Με στόχο την πύκνωση των τάξεων των εθελοντών στη Δημοτική Κοινότητα Διονύσου, ώστε να επανδρωθούν τα πυροφυλάκια κατά τα Σαββατοκύριακα στη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, μέχρι τις 31 Οκτωβρίου, πραγματοποιήθηκε χθες Τετάρτη 12 Ιουνίου εκδήλωση στο Πολιτιστικό Κέντρο της περιοχής. Την πρωτοβουλία είχε ο απερχόμενος Πρόεδρος Τ. Μπάσης, με καλεσμένο τον επιπυραγό Π. Καλδέλη από τον 6ο Πυροσβεστικό Σταθμό, την αρμόδια Αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας Π. Ταουξή και τον Α. Κούνη, ένα εκ των δύο υπαλλήλων που στελεχώνουν το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας και εθελοντή στο Κλιμάκιο της Ροδόπολης από το 1995.
Η χθεσινή εκδήλωση, στην οποία παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων και οι Γ. Τσουδερός και Γ. Φωτάκης δημοτικοί σύμβουλοι εκλεγμένοι με τη Δύναμη Ευθύνης για τον Διόνυσο, καθώς και οι Τ. Μπάσης και Λ. Γεωργοκίτσος τοπικοί σύμβουλοι εκλεγμένοι με το ανεξάρτητο ψηφοδέλτιο, ήρθε σαν συνέχεια της αντίστοιχης περυσινής, που είχε όμως πραγματοποιηθεί μετά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, είχε συγκεντρώσει περισσότερο κόσμο και είχε “στρατολογήσει” 45 εθελοντές- όχι, πάντως, όλους συνεπείς, όπως ανέφερε ο Ισ. Κακούρης, ένας εκ των 45, ο οποίος αναγκάστηκε πολλές φορές να κάνει διπλή βάρδια.
Το βασικό αντικείμενο της συζήτησης ήταν μεν η επάνδρωση των πυροφυλακίων στη Δημοτική Κοινότητα, στις βάρδιες που μένουν κενές κατά τα Σαββατοκύριακα, εντούτοις επεκτάθηκε σε όλα τα ζητήματα που αφορούν στην πυροπροστασία της πόλης: υποχρεώσεις του Δήμου, της περιφέρειας, της πολιτείας, αλλά και του κάθε δημότη.
Όσον αφορά στην ετοιμότητα του Δήμου Διονύσου, σύμφωνα με την κ. Ταουξή και τον κ. Κούνη, ο στόλος των πυροσβεστικών οχημάτων έχει αυξηθεί σε σχέση με πέρυσι και έχει συντηρηθεί, ενώ πινακίδες έχουν εξασφαλισθεί για οχήματα που μέχρι σήμερα δεν διέθεταν. Οι 121 κρουνοί της πόλης, δεν είναι όλοι σε λειτουργία λόγω προβλήματος πίεσης, όμως οι εθελοντές έχουν επικαιροποιημένη κατάσταση όσων λειτουργούν κανονικά, για ενδεχόμενη υδροληψία. Τέλος, οι 10 υδατοδεξαμενές της περιοχής που χρησιμοποιούνται για τον ανεφοδιασμό των επίγειων και εναέριων μέσων, βρίσκονται σε διαδικασία συντήρησης με πρωτοβουλία των Λατομείων Μαρμάρου και σε περίπτωση διακοπής ρεύματος θα χρησιμοποιηθούν γεννήτριες. Η Αντιδήμαρχος υπογράμμισε επιπλέον πως ο πανικός είναι ο χειρότερος σύμβουλος σε περίπτωση πυρκαγιάς, ενώ απαραίτητη είναι η ανταπόκριση των πολιτών στις οδηγίες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.
Ο κ. Κούνης αναφέρθηκε ειδικά στο σχέδιο αντιμετώπισης πυρκαγιών, που μέχρι σήμερα δουλεύει αποτελεσματικά, στοχεύοντας στην άμεση κατάσβεση της φωτιάς στα πρώτα λεπτά: “Οι εθελοντές προστρέχουμε με επιτυχία σε δεκάδες φωτιές, από τις οποίες οι δημότες αντιλαμβάνονται το 10% περίπου. Με τον εμπλουτισμό του σχεδίου κάθε χρόνο, καταφέρνουμε να στέλνουμε 5 οχήματα σε κάθε συμβάν, εφόσον βέβαια υπάρξει η άμεση ενημέρωση”, είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας πως αν η πρόληψη είναι καλή, τότε και η καταστολή της φωτιάς θα είναι μικρότερη. Όσο για το σχέδιο συντονισμένης απομάκρυνσης πληθυσμού, όπως το ονόμασε ο επιπυραγός, είναι δύσκολο να γνωστοποιηθεί στους κατοίκους, ενώ για να τεθεί σε εφαρμογή πρέπει να υπάρξει σύμφωνη γνώμη των αρμοδίων φορέων, αλλά και χρησιμοποιηθεί η τεχνολογία για την έγκαιρη ειδοποίηση του πληθυσμού, όπως ζήτησε ο Μ. Πατσώνης από τον Εξωραϊστικό Σύλλογο Διονύσου.
Σημαντικά ήταν τα στοιχεία για την πρόληψη, που όλοι οι ομιλητές ανέδειξαν ως την κυριότερη παράμετρο ελέγχου των πυρκαγιών και ελαχιστοποίησης των επιπτώσεών τους:
Χρησιμοποιώντας φωτογραφίες από τρεις μόλις δρόμους της Δημοτικής Κοινότητας Διονύσου, ο Πρόεδρος του τοπικού Κλιμακίου Εθελοντών Δ. Πιτιανούδης έδειξε τον κίνδυνο που ελλοχεύει από τα καλώδια της ΔΕΗ που εφάπτονται ή και μπλέκονται με τα κλαδιά πεύκων, μια που- όπως υποστήριξε- από βραχυκύκλωμα στα καλώδια ξεκινούν οι φωτιές. Έτσι, πρότεινε ομάδες εθελοντών να περιδιαβαίνουν την πόλη για να καταγράψουν τις περιπτώσεις αυτές. Εν συνεχεία θα πρέπει να γίνει καταγγελία στον 9ο Πυροσβεστικό Σταθμό, ώστε να πραγματοποιηθεί αυτοψία, που θα διαβιβασθεί στην ΔΕΗ, η οποία θα πρέπει να προβεί στον καθαρισμό, όπως ανέλυσε τη διαδικασία ο επιπυραγός.
Επόμενο βήμα πρόληψης η αποκομιδή των κηπαίων. Είναι γνωστό πως ο Δήμος Διονύσου κλαδέματα δεν θα μαζεύει για το διάστημα 1/5- 31/10, τα οποία θα πρέπει να απομακρύνουν οι ιδιοκτήτες με ιδιωτικά μέσα. Σήμερα όλοι συναντούν τους όγκους που βρίσκονται στοιβαγμένοι επί εβδομάδες στα ρείθρα των δρόμων ή μπροστά σε αδόμητα αοικόπεδα, και που αποτελούν δυνητικές εστίες πυρκαγιάς, και μάλιστα εσωτερικής και όχι εισερχόμενης. Στην κατεύθυνση αυτή, και αναγνωρίζοντας το πρόβλημα, ο κ. Φωτάκης δήλωσε πως η παράταξή του είναι έτοιμη να συναινέσει εφόσον η απερχόμενη Δημοτική Αρχή προσφύγει σε έκτακτες διαδικασίες. Ανάλογη στάση θα τηρηθεί και για το θέμα της αποψίλωσης των Κοινόχρηστων Χώρων, όπου τα χόρτα έχουν θεριέψει.
Σημαντική κρίνεται εδώ η παρέμβαση του Α. Λυσιώτη, Αρχηγού του Συστήματος Ναυτοπροσκόπων Διονύσου, που έθεσε τις δυνάμεις του Συστήματος στη διάθεση της Δημοτικής Κοινότητας είτε για την επάνδρωση των πυροφυλακίων τον Ιούλιο και το Σεπτέμβριο είτε για οποιαδήποτε άλλη ανάγκη παρουσιαστεί (καθαρισμός κ.λπ.).
Οι βάρδιες των εθελοντών στα πυροφυλάκια, σημειωτέον, είναι τετράωρες και θα γίνονται μόνο τα Σάββατα και τις Κυριακές από τις 6 το πρωί μέχρι τις 6 το βράδυ. Αξίζει εδώ να επισημανθεί πως σύμφωνα με πληροφορίες της Οδού Διονύσου, τα Λατομεία Μαρμάρου αποφάσισαν την κάλυψη της βραδινής βάρδιας (10 τη νύχτα έως 6 το πρωί) επτά ημέρες την εβδομάδα, ενώ ο Δήμος Διονύσου δεν έχει ακόμη ανταποκριθεί στην πρόσκληση του ΣΠΑΠ να ορίσει άτομα που θα καλύψουν τις υπόλοιπες βάρδιες μέσα στην εβδομάδα.
Τέλος, 800 περίπου επιστολές έχουν μέχρι στιγμής σταλεί από τη Δημοτική Κοινότητα σε ιδιοκτήτες αδόμητων οικοπέδων, από τους οποίους έχει ανταποκριθεί και έχει καθαρίσει την ιδιοκτησία του μόλις το 10%! Η συζήτηση για τη δυνατότητα καθαρισμού των οικοπέδων εκ μέρους του Δήμου και εν συνεχεία η χρέωση του αμελούς ιδιοκτήτη, ή και η επιβολή προστίμου, καλά κρατεί τα τελευταία- πολλά- χρόνια στο Δήμο Διονύσου. Το ίδιο κράτησε και χτες, παρόλο που σε άλλους Δήμους της χώρας- για παράδειγμα, στα Βριλήσσια, στα Χανιά και την Τρίπολη- αυτό το θέμα φαίνεται να έχει λυθεί εδώ και χρόνια.
Αξίζει, επιπλέον, να σημειωθεί πως σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή, η χθεσινή ανταπόκριση στο κάλεσμα της Δημοτικής Κοινότητας για τη στρατολόγηση εθελοντών ήταν μειωμένη. Η δυσοίωνη αυτή επισήμανση έφερε και την πρόταση του κ. Φωτάκη για άμεση σύσκεψη ανάμεσα στο απερχόμενο Τοπικό Συμβούλιο, τα νεοεκλεγέντα μέλη, καθώς και τους δημοτικούς συμβούλους της περιοχής, σε μια συζήτηση εφ’ όλης της ύλης για την πυροπροστασία.
Ήδη η πρώτη πρόταση ήρθε από το νέο Πρόεδρο του Τοπικού Τ. Μπάση και αφορά στη μόνιμη στάθεμευση δυο πυροσβεστικών οχημάτων στη Δημοτική Κοινότητα Διονύσου, που θα παραμένουν σε ετοιμότητα όλη την αντιπυρική περίοδο.