logo


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Δήμος Διονύσου στο πλαίσιο της δράσης «Ανοιχτό Σχολείο» παρουσιάζει τη διάλεξη «Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων» με ομιλήτρια την κα Χριστίνα Πούλιου, καθηγήτρια Μαθηματικών και με επίτιμο καλεσμένο τον αστρονόμο κ. Ξενοφώντα Μουσά,  που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 6 Μαΐου και ώρα 7 μ.μ.,  στην αίθουσα εκδηλώσεων του Γυμνασίου Άνοιξης (Κανάρη 2).

Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων αποτελεί τον αρχαιότερο γνωστό, πλανητικής λειτουργίας, μηχανισμό που αποκαλείται και ως ο πρώτος αναλογικός υπολογιστής. Φυλάσσεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών και μέχρι σήμερα συνεχίζει να απασχολεί και να συναρπάζει τους σπουδαιότερους επιστήμονες του κόσμου.

Ο κ. Ξενοφών Μουσάς είναι ένας από τους πρωταγωνιστές της μελέτης του Μηχανισμού των Αντικυθήρων. Είναι συνταξιούχος καθηγητής Φυσικής του Διαστήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάστηκε επί σειρά ετών στο Imperial College London και στο Πανεπιστήμιο Μεξικού. Βραβεύθηκε από την American Geophysical Union το 2000 και την NASA το 2009. Είναι επίσης, επίτιμος διδάκτωρ της Ακαδημίας Εκπαίδευσης Ουκρανίας (2017).

Ο κος Μουσάς διαθέτει πολύτιμο συγγραφικό και ερευνητικό έργο. Είναι συγγραφέας τριών βιβλίων, 120 επιστημονικών άρθρων και 150 άρθρων που έχουν δημοσιευτεί στην Εγκυκλοπαίδεια Εκδοτικής Αθηνών και έχει επιβλέψει 28 διδακτορικά. Το ερευνητικό του ενδιαφέρον εστιάζεται στη μελέτη του Μηχανισμού των Αντικυθήρων, στην Ιστορία επιστημών, στη Διαστημική και Ηλιακή Φυσική καθώς και στη Διδακτική.

Συμμετείχε, επίσης, σε πειράματα σε διαστημόπλοια της NASA και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος. Έκανε εκατοντάδες εκθέσεις για τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων και έδωσε διαλέξεις σε πολλά, διεθνώς αναγνωρισμένα πανεπιστήμια   (Λομονόσωβ, Χάρβαρντ, Ντρέξελ κ.ά. αλλά και σε Οργανισμούς όπως στη NASA και στην UNESCO).

Έχει συγγράψει το  βιβλίο «Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων» και στην ομιλία του θα απαντηθούν ερωτήματα όπως: Τι είναι ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων, ποιος και που τον έφτιαξε; Είναι πράγματι ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων, το αρχαιότερο μηχανικό Σύμπαν και ο πρώτος υπολογιστής;  Ποιες λειτουργίες, ποιες εφαρμογές και με ποιον τρόπο χρησιμοποιούσαν τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων; Υπάρχουν και άλλα παρόμοια μηχανήματα; Ποιες πληροφορίες μας παρέχει το ενσωματωμένο στο Μηχανισμό εγχειρίδιο χρήσης; Σε τι άλλο χρησίμευε εκτός από το να υπολογίζει τις θέσεις των ουρανίων σωμάτων; κ.ά.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.