Να μελετήσει τη σχετική βιβλιογραφία για τις πυρκαγιές, προτρέπει τη Δημοτική Αρχή ο τέως Αντιδήμαρχος Στρατηγικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης, ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Η. Υφαντής, αναφερόμενος σε μελέτη για τις επιπτώσεις μιας δασικής πυρκαγιάς στη Σταμάτα, που έριλαμβάνεται σε έρευνα τεσσάρων ειδικών με τίτλο «Ανάλυση Απειλής από Δασικές Πυρκαγιές Οικισμών που Βρίσκονται σε Μίξη με Δάση στην Αττική». Σύμφωνα με την έρευνα, αν ξεσπάσει πυρκαγιά σε ακραίες καλοκαιρινές συνθήκες καύσης, τότε το 25,5% των κατοικιών της Σταμάτας απειλούνται και κινδυνεύουν να καταστραφούν. Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης, ο Δρ Γ. Ξανθόπουλος, εργάζεται στο Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων, που έχει εκπονήσει σημαντικά εργαλεία για όσους μένουν κοντά σε δασική βλάστηση:
Τις τελευταίες μέρες, εξαιτίας και της τραγωδίας από τις πυρκαγιές σε Ανατολική και Δυτική Αττική, πολίτες του Δήμου δημοσιοποιούν τις εύλογες ανησυχίες τους και διατυπώνουν ερωτήματα προς την δημοτική αρχή για το αν υπάρχει και σε ποιο βαθμό είναι αξιόπιστος ο αντιπυρικός σχεδιασμός για τον Διόνυσο. Οι απαντήσεις, μέχρις ώρας, ελλιπείς, αποσπασματικές και αόριστες, στηρίζονται στο γενικό σχέδιο του 2015.
Μια, επιπλέον, ερώτηση για την δημοτική αρχή:
Του σχεδιασμού προηγείται μελέτη και έρευνα των βιβλιογραφικών αναφορών. Και ένας σχεδιασμός -ειδικά ο αντιπυρικός- χρήζει τακτικής αναθεώρησης και επικαιροποίησης. Για παράδειγμα, έχουν λάβει οι αρμόδιοι υπόψη τους την μελέτη «Ανάλυση Απειλής από Δασικές Πυρκαγιές Οικισμών που Βρίσκονται σε Μίξη με Δάση στην Αττική» των Πλατανιανάκη, Μητσόπουλου, Ξανθόπουλου, Μαλλίνη, που δημοσιεύθηκε;
Στην συγκεκριμένη μελέτη γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην περιοχή της Σταμάτας, για την οποία είχε γίνει ειδική ανάλυση πριν μερικά χρόνια.
«Είχαμε δει ποια σπίτια θα μπορούσαν να κινδυνεύσουν στην περιοχή με βάση κριτήρια που ορίσαμε και βλέποντας σε modelling πού θα έφτανε με τον άνεμο η πυρκαγιά», αναφέρει ο, εκ των μελετητών, κ. Ξανθόπουλος.
Και συνεχίζει:
«Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης μελέτης επιλέχθηκε τυχαία στην ευρύτερη περιοχή της Σταμάτας μία έκταση 6,2 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Με τη χρήση δορυφορικών δεδομένων αναλύθηκε ο κίνδυνος σε περίπτωση πυρκαγιών διαφορετικής έντασης.
Όπως προέκυψε, από τις συνολικά 3.480 κατοικίες που χαρτογραφήθηκαν στην περιοχή οι 888 (25,5% επί του συνόλου) κινδυνεύουν και απειλούνται να καταστραφούν σε ενδεχόμενο πυρκαγιών κάτω από ακραίες καλοκαιρινές συνθήκες καύσης.
(σ.σ. Η φωτογραφία είναι από τον ιστότοπο sputnik)
Η συγκεκριμένη περιοχή αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα «ζώνη μίξης δασών-κατοικιών», όπου οι δασικές πυρκαγιές «είναι ίσως η σοβαρότερη απειλή για το ανθρώπινο περιβάλλον»….».
Περισσότερα στο http://www.onalert.gr
Ηλίας Υφαντής