Ιδιαίτερη στιγμή στη χθεσινή, Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου, συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Διονύσου η μαζική παρουσία μελών της Αντιφασιστικής Πρωτοβουλίας του Δήμου, που με αίτημά τους ζήτησαν τη μετονομασία δρόμου κοντά σε Γυμνάσιο ή Λύκειο της πόλης σε οδό Παύλου Φύσσα, στη μνήμη του αντιφασίστα καλλιτέχνη της ραπ που δολοφονήθηκε πριν από 5 χρόνια από το Γ. Ρουπακιά, μέλος της Χρυσής Αυγής.
Στην πρότασή της προς το Δημοτικό Συμβούλιο, όπως τη διάβασε η Μ. Επιθυμιάδου, η Αντιφασιστική Πρωτοβουλία αναφέρει:
Στις 18/9/2018 συμπληρώνονται 5 χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι, από τους ναζί της Χρυσής Αυγής.
Η τραγική αυτή επέτειος συμπίπτει με την κορύφωση της δίκης της Χρυσής Αυγής- που πλέον μπαίνει στην τελική της ευθεία- για σωρείες εγκληματικών πράξεων, ανάμεσά σ’ αυτές και τη δολοφονία του Π. Φύσσα για την οποία άλλωστε έχουν αναλάβει την πολιτική ευθύνη.
Ταυτόχρονα όμως η νεοναζιστική εγκληματική οργάνωση συνεχίζει τη δράση της και προσπαθεί να δηλητηριάσει τις συνειδήσεις, ιδιαίτερα των νέων ανθρώπων, με τη ρητορική μίσους και απανθρωπιάς που πρεσβεύει.
Και στην περιοχή του Δήμου μας οργανώνει την παρουσία της, με αναγραφή συνθημάτων, μοίρασμα προκηρύξεων στα παρμπρίζ αυτοκινήτων, ενώ πριν από λίγους μήνες αναγράφηκαν φασιστικά συνθήματα σε σχολείο της περιοχής μας.
Λαμβάνοντας υπ’όψιν τα προαναφερθέντα και μπροστά στην επέτειο της δολοφονίας του Π. Φύσσα, προτείνουμε τη μετονομασία κάποιας (ή κάποιων) οδών που οδηγεί ή εφάπτεται σε κάποιο (ή κάποια) Γυμνάσιο ή Λύκειο του Δήμου, σε οδό “Παύλου Φύσσα”.
Μια τέτοια ενέργεια, με έντονο συμβολικό περιεχόμενο, πιστεύουμε πως θα συμβάλει στην αντιφασιστική διαπαιδαγώγηση των μαθητών, καθώς και στην διατήρηση της μνήμης απέναντι στα εγκλήματα (παλαιότερα και πρόσφατα) του ναζισμού και των συνεργατών του στον τόπο μας.
Στη διάρκεια της συζήτησης ο Δήμαρχος Διονύσου Δ. Ζαμάνης διευκρίνισε πως το Δημοτικό Συμβούλιο στη φάση αυτή μπορεί να πάρει μόνο πολιτική απόφαση, μια που για την ονοματοδοσία δρόμων η διαδικασία που ακολουθείται είναι διαφορετική: Πρώτα το θέμα συζητείται στο Τοπικό Συμβούλιο, η απόφασή του εν συνεχεία πηγαίνει προς συζήτηση στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου, αμέσως μετά η δεύτερη αυτή απόφαση διαβιβάζεται σε αρμόδια Επιτροπή της Περιφέρειας για σύμφωνη γνώμη (σ.σ. και όχι στο Συμβούλιο Τοπωνυμιών, όπως ακούστηκε, που είναι αρμόδιο για την ονοματοδοσία Δήμων-Οικισμών-Κοινοτήτων-θέσεων-Τοπικών Διαμερισμάτων, περίπτωση που απαιτεί και την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος- άρθρο 7 Ν.3463/06) και μόνο τότε το Δημοτικό Συμβούλιο εκφράζει την τελική του απόφαση.
Παρά την τελική θετική- κατά πλειοψηφία- πολιτική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου χθες, εντύπωση προκάλεσαν εντούτοις δυο γεγονότα: Πρώτον, η αποχώρηση από την αίθουσα αρκετών από τους έτσι κι αλλιώς λίγους παρόντες- μόλις 14- δημοτικούς συμβούλους της Διοίκησης, που παρέμειναν εκτός αιθούσης κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας: Τ. Μπάσης, Α. Πέππα, Π. Τσούκας και Α. Μπέτσης καταγράφονται παρόντες στη χθεσινή συνεδρίαση αλλά απόντες στη συγκεκριμένη ψηφοφορία.
Και δεύτερον, η (μοναδική) αρνητική ψήφος από τη Γραμματέα του Δημοτικού Συμβουλίου Α. Λουκάτου, δημοτική σύμβουλο με τη Νέα Πνοή για το Διόνυσο. Η κ. Λουκάτου δικαιολογώντας την ψήφο της επιχείρησε- ατυχώς, όπως και η ίδια στη συνέχεια παραδέχτηκε- να παραλληλίσει τη δολοφονία του Π. Φύσσα με το θάνατο τριών κατοίκων της πόλης στη φονική πυρκαγιά στο Μάτι τον περασμένο Ιούλιο, συσχέτιση που προκάλεσε την αντίδραση πολλών συναδέλφων της. Η ίδια πάντως δήλωσε, και από μικροφώνου και στο περιθώριο της συνεδρίασης, ότι γενικά είναι κάθετα αντίθετη με την πρακτική να δίδεται σε πολλούς δρόμους το όνομα του ίδιου προσώπου.
Θετική, από την άλλη πλευρά, ήταν η ψήφος του Γ. Φωτάκη από την ίδια παράταξη. Ο κ. Φωτάκης, όπως υπενθύμισε στο Σώμα, κατάγεται από χωριό που ξεκληρίστηκε και κάηκε από τους ναζί, ενώ συνέδεσε την αναβίωση του φαινομένου του φασισμού με την κρίση σε όλα τα επίπεδα που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια.
“Συγχαρητήρια στους συμπολίτες για την πρωτοβουλία τους” έδωσε με τη σειρά του ο Γ. Ζυγούνας από τη Δημοκρατική Ανατροπή Διονύσου, τονίζοντας πως αποτελεί υποχρέωση η διαπαιδαγώγηση των νέων παιδιών κατά του φασισμού, τη στιγμή μάλιστα που παρατηρείται η αναβίωσή του σε όλη την Ευρώπη
Ο Τ. Παντελόγλου από τη Λαϊκή Συσπείρωση, τέλος, διαφώνησε με το πολιτικό σκεπτικό της πρότασης, υπογραμμίζοντας πως ο φασισμός δεν χτυπιέται με ένα όνομα σε ένα δρόμο, αλλά με αγώνα κατά του ιμπεριαλισμού και του καπιταλισμού. Υπερθεμάτισε εντούτοις στην πρόταση προτείνοντας να δοθεί το όνομα του Φύσσα σε δρόμο δίπλα σε κάθε σχολείο σε κάθε Δημοτική Κοινότητα.
Αξίζει εδώ να αναφερθεί πως η παραπάνω πολιτική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου θα αποσταλεί προς συζήτηση στις 5 από τις 7 Δημοτικές κοινότητες του Δήμου, μια που η Ροδόπολη και η Σταμάτα δεν έχουν Γυμνάσιο ή Λύκειο.