Με οξεία απάντηση αντιδρά σήμερα το Τοπικό Συμβούλιο Ροδόπολης και οι δημοτικοί σύμβουλοι της περιοχής στο πρόσφατο Δελτίο Τύπου, όπου η Δημοτική Αρχή εμφανίζεται να έχει επιλύσει την ομηρία των κατοίκων, αναφορικά με το πολεοδομικό πρόβλημα. Η απάντηση, που την υπογράφουν όλοι ανεξαιρέτως οι τοπικοί σύμβουλοι- Μ. Κόκκαλης Πρόεδρος και τα μέλη Π. Σεϊντής, Απ. Ζορμπάς, Β. Κλεφτάκης και Δ. Πολύζου– καθώς και οι δημοτικοί σύμβουλοι Γ. Κανατσούλης και Στ. Μαγγίνα, χαρακτηρίζει παραμορφωτικό καθρέφτη της πραγματικότητας το εν λόγω Δελτίο Τύπου και επισημαίνει τους κινδύνους από την πρόταση που τελικά εγκρίθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο, την οποία αποδίδει σε προεκλογικούς σκοπούς:
Με μεγάλη έκπληξη διαβάσαμε το Δελτίο Τύπου της Δημοτικής Αρχής με τίτλο “Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Ροδόπολης: “Τελειώνει η ομηρία των πολιτών”.
Ποτέ επίσημο Δελτίο Τύπου δεν κινήθηκε τόσο στις παρυφές της πραγματικότητας, λειτουργώντας σαν παραμορφωτικός καθρέφτης της.
Κι αυτό γιατί:
Στις 14 Δεκεμβρίου 2018 το Τοπικό Συμβούλιο της πόλης μας “ενέκρινε ομόφωνα την εισήγηση του προέδρου και τη σημειακή τροποποίηση του μερικώς ακυρωθέντος Γ.Π.Σ. της Δ.Κ. Ροδόπολης ενώ προτείνει για χρήση γενικής κατοικίας το οικοδομικό τετράγωνο που περικλείεται από τις οδούς Ροδοπόλεως, 25ης Μαρτίου, Κολοκοτρώνη και 28ης Οκτωβρίου.
Ειδικότερα για την οδό 25ης Μαρτίου προτείνεται η χρήση γενικής κατοικίας σε όλες τις ιδιοκτησίες που έχουν πρόσωπο στην εν λόγω οδό και την άμεση προώθηση όλων των απαραίτητων ενεργειών/μελετών που απαιτούνται για την κατάρτιση Ειδικού Χωρικού Σχεδίου για τη Δ.Κ. Ροδόπολης”.
Η απόφαση αυτή βασίστηκε σε έγγραφο του Μητροπολιτικού Σχεδιασμού της Αθήνας, που έδινε δυο εναλλακτικές λύσεις στο πρόβλημα της περιοχής μας: Από τη μια πλευρά τη γρήγορη σημειακή τροποποίηση, σε περιορισμένη έκταση (ένα οικοδομικό τετράγωνο), όπως αυτή αναφέρεται στο έγγραφο, και από την άλλη πλευρά το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο που απαιτεί περισσότερο χρόνο αλλά καλύπτει πολύ μεγαλύτερη έκταση, άρα και ιδιοκτησίες.
Το Τοπικό Συμβούλιο, όπως φαίνεται και από την απόφασή του, προέκρινε τη σημειακή τροποποίηση, αλλά με το μυαλό στην περιοχή που θα έμενε εκτός ρύθμισης, άφηνε ανοιχτό το δρόμο για την παράλληλη εκπόνηση ενός Ειδικού Χωρικού Σχεδίου από τον μελετητή.
Αυτή η απόφαση, και καμιά άλλη, προωθήθηκε στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου που συνεδρίασε 5 ημέρες αργότερα. Εκεί με έκπληξη είδαμε στελέχη της Δημοτικής Αρχής, παρά τις σθεναρές αντιρρήσεις μας, να επιδιώκουν την επέκταση της σημειακής τροποποίησης και πέρα από την έκταση που πρότεινε ο Μητροπολιτικός Σχεδιασμός, αλλά και να αρνούνται τη δυνατότητα παράλληλης εκπόνησης του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου. Κάτοικοι και δημοσιογράφοι που ήταν παρόντες στη συνεδρίαση της Επιτροπής μπορούν, και το έχουν, βεβαιώσει.
Έτσι η απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, ψηφισμένη μόνο από τα μέλη της Δημοτικής Αρχής που ήταν παρόντα, ήταν όντως ομόφωνη. Οι δημοτικοί σύμβουλοι άλλων παρατάξεων που παρίσταντο δεν ήταν μέλη ενώ εμείς δεν έχουμε δικαίωμα ψήφου στην Επιτροπή.
Το θέμα ήρθε στο Δημοτικό Συμβούλιο την Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2019 και εκεί μεταφέραμε και πάλι την ομόφωνη απόφαση Δεκεμβρίου 2018 του Τοπικού Συμβουλίου:
Πρώτα σημειακή τροποποίηση εκεί που υποδεικνύει ο Μητροπολιτικός Σχεδιασμός, και παράλληλα Ειδικό Χωρικό για να λυθεί μια και καλή το πρόβλημα με τις χρήσεις γης της Ροδόπολης.
Η Δημοτική Αρχή, για τους δικούς της λόγους προφανώς, παραμονές εκλογών, επέμεινε μέχρι τέλους στις μαξιμαλιστικές επιδιώξεις της, οι οποίες έχουν ακολουθηθεί στο παρελθόν με τα γνωστά σε όλους αποτελέσματα.
Η ψηφοφορία έδωσε στη δική μας πρόταση 12 ψήφους και άλλες τόσες στην εισήγηση της Διοίκησης και έτσι η εισήγηση αυτή εγκρίθηκε με τη διπλή ψήφο της Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου.
Αυτά είναι τα πραγματικά περιστατικά που το Δελτίο Τύπου παρουσιάζει παραμορφωμένα. Όσο για το ποιος επιδιώκει ή όχι την επίλυση των προβλημάτων της περιοχής, να υπενθυμίσουμε τα εξής, που προφανώς η Δημοτική Αρχή, αλλά όχι και η Δημοτική Κοινότητα Ροδόπολης, είτε τα ξεχνά είτε τα παραμορφώνει:
–Η απόφαση για τις χρήσεις γης, που έβαλε σε ομηρία το χωριό μας, εκδόθηκε το 2014, δηλαδή τη χρονιά των εκλογών. Μέχρι τότε πρόβλημα με τις χρήσεις δεν υπήρχε. Τρεις φορές φέραμε το θέμα στο Τοπικό Συμβούλιο από τότε. Όταν καλέσαμε και τον Αντιδήμαρχο κ. Ράικο, εκείνος μας μετέφερε ως ακριβείς, τελείως αναληθείς πληροφορίες, όπως παραδέχτηκε εκ των υστέρων.
–Από τον περασμένο Δεκέμβριο και μέχρι την 22α Ιανουαρίου 2019, έχουμε ζητήσει επίμονα να μάθουμε αν η επέκταση της σημειακής τροποποίησης, που πεισματικά επιδιώκει η Δημοτική Αρχή, μπορεί να βασιστεί σε κάποιον- και ποιον- νόμο. Απάντηση μέχρι σήμερα δεν έχουμε πάρει.
–Έχοντας πάντα ως γνώμονα το καλό της περιοχής μας, χωρίς να λειτουργούμε εξυπηρετώντας ατομικά ή πολιτικά συμφέροντα και δεδομένου ότι με την πρότασή μας δεν κινδυνεύει η λειτουργία κανενός από τα ήδη υπάρχοντα καταστήματα, προτείναμε η εισήγηση του Αντιδημάρχου Τ.Υ του Δήμου Διονύσου να συμπεριλάβει μόνο την πρόταση-απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου η οποία ταυτίζεται απόλυτα με την πρόταση του Μητροπολιτικού Σχεδιασμού της Αθήνας και ταυτόχρονα ο μελετητής που θα αναλάβει την εκπόνηση της μελέτης να γνωμοδοτήσει τεκμηριωμένα αν μπορούμε να επεκταθούμε σε μεγαλύτερη έκταση.
Η απόφαση που πήρε τελικά το Δημοτικό Συμβούλιο είναι η εισήγηση του Αντιδημάρχου Τ.Υ . Δηλαδή την απόφαση του Τ.Σ., προσθέτοντας την παράγραφο:
“Επίσης προτείνεται για όλα τα καταστήματα που λειτουργούν νόμιμα µε χρήσεις γης προγενέστερες, να εξακολουθήσουν να ισχύουν οι άδειές τους όπως σήμερα και να διατηρήσουν τη χρήση τους”.
Τι σημαίνει πρακτικά να διατηρήσουν τη χρήση τους, όταν όλα τα καταστήματα, πλην ενός, που νόμιμα λειτουργούν σήμερα εκτός του προτεινόμενου προς άμεση τακτοποίηση οικοδομικού τετραγώνου από το Τοπικό Συμβούλιο λειτουργούν με χρήση αμιγούς κατοικίας;
Πολύ απλά ότι εγκλωβίζονται και δεν θα μπορέσουν ποτέ να πάρουν χρήση γενικής κατοικίας!!!
Αυτό θέλουμε;
Τελικά ποιος στέκεται στα προβλήματα του συνόλου των πολιτών (και όχι του ενός) και αγωνίζεται να τα λύσει;
Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ανοίγει τον δρόμο για την εκπόνηση μίας μελέτης, η οποία θα πρέπει να εγκριθεί από το αρμόδιο Υπουργείο αφού πρώτα εξεταστεί και διαπιστωθεί ότι συμφωνεί με την πρόταση που έχει κάνει η υπηρεσία του Μητροπολιτικού Σχεδιασμού της Αθήνας.
Τι θα γίνει τώρα που δεν συμφωνεί και είναι ευάλωτη σε τυχόν ένσταση-καταγγελία;
Είναι αληθής ο τίτλος <<τελειώνει η ομηρία των πολιτών>>;
Ή απλά δημιουργούνται ελπίδες προεκλογικά;
Εδώ και τέσσερα χρόνια στην εισήγησή μας για το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου, που εγκρίνεται ομόφωνα, αναφέρουμε μονότονα τα εξής:
“Δεδομένου ότι οι προτάσεις μας των προηγούμενων ετών δεν υλοποιήθηκαν, οι νέες προτάσεις για έργα και μελέτες στην περιοχή της Ροδόπολης παραμένουν στο σύνολό τους όπως οι προηγούμενες”.
Μια βόλτα στην περιοχή μας θα πείσει για του λόγου το αληθές.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Τ.Σ. ΡΟΔΟΠΟΛΗΣ ΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΡΟΔΟΠΟΛΗΣ
ΚΟΚΚΑΛΗΣ ΕΜΜΜΑΝΟΥΗΛ ΜΑΓΓΙΝΑ ΣΤΕΛΛΑ ΣΟΦΙΑ
ΚΑΝΑΤΣΟΥΛΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ Τ.Σ. ΡΟΔΟΠΟΛΗΣ
ΣΕΙΝΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΖΟΡΜΠΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ
ΚΛΕΦΤΑΚΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
ΠΟΛΥΖΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑ