα της Μάνδρας, όπου για δυο ημέρες διέθεσε 2 οχήματα και συνολικά 9 Εθελοντές.
Κλιμάκιο Κρυονερίου
Με 60 Εθελοντές, από τους οποίους οι 40 είναι μάχιμοι, και 7 οχήματα, το Κλιμάκιο Πολιτικής Προστασίας Κρυονερίου, απέναντι από το γήπεδο ποδοσφαίρου, κοντεύει τα 30 χρόνια ζωής, ενώ τα τελευταία τέσσερα αποτελεί αναγνωρισμένο Σωματείο, που συμμετέχει ως τακτικό μέλος στο Συμβούλιο Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας. Στην περιοχή ευθύνης του, εκτός από το Κρυονέρι, ανήκει και το Κτήμα Τατοϊου. Εκεί το 2017 πραγματοποιήθηκαν οι καθιερωμένες καθημερινές περιπολίες και βάρδιες (σ.σ. 24ωρες όταν ο συναγερμός είναι κόκκινος!), αλλά και καθαρισμός, σε συνεργασία με το Σύλλογο Γυναικών Κρυονερίου και το Σύλλογο Φίλων Τατοϊου, κοπή δέντρων και συμμετοχή σε δράσεις του ΣΚΑΙ στο Κτήμα. Το Κλιμάκιο συμμετείχε επίσης σε αθλητικές δραστηριότητες, με τη μορφή διαχείρισης, σε δενδροφυτεύσεις, αλλά και σε όσα συμβάντα στο Δήμο Διονύσου, Καλάμου αλλά και σε όλη τη Βορειοανατολική Αττική, κλήθηκε από το Πυροσβεστικό Σώμα.
Τα περιστατικά, στα οποία επενέβησαν οι Εθελοντές από το Κρυονέρι αφορούσαν σε 26 δασικές και αστικές πυρκαγιές, συμπεριλαμβανομένων και των εξακριβώσεων, σε άντληση υδάτων, σε δυο διασώσεις, μια αναζήτηση ανηλίκου και 4 παροχές βοήθειας σε οδηγούς οχημάτων.
Κεντρική δράση του Κλιμακίου για το 2017 αποτέλεσε, βέβαια, η εκπόνηση- με δική του πρωτοβουλία- λεπτομερούς χάρτη επιχείρησης και διαφυγής για την περιοχή ευθύνης του. Ο χάρτης έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, με στόχο να διανεμηθεί στο Πυροσβεστικό Σώμα και στα υπόλοιπα Εθελοντικά Κλιμάκια της πόλης.
Κλιμάκιο Άνοιξης
Με στόχο την προστασία του φυσικού πλούτου, το Κλιμάκιο Πολιτικής Προστασίας Άνοιξης, που βρίσκεται δίπλα στο γήπεδο ποδοσφαίρου της περιοχής, συμμετέχει σε ποτίσματα που διοργανώνει ο ΣΠΑΠ, καθώς και σε δενδροφυτεύσεις, σε καθαρισμούς, σε εθελοντικές αιμοδοσίες, στη φύλαξη εκδηλώσεων όπως είναι τα ΔΙΟΝΥΣΙΑ, αλλά και στις δράσεις του “Όλοι μαζί μπορούμε”, που διοργάνωσε ο ΣΚΑΙ.
Τον περασμένο χειμώνα το Κλιμάκιο δραστηριοποιήθηκε στους αποχιονισμούς των δρόμων, καθώς στην παροχή βοήθειας σε κατοίκους του Διονύσου, που ανήκουν σε ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού, αλλά και σε αντλήσεις υδάτων από οικίες. Το καλοκαίρι, η Ομάδα ήταν παρούσα τόσο στην πυρκαγιά στον Κάλαμο, όσο και σ’ αυτή στο Άλσος Βεϊκου στο Γαλάτσι, καθώς και σε αρκετές τοπικές πυρκαγιές μικρότερης εκτάσεως. Τέλος, το Κλιμάκιο συμμετείχε σε παροχή βοήθειας στους πλημμυροπαθείς στη Μάνδρα.
Κλιμάκιο Διονύσου
Στον αποχιονισμό δρόμων και στη συμμετοχή στην κατάσβεση των πυρκαγιών στο Κρυονέρι και τον Κάλαμο, στην αποκατάσταση ζημιών από την πλημμύρα της Μάνδρας, καθώς και στην επισκευή και επάνδρωση του πυροφυλάκιου στο Διονυσοβούνι, συμμετείχε μεταξύ άλλων με τις μικρές του δυνάμεις το Κλιμάκιο Πολιτικής Προστασίας της Δημοτικής Κοινότητας Διονύσου, του οποίου τα γραφεία είναι πίσω από το περίπτερο της περιοχής. Η συνεισφορά του εντούτοις στο περιβάλλον της περιοχής είναι αξιοσημείωτη: Συνεχείς δενδροφυτεύσεις σε όλο το εύρος της Δημοτικής Κοινότητας, καθώς και συντήρηση και πότισμα εν συνεχεία των δενδρυλλίων, καθαρισμός και ανάπλαση του χώρου όπου φιλοξενούνταν επί χρόνια ο κλαδοφάγος του Δήμου, διάνοιξη δασικού δρόμου, καθαρισμός των λεωφορειακών στάσεων από τα graffiti, συμμετοχή σε δράσεις του ΣΠΑΠ.
Οι παραπάνω εθελοντές, μοιρασμένοι στα πέντε Κλιμάκια που εδρεύουν στην πόλη μας, επιχορήγηση από το Δήμο Διονύσου δεν έχουν δει εδώ και δυο χρόνια. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως όποια ανάγκη έχουν- σε εξοπλισμό, σε μέσα ατομικής προστασίας κ.λπ.- πρέπει να την καλύπτουν είτε από δικούς τους πόρους είτε από δωρεές και χορηγίες. Με τον ίδιο τρόπο άλλωστε, της χορηγίας, έχουν εξασφαλισθεί και σχεδόν όλα τα οχήματα που διαθέτουν τα Κλιμάκια.
Σχετική ήταν και η ερώτηση του ανεξάρτητου πλέον Θ. Κρητικού, πριν από λίγο καιρό στο Δημοτικό Συμβούλιο, την Τρίτη 13 Φεβρουαρίου. Πιο συγκεκριμένα ο κ. Κρητικός, που διετέλεσε Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας για μικρό διάστημα το 2016, αναφέρθηκε στο γεγονός πως εδώ και δυο χρόνια οι Εθελοντές δεν έχουν ενισχυθεί με καμιά επιχορήγηση εκ μέρους του Δήμου, ζητώντας συγκεκριμένες απαντήσεις. Στις προσπάθειες του Δήμου να επιχορηγήσει τα Κλιμάκια, που όμως απέβησαν άκαρπες, αναφέρθηκε απαντώντας ο Δήμαρχος Διονύσου Δ. Ζαμάνης, υπογραμμίζοντας πως οι Εθελοντές δεν μπορούν να συμμετάσχουν, όπως οι υπόλοιποι συλλογικοί φορείς της πόλης, στην κατανομή του 1,5% επί των τακτικών εσόδων του Δήμου που γίνεται κάθε χρόνο, γιατί οι δράσεις τους δεν είναι πολιτιστικές ή αθλητικές, με συνέπεια το χρηματικό ένταλμα να μην εγκρίνεται από τον αρμόδιο Επίτροπο. Προσέθεσε εντούτοις πως αναζητείται φόρμουλα, είτε με τη συνεργασία των υπολοίπων Συλλόγων της πόλης, είτε παρόμοια με αυτή που ακολουθείται σε άλλους Δήμους, οι οποίοι ενισχύουν τις Εθελοντικές ομάδες τους. Γειτονικό παράδειγμα, από την έρευνα της Οδού Διονύσου, οι Εθελοντικές Ομάδες του Δήμου Ωρωπού: Σύμφωνα με τον εκεί εντεταλμένο Πολιτικής Προστασίας Θ. Λέκκα, ο Δήμος Ωρωπού επιχορηγεί κανονικά τους Εθελοντές του σε είδος, παρέχοντάς τους όλο τον αναγκαίο εξοπλισμό, ενώ κάθε χρόνο προβλέπει ποσόν για το σκοπό αυτό από το κονδύλι της ΣΑΤΑ για την Πολιτική Προστασία. Αλλά και στην Πεντέλη, στους Εθελοντές ανατίθεται επ’ αμοιβή η αποψίλωση χόρτων στους κοινόχρηστους χώρους ενόψει της αντιπυρικής περιόδου, όπως επανειλημμένα έχουν προτείνει τόσο οι Εθελοντές του Διονύσου, όσο και δημοτικοί σύμβουλοι.
Όσον αφορά, τέλος, στην ασφάλιση, άγνωστη λέξη παραμένει για τους Εθελοντές, που τα τελευταία χρόνια περιμένουν την εφαρμογή του σχετικού νόμου, που ψηφίστηκε το 2014, προβλέπει την ασφάλιση, την εκπαίδευση και την πιστοποίησή τους αλλά δεν έχει μέχρι σήμερα εφαρμοστεί.